Már csak ketten maradtak

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.03.12. 22:07
Címkék
Talán már csak a legelvakultabbak bíznak abban, hogy kettőnél több szereplője lesz a bajnoki címért zajló versenynek a Bundesligában. Bár a két éllovas, a Schalke és a Bayern München csak ma ütközik meg Gelsenkirchenben, de még a találkozó esetleges vesztesének is legalább öt pont lesz az előnye aznap este a harmadik helyezett előtt.
Marcelinho (jobbra) két góllal járult hozzá a Hertha leverkuseni pontszerzéséhez
Marcelinho (jobbra) két góllal járult hozzá a Hertha leverkuseni pontszerzéséhez
Marcelinho (jobbra) két góllal járult hozzá a Hertha leverkuseni pontszerzéséhez
Marcelinho (jobbra) két góllal járult hozzá a Hertha leverkuseni pontszerzéséhez
Marcelinho (jobbra) két góllal járult hozzá a Hertha leverkuseni pontszerzéséhez
Marcelinho (jobbra) két góllal járult hozzá a Hertha leverkuseni pontszerzéséhez
A Lisztes Krisztián nélkül felálló zöld-fehérek csak gól nélküli döntetlenre voltak jók a Bódog Tamást percekre bevető Mainz ellen, és az egymással remiző Bayer Leverkusenhez, illetve Hertha BSC-hez hasonlóan alighanem jobban járnak, ha a BL-selejtezőt érő harmadik hely megszerzésére összpontosítják erőiket.

Holott például a Bayernek és a Herthának is volt esélye arra, hogy kapcsolatban maradjon a nagyokkal. A forduló "kisrangadóján" mindkét gárda megszerezhette volna a győzelmet - természetes, hogy döntetlen lett a vége. Bár az is igaz, az első negyedóra végén a Hertha minden alkalmazottja csukott szemmel aláírta volna a döntetlent igazoló papírt, hiszen akkor már 2-0-ra vezetett a Bayer, ráadásul a második gólt megelőző tizenegyest összehozó Dick van Burikot kiállította a játékvezető.

Csakhogy a szerdai, Liverpool elleni BL-K.O.-ból éledező Leverkusen inkább arra törekedett, hogy az utolsó sípszóig megőrizze kétgólos előnyét, ezzel pedig magára húzta a Herthát. És amelyik csapatban ott van Marcelinho, az nem hagy kihasználatlanul ilyen lehetőséget. A brazil zseni előbb csodálatos visszahúzós cselt követően lőtt a jobb alsó sarokba, majd 20 méterről lőtte ki a bal alsót, és a Bayer máris kezdhetett mindent elölről. Helyesebben kezdhetett volna… A Hertha ugyanis a folytatásban nem engedte ki az irányítást a kezéből, és a 62. percben Neuendorf góljával megszerezte a vezetést. A későbbiekben Rafael "meccslabdát" rontott, amiért szintén büntetés járt - Voronin egyenlített, és beállította az igazságos végeredményt.

A találkozó után mindkét edző a 2-0 környékén kereste a fordulópontot. "Ha valaki egy megfogyatkozott gárda ellen kettő nullára vezet, illik, sőt, muszáj megnyernie az összecsapást - dohogott Klaus Augenthaler, a Bayer edzője, míg berlini kollégája, Falko Götz a következőképp vélekedett: - Csak kétgólos hátrányban ébredtünk fel, azt követően ennyire tellett."
A Werder-Mainz találkozóról viszont kevés jót lehet elmondani, legfeljebb annyit, hogy megszakadt a vendégcsapat nyolcmeccses idegenbeli kudarcsorozata. Ez persze együtt járt azzal, hogy a Werdernek egy jó szériája törjön meg: a címvédő 2005-ben először nem nyerte meg a Weser-stadionban megrendezett bajnokiját. Úgy tűnik, túlságosan is mélyre hatolt a kedden, a Lyontól kapott óriási, 7-2-es pofon.

A 0-0-t látva a brémai szurkolók alighanem Leverkusen mellett Bielefeldre és Freiburgra is irigykedve tekinthettek, hiszen az utóbbi két pályán is potyogtak a gólok. Az Almon például mindkét csapat vezetett, hogy aztán a HSV 1-2-t követően három gólt berámolva voltaképpen simán megszakítsa az Arminia hárommeccses hazai győzelmi sorozatát. "Szerencsével nyertünk" - ismerte el Thomas Doll, aki edzőként a kilencedik idegenbeli összecsapásán hetedszer segítette legalább egy ponthoz a Hamburgot.
Freiburgban is hasonló volt a koreográfia, csak ott a Nürnberg sokkal drámaibb körülmények között nyerte meg a bentmaradás szempontjából oly fontos találkozót. A mindkét góljuknál látványosan Volker Finke vezetőedző maradása mellett demonstráló freiburgiak a 85. percig 2-1-re vezettek, csakhogy a szezon ügyeletes gólvágója, Marek Mintál a hátralévő időben duplázott, és története első élvonalbeli győzelméhez segítette csapatát a Dreisam-stadionban. (Mi több, a Nürnberg korábban még gólt sem szerzett az első osztályban Freiburgban.)
A nap másik, a kiesés elkerüléséért zajló harcban kulcsfontosságúnak minősülő találkozóját Rostockban rendezték meg, ahol a Hansa a Bochumot fogadta. A meccsen úgy tűnt, mintha csak az egyik gárda, a hazai szeretne megragadni az első osztályban. A rostockiaknál Di Salvo duplázott (a tavasszal ő az első nem svéd játékos, aki gólt szerez a Rostockban), Prica is megrúgta a maga szokásos gólját, a vendégként sorozatban kilencedszer vesztő Bochumtól Edu szépítése már túl későn jött. A Rostockot irányító Jörg Bergernek a szombati volt a századik győzelme az élvonalban.

Bundesliga 2.
25. forduló: Aue-Erfurt 3-2, Saarbrücken-Dynamo Dresden 0-1, Oberhausen-1. FC Köln 0-3. Az Ahlen- Energie Cottbus, az Unterhaching- Duisburg, az Alemannia Aachen-Trier és az Essen-Karlsruhe mérkőzést vasárnap, az 1860 München-Eintracht Frankfurt találkozót hétfőn (tv: DSF, 20.15, élő) játsszák, a Greuther Fürth-Burghausen összecsapást pedig elhalasztották.
Az élcsoport: 1. 1. FC Köln 50 pont (24 mérk.), 2. Duisburg 48 (24), 3. Greuther Fürth 43 (24)

Szavazás

Ki lesz a Bundesliga bajnoka 2004-2005-ben?



Szavazás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik