Pantani nem bírta a nyomást

LÉVAI GYÖRGYLÉVAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.01.13. 20:40
Címkék
Hosszú évek gyakorlatát követve ezúttal is fájdalmas kötelességünknek teszünk eleget, amikor megemlékezünk a hazai és a nemzetközi sportvilág azon nagyságairól, akik az előző esztendőben hagytak itt bennünket. Mint az elmúlt években, 2004-ben is számos híres, viszonylag fiatal és idősebb sportember távozott az élők sorából. Csütörtöki számunkban a hazai sportélet halottairól emlékeztünk meg, ezúttal a nemzetközi sportvilág távozó nagyjairól írunk.
Január

- James Counsilman amerikai úszóedző 83 éves korában hunyt el. Az indianai egyetem egykori oktatója az edzéselmélet tudósaként és az élversenyzők gyakorlati felkészítésének mestereként tett szert világhírnévre. Tanítványai 52 világrekordot értek el, és 21 olimpiai aranyérmet nyertek. Legnevesebb versenyzője Mark Spitz volt, aki az 1972-es müncheni olimpiai játékokon hét olimpiai bajnoki címet szerzett.
- Charles Dumas amerikai magasugróbajnok súlyos betegség után, 66 éves korában halt meg. Az 1956-os melbourne-i olimpián bajnok lett, és ő volt az első, aki átjutott a 210 centiméteres magasságon.
- Refik Memisevics, a jugoszláv birkózás egyik legendás alakja 48 évesen távozott az élők sorából Szabadkán. 1975-től élete végéig a szabadkai Szpartak birkózóklubjához kötődött: kilenc országos bajnoki címmel ékesített versenyzői pályafutása befejezése után a klub igazgatója lett. 1976 és 1986 között a világ egyik legjobbja volt: vb-ezüst- (1977) és bronzérmet (1978) szerzett, legnagyobb sikerét pedig 1981-ben érte el, amikor Oslóban világbajnok lett. Utolsó olimpiáján, az 1984-es Los Angeles-i játékokon ezüstérmet akasztottak a nyakába.
- Bruno Silic, a horvát vízilabda-válogatott egykori szövetségi kapitánya, a Jadran Split hajdani játékosa, későbbi edzője hosszan tartó, súlyos betegség következtében, 46 éves korában halt meg. Vezetésével a horvátok ezüstérmet szereztek az atlantai olimpián.
- Leonidas da Silva, a brazil labdarúgás első nagy legendája 90 évesen hunyt el. Az ollózás feltalálója 1974 óta szenvedett Alzheimer-kórban. A világhírű játékos karrierje a második világháború időszakára esett, amikor nem rendezhettek világbajnokságot, így meg kellett elégednie a Sao Paulo mezében nyert állami bajnoki címekkel. 19 hivatalos válogatott mérkőzésen 21 gólt szerzett.
- Fanny Blankers-Koen, a "repülő háziasszony" 85 éves korában hunyt el. Az 1948-as londoni olimpia atlétikai hősnője annak ellenére lett az évszázad sportolónője, hogy pályafutását a második világháború megtörte, és a két olimpiai fellépése között 12 év telt el. Londonban négy aranyérmet nyert (100 és 200 m, 80 m gát, 4x100-as váltó). Hosszú pályafutása során három Európa-bajnokságon indult, összesen nyolc érmet szerzett, ezek közül öt volt arany.

Február

- Eleanor Holm Whalen olimpiai bajnok amerikai úszó, aki a Glenn Morris címszereplésével készült 1938-as Tarzan-film (Tarzan bosszúja) női főhősét, Jane-t alakította, 91 éves korában távozott az élők sorából. Az egykori klasszis alig több mint 14 évesen szerepelt az 1928-as amszterdami olimpián, és a 100 méteres hátúszásban ötödik lett. Négy évvel később Los Angelesben ugyanezen a távon világcsúccsal nyert, 21-szeres amerikai bajnok volt.
- Raimonds Jumikis 24 éves lett kosárlabdázó a pályán kapott szívrohamot. A svéd élvonalbeli Akropol válogatottja a Jamtland elleni bajnokin lett rosszul, elájult, s már hiába próbálták újraéleszteni.

Marco Pantani azon kevesek egyike volt, akik egy évben tudták megnyerni a Girót és a Tourt is
Marco Pantani azon kevesek egyike volt, akik egy évben tudták megnyerni a Girót és a Tourt is
Marco Pantani azon kevesek egyike volt, akik egy évben tudták megnyerni a Girót és a Tourt is
- Marco Pantani, a kerékpársport egyik emblematikus figurája, a Giro d’Italia és a Tour de France 1998-as győztese életének 34. évében halt meg. Holttestére Riminiben, egy lakópark apartmanjában találtak rá. A kerékpáros 1999 óta - amikor magas haematokritszintje miatt kizárták a Giróról - depresszióval, alkohol- és drogproblémákkal pszichiátriai kezelés alatt állt.
- Shirley Strickland de la Hunty, Ausztrália egyik legkiemelkedőbb, az olimpiai atlétikai versenyeket tekintve legeredményesebb futónője 78 éves korában távozott az élők sorából. 1952-ben Helsinkiben 10.9 másodperces világrekorddal szerzett aranyérmet a 80 méteres gátfutásban, a 100 méteres síkfutásban bronzérmes lett. Négy évvel később Melbourne-ben győzött a 80 méteres gátfutásban, és tagja volt az olimpiai bajnok 4x100-as váltónak.
- John Charles, a Leeds United és a Juventus hajdani legendás walesi labdarúgója 72 éves korában hunyt el. Ô volt az első brit, aki külföldön profiskodott. A neves játékos sportszerűségére jellemző, hogy hosszú pályafutása során még csak sárga lapot sem kapott. Charles 17 éves korában került a Leedshez, nyolc év alatt 150 gólt szerzett, az 1953-54-es idényben 42 góllal végzett az élen. 1958-ban tagja volt a walesi válogatottnak, amely mind ez ideig az utolsó vb-szerepléssel örvendeztette meg honfitársait.
- Roque Gaston Máspolit, az 1950-ben világbajnokságot nyerő uruguayi válogatott legendás kapusát 86 éves korában ragadta el a halál Montevideóban. A zseniális játékos 1940 és 1955 között védte a Penarol hálóját, 1954-ben a svájci világbajnokságon is játszott, az emlékezetes Magyarország-Uruguay elődöntőben (4-2) is ő védett. Pályafutása befejeztével edzőként 55 különböző trófeát nyert a Penarollal, többek között a Libertadores-kupát is elhódította 1966-ban.
- Olekszandr Beres, az egyik legjobb ukrán tornász 26 éves korában autóbaleset áldozata lett. Az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok sportoló Kijevben edzésre tartott, amikor egy másik autóval ütközött.
- Jacques Georges, az Európai-, illetve a Francia Labdarúgó-szövetség egykori elnöke 87 éves korában hunyt el. ---- Március

- Branko Bulatovics, a Szerb-montenegrói Labdarúgó-szövetség főtitkára merénylet áldozata lett Belgrádban. Bulatovicsot a szövetség székházában érte a végzetes pisztolylövés.
- Matthew Gribble, a 100 méteres pillangóúszás korábbi világcsúcstartója 41 éves korában autóbalesetben vesztette életét. Az amerikai klasszis frontálisan ütközött egy másik járművel Miami környékén, a helyszínen életét vesztette.
- Jack Holden, a hosszútávfutás legendás alakja 96 évesen hunyt el. Tizenhét maratoni versenye közül 14-et nyert meg, s diadalmaskodott a brüsszeli Eb-n is 1950-ben.

Május

- Orvar Bergmark, a svéd labdarúgó-válogatott egykori hátvédje és szövetségi kapitánya 73 éves korában hunyt el. Futballistaként ott volt az 1958-as svédországi világbajnokság döntőjében, amelyet az északi gárda elbukott Brazíliával szemben. A nemzeti tizenegyben összesen 94-szer lépett pályára. Kapitányként öt évig irányította a sárga-kék csapatot, amely az ő vezetésével kijutott az 1970-es világbajnokságra.
- Jesus Gil, az Atlético Madrid tulajdonosa és egykori elnöke 71 éves korában halt meg. Az üzleti életben elkövetett visszaéléseiről és botrányairól is elhíresült klubelnök szélütést kapott, azonnal kórházba szállították, de állapota fokozatosan romlott, és már nem tudtak rajta segíteni.
- Mihail Voronyin, kétszeres olimpiai bajnok orosz tornász 59 éves korában vesztette életét. Az 1968-as olimpiai játékokon ugrásban és nyújton aranyérmet nyerő Voronyin Mexikóvárosban további négy ezüst- és egy bronzérmet nyert, majd négy évvel később Münchenből két ezüstéremmel tért haza.

Június

- Thomas Zereske, a németek kétszeres világbajnok kenusa 38 éves korában leukémiában hunyt el.
- Gerard "Gerry" McNeil, a Montreal Canadiens korábbi kiváló kapusa 78 évesen halt meg. A jégkorongozó 1951-ben és 1952-ben a Stanley-kupa döntőjéig jutott a kanadai csapattal, amellyel aztán 1953-ban és 1957-ben bajnoki címet is ünnepelhetett. ---- Július

- Rogelio Dominguez, az argentin válogatott, valamint a Real Madrid egykori kapusát 73 éves korában végzetes szívroham érte. A kiváló hálóőr 1958 és 1961 között olyan labdarúgókkal szerepelt együtt a madridi aranygárdában, mint Puskás Ferenc, Alfredo Di Stéfano és Francisco Gento. Dominguez a Real Madrid mellett a River Plate-ben, valamint a Vélez Sarsfieldben is szerepelt. Játékos-pályafutása befejezését követően a Boca Juniorsnál és a San Lorenzónál is edzősködött.
- Rodger Ward, az indianapolisi 500 mérföldes autóverseny legidősebb bajnoka 83 évesen hunyt el. Ward 1959-ben és 1962-ben nyerte meg az Indy 500-at, előbbi viadal még a Formula-1-es világbajnokságba is beszámított.

Augusztus

- José Omar Pastoriza, az argentin válogatott egykori nagyszerű középpályása, az Independiente volt edzője 61 éves korában hunyt el. A nemzeti gárdában 18 alkalommal szerepelt, edzőként csapatával, az Independientével háromszor nyert bajnoki címet (1977, 1978, 1983), 1984-ben a Libertadores-kupát és a Világkupát is elhódította csapatával. A volt labdarúgó szívrohamot kapott, életét már nem tudták megmenteni.
- Ivan Hlinka, a cseh jégkorongozók szövetségi kapitánya, egykori világklasszis hokis végzetes autóbalesetet szenvedett. Az 54 évet élt szakember legnagyobb edzői sikerét a naganói olimpián érte el, amikor a cseh válogatottat aranyéremhez segítette.

Szeptember

- Brian Clough, az angol labdarúgás egyik legnagyobb edzője hatvanéves korában meghalt. Az előző évben májátültetésen esett át, majd később gyomorrákot diagnosztizáltak nála. Válságos állapotban került a városi kórházba, ahol az orvosok nem tudtak segíteni rajta. Clough játékosként a Middlesbroughban, majd a Sunderlandban szerepelt, kétszer a válogatottban is pályára lépett, de igazán edzőként lett híres. Először (1967) a Derby County kispadjára ült le - két év alatt az élvonalba vitte a csapatot, majd újabb három év múlva megnyerte az angol bajnokságot. 1975-ben a Nottingham Foresthez került, új együttesével rövid időn belül feljutott az első osztályba, és a következő idényben már bajnok is lett, sőt 1979-ben és 1980-ban BEK-et nyert a gárdával.
- Richard Sainct motorversenyző 34 éves korában a Fáraó-ralin lelte halálát. Hatalmasat esett, és bár néhány percen belül kórházba szállították, az orvosok már nem tudták megmenteni az életét. Sainct háromszor (1999, 2000, 2003) nyert a sportág legnehezebb versenyén, a Dakar-ralin.
- Line Oestvold norvég snowboardos tragikusan fiatalon, 25 esztendősen hunyt el. A fiatal lányt - aki februárban még Világkupát nyert, 2001-ben pedig az X-Gamesen aranyérmet szerzett - edzés közben érte halálos baleset. ---- Október

- Serginho, polgári nevén Paulo Sérgio de Oliveira Silva, a Sao Caetano védője a Sao Paulo elleni rangadón összeesett, majd a kórházba szállítást követően elhunyt. A brazil labdarúgónak korábban ugyan voltak szívproblémái, ennek ellenére megkapta a sportorvosi engedélyt.
- Renato, hivatalos nevén Cleoncio dos Santos Silva, az FC Zürich brazil labdarúgója 28 éves korában utcai támadás áldozata lett. Szülőföldjén, Rio de Janeiróban, a Bangu negyedben autózott, amikor egy másik kocsiból több lövéssel végeztek vele.
- Ken Caminiti baseballozó élete 41. évében, három évvel visszavonulása után hunyt el szívrohamban. Korábban beismerte, hogy pályafutása során rendszeresen doppingolt. 1996-ban a profiliga legjobbjává választották, az All Star-csapatban pedig háromszor szerepelt.

November

- Johnny Warren, az ausztrál labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakja 61 éves korában hunyt el. A neves sportember halálát rákbetegség okozta. 42 alkalommal szerepelt a válogatottban, amelynek kapitánya is volt, és egy világbajnoki szereplés (1974) is fűződik a nevéhez. Az ausztrál futball történetében első ízben kapta meg a Brit Birodalom Tagja kitüntetést.
- Emlyn Hughes, a Liverpool egykori legendás csapatkapitánya súlyos betegség következtében, sheffieldi otthonában hunyt el 57 évesen. A védő 657 mérkőzésen 48 gólt szerzett a "vörösök" dicsőségére, két BEK-győzelemben, négy bajnoki címben, egy FA- és egy UEFA-kupa-diadalban volt része. Az angol válogatottban 62-szer lépett pályára.

- Sergei Zoltoks, a lett jégkorong-válogatott és a Nashville Predators kiválósága 32. életévében szívelégtelenség következtében meghalt .
- Alekszandr Ragulin, a háromszoros olimpiai, 10-szeres világ- és 9-szeres Európa-bajnok hokis legenda 64 éves korában váratlanul hunyt el.
- Mikael Ljungberg, a svédek olimpiai, valamint kétszeres világ- és Európa-bajnok birkózója 34 éves korában, egy göteborgi elmegyógyintézetben követett el öngyilkosságot.

December

- Karel Matelka, a cseh bajnokságban szereplő Sareza Ostrava vezetőedzője a jégkorongcsapatot szállító busz karamboljában halt meg.
- Raymond Goethals, a belga labdarúgás egyik legnagyobb edzőegyénisége 83 évesen, rákbetegségben halt meg. Az egykori kapus belga szövetségi kapitányként világ- és Európa-bajnokságra vezette ki hazája legjobbjait, az Anderlecht trénereként KEK-et nyert, és az ő edzői munkáját dicséri a francia labdarúgás máig egyetlen BL-győzelme (Marseille, 1993).
- José Luis Cuciuffo, az 1986-ban világbajnoki címet szerző argentin labdarúgó-válogatott játékosa egy patagóniai vadászbalesetben, 43 évesen vesztette életét. A Talleres, a Vélez, a Boca Juniors, a Belgrano és a francia Nimes hátvédje 21-szer szerepelt hazája nemzeti csapatában.
- Reggie White, az amerikai futball egyik legendája karácsony másnapján, szívroham következtében hunyt el 43 éves korában. White-ot kétszer választották meg az év védőjének az NFL-ben, ujján egy nagybajnoki gyűrű díszelgett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik