Oly közel, mégis távol

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.01.06. 22:12
Címkék
Athénban a +75 kilós kategóriában negyedik lett. Akkor azt mondta, hogy elégedett, ha az olimpia előtt valaki felajánlja neki ezt az eredményt, gondolkodás nélkül elfogadta volna. Aztán persze - evés közben jön meg az étvágy - "éremszagot fogott". Az elmúlt évet értékelve Varga Viktória bevallja, nem volt teljesen őszinte. Elégedetlenkedésre azért semmi oka, hiszen 127.5 kilót szakított, 155-öt lökött, a szakítás és az összetett eredménye (282.5 kg) új országos csúcs, azaz soha egyetlen magyar hölgy sem tornázott a feje fölé ehhez hasonló súlyokat. És mégis&
A magyar súlyemelônô kisebb testsúlya ellenére is felvette a versenyt a „nagyokkal”
A magyar súlyemelônô kisebb testsúlya ellenére is felvette a versenyt a „nagyokkal”
A magyar súlyemelônô kisebb testsúlya ellenére is felvette a versenyt a „nagyokkal”
A magyar súlyemelônô kisebb testsúlya ellenére is felvette a versenyt a „nagyokkal”
A magyar súlyemelônô kisebb testsúlya ellenére is felvette a versenyt a „nagyokkal”
A magyar súlyemelônô kisebb testsúlya ellenére is felvette a versenyt a „nagyokkal”
"Igen, azt mondtam Athén után, hogy elégedett vagyok, de legbelül nem ezt éreztem. A negyedik hely a világ legrosszabb helyezése egy ilyen nagy versenyen - vallja be a kisbéri súlyemelő. - A bemelegítőteremben verseny előtt mindig felmérjük egymást, ki milyen formában lehet, akkor úgy tűnt, a kínai (Tang Kung-hung, a későbbi bajnok - a szerző) nem tud annyit, mint amennyivel nevezett. Szinte mindenki más befejezte a versenyt, amikor százhetvenkettő és félnél kijött első lökésgyakorlatára, és úgy tűnt, elszámolta magát, hiszen már a szakításnál is bizonytalankodott. Csúnya dolog az ellenfél ellen szurkolni, de hát ez vastagon benne van ebben a sportban. Első gyakorlata nem is sikerült, bizakodtunk, hogy összejöhet az érmem, aztán…"
Aztán a kínai könnyedén a feje fölé lökte a 172.5-et, majd kereken tíz kilót emeltetett, és a harmadikra kért 182.5-lel (!), elképesztő világcsúccsal úgy állt föl, mint más a bevásárlószatyrával.
"Kiderült, ő is csak kínaiból van. Jó néhány hétnek el kellett telnie, míg megemésztettem, hogy éppen csak lemaradtam az éremről, a dobogóról. De ma már tényleg azt mondhatom, hogy boldog vagyok, és sikeres évet zártam. Saját eredményemre büszke lehetek, az ellenfelek többet tudtak, nincs is ezzel semmi gond. Csak hát olyan közel voltam…"
Ha a puszta számokat nézzük, már az is csoda, hogy Varga felveszi a versenyt a világ élvonalával. Fussunk csak végig a testsúlyokon: a bajnok kínai 120 kilójával gyürkőzött neki az irdatlan súlyoknak, a második dél-koreai Dzsang Mi Ran 114, a bronzérmes lengyel Agata Wróbel 125 kilós hölgy. Ehhez képest a mi lányunk 94 kilójával igyekezett velük felvenni a versenyt. Viszont a hatodik amerikai Haworth 132 kilójával csak 280-at tudott, akárcsak a hetedik ukrán Korobka, aki az A-csoport 12-es mezőnyének legsúlyosabb egyénisége volt nem csekélyke 156 kilójával.
"Évek óta meg kell küzdenem ezzel a problémával. Én vagyok az élmezőny második legkönnyebb versenyzője. Jó volna némi plusz súly, de tudja, hiú is vagyok, úgyhogy semmiképp sem szeretnék úgy kinézni, ahogy ők. Jelenleg is épp fogyókúrázom, sikerült lefogynom kilencvenre, aminek persze az edzőm nem nagyon örül. Nagy hátrányt jelent a súlyom nemzetközi szinten, de nagyon jó érzés, hogy így is meg tudom szorongatni a »nagyokat«."
A decemberi országos bajnokságon a magyar csúcstartó nem indult, Imrő Dezső szövetségi kapitány (egyben Varga edzője Kisbéren) szerint az olimpia hősei megérdemelnek egy jó hosszú pihenőt.
"Úgy fogalmaznék, hogy teljes erőbedobással pihenek. Az olimpia után átköltöztem Győrbe, mondanom sem kell, ezzel kapcsolatban is akadt némi tennivalóm, meg esti tagozaton gimnáziumba járok, szeretnék leérettségizni. Az egyesületem jóvoltából egy hétig pihentem egy horvátországi szigeten édesanyámmal, Krutzler Esztivel, meg a párjával - fantasztikus élmény volt. Hetente kétszer azért lejárok az edzőterembe mozogni, kedvencem a pingpong és az egyéb labdajátékok, emellett futok, könnyű súlyokkal átmozgató edzéseket tartok magamnak. Az erőteljesebb edzéseket majd talán tavasszal kezdem meg." (A könnyű, átmozgató edzés során "nevetséges" száz-száztíz kilókkal guggolgat hősnőnk, persze szériában…)
Az új esztendőben általában új fogadalmak születnek, az athéni negyedik helyezett Varga azonban nem saját magára gondol. "Én csak azt kívánom a kétezer-ötös évre, hogy érjen már véget a súlyemelés körüli hercehurca. Remélem, a doppingesetek is tisztázódnak, és ha nem tiltják el az összes magyar súlyemelőt, akkor részt is tudunk venni az idei világversenyeken. Meg aztán, tegyenek már rendet a hazai szövetség háza táján is, mert ez így már nem állapot. Ha a fentiek összejönnek, akkor mi, versenyzők ismét a sportra, a súlyemelésre összpontosíthatunk, s talán újabb sikerekkel tudunk kirukkolni."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik