Vatanen és McRae is nyerni akar

TÓTH ANITA jelenti BarcelonábólTÓTH ANITA jelenti Barcelonából
Vágólapra másolva!
2004.12.29. 21:05
Címkék
Az olimpia idején a kézilabda- és a röplabdameccseket, valamint a tornaversenyeket szurkolhatta végig itt a közönség, most azonban, 12 évvel az 1992-es játékok után, érces hangú versenymotorok dübörgésétől reng a környék.
A Palau Sant Jordi ad ugyanis otthont a holnap rajtoló Dakar-rali adminisztratív és technikai gépátvételének.
Ez az első akadály, amelyet a versenyzőknek venniük kell. Bár nem annyira nehéz, mint végigmenni egy-egy dűnés szakaszon, sokszor legalább olyan macerás, és tart is annyi ideig.
Az első "nemzetközi" napon (a spanyolok nagy részét már egy nappal korábban ellenőrizték) a nagyágyúk közül felvonult a komplett Nissan-alakulat Colin McRae, Ari Vatanen és Giniel de Villiers főszereplésével, valamint a Schlesser-armada, a korábban már kétszer győzedelmeskedő Jean-Louis Schlesserrel és a helyi kedvenc Josep-Maria Servíával.
Érdekes egyébként, hogy a nissanosok rendkívül optimisták: annak ellenére, hogy itt szinte mindenki a Mitsubishi totális sikerére voksol, mind McRae, mind pedig Vatanen úgy nyilatkozott, hogy dobogóra szeretne állni Dakarban. Az autóban szinte minden új: rövidebb, szélesebb és állítólag sokkal gyorsabb. "Szerintem ezzel a Nissannal már meg lehet nyerni a viadalt. Teljesen más, mint az elődje, de persze vezetni ugyanúgy kell, jobbra és balra tekergetve a kormányt. De a viccet félretéve, most úgy érzem, talán eljött az ideje az újabb sikeremnek" - mondta Vatanen, aki eddig már négyszer pezsgőzhetett a céldobogó tetején.

A tüzetes átvizsgálás után következhet a nagy kaland: a 2005-ös Dakar-rali
A tüzetes átvizsgálás után következhet a nagy kaland: a 2005-ös Dakar-rali
A tüzetes átvizsgálás után következhet a nagy kaland: a 2005-ös Dakar-rali
Mindazonáltal a katalánokat az esélylatolgatás nem nagyon hozta lázba, ők Joan "Nani" Romára vártak (aki azonban csak ma érkezik), hiszen a mostani Dakar talán legnagyobb érdekessége, hogy a motoros címvédő a legutóbb nyerő autós csapathoz igazolt. Így is maradtak spanyol motorosok a mezőnyben, és nem is rosszak: Marc Coma és Isidre Esteve Pujol szívesen fényképezkedett a szurkolóival.
A magyarok közül a három KTM-es, Nagy Péter, Varga Ákos és Hermann Henrik is sikerrel vette az első akadályt, igaz, utóbbi még mindig nem tudja, mire lesz képes, hiszen a két héttel ezelőtti autóbalesetét követően alaposan be van dagadva a lába. Ô azonban nem szeretne meghátrálni, azt mondja, semmiképpen sem dobhatja sutba egy év munkáját.
Az autósaink ezen a napon a Szalay Dakar Teammel képviseltették magukat. Az Opel Frontera és a három szervizkamion (ebből az egyik a versenyben is indul) rendben megérkezett Barcelonába (az indulásnál volt egy kis csúszás, mert a motoron valamit állítani kellett), és az ellenőrzésen is mindent rendben találtak, bár a technikai átvétel az éjszakába nyúlt.
"Jó néhány ismerőssel találkoztunk, Colin McRae-vel például egyszerre érkeztünk, úgyhogy együtt csináltuk végig az adminisztratív átvételt - mondta Szalay Balázs. - A Volkswagen sportigazgatójával is beszélgettem, és német márka lévén próbált nekünk segíteni. Arról beszéltünk, hogy jövőre például tesztelhetnénk együtt, amiből mi rengeteget profitálhatnánk."
Szalay bevallotta, egy kicsit izgul a rajt előtt, de nem azért, mert menni kell, hanem mert valahogy túl kell élni ezt a két napot, ami a sorban állással, várakozással, "semmittevéssel" telik.
A katalán szervezők egyébként ezt a viszonylag unalmas programot is igyekeztek színesíteni: a modern terepralizás technikai csodáin kívül egy motorkiállítás keretében a múltba is betekintést engednek. A közönség közelről is megnézheti például Cyril Neveu Yamaháját, amellyel sikerült megnyernie a legelső Dakart, de itt van a címvédő Joan Roma KTM-je, sőt Hubert Auriol 1982-es BMW-je (a francia a viadal történetének első olyan pilótája, aki autóval és motorral is nyerni tudott).
Rendkívül érdekes végignézni, hogy mennyit fejlődött a technika az elmúlt években, de még izgalmasabb lenne, ha tudnánk, kinek a motorjával bővülhet jövőre a kiállítás. Erre a válaszra azonban még 17 napot várni kell…

Szavazás

Ki nyeri az autósok versenyét a 2005-ös Dakaron?


Szavazás

Melyik lesz a legjobb magyar páros a 2005-ös Dakaron?

…és ki lesz a legjobb motorosunk?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik