Zsivoczky Attila a cseh világcsúcstartóval edz

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2005.04.09. 22:50
Címkék
A világcsúcstartó Roman Sebrle edzőpartnereként készül a nyári idényre tízpróbázó országos csúcstartónk, Zsivoczky Attila. A debreceni versenyző a madridi fedett pályás Eb-t követően három héten át Csehországban készült, szombaton érkezett haza, s hamarosan ismét útra kel. Sebrle csapattársaival együtt Kaliforniában folytatja a megkezdett munkát.
- Madridban kérdeztem meg Sebrlét, nincs-e szüksége edzőpartnerre - magyarázta Zsivoczky. - Azt válaszolta, várjak két napot, amíg megvitatja a kérdést az edzőjével, aztán hívjam fel. Amikor felvette a telefont, azonnal a nyakamba zúdította a haditervet, két napom volt, hogy összecsomagoljak, és már utaztam is.- Honnan támadt az ötlete, hogy a világhírességgel készüljön?- Régóta gondolkoztam ezen. Itthon találgattuk, mit kellene edzenem, mi lenne számomra a legmegfelelőbb, s bár úgy éreztem, ismét jó úton haladok, meg akartam ragadni az alkalmat.- Azzal az elhatározással utazott Madridba, hogy felveti Sebrlének ezt a lehetőséget?- Verseny közben jutott az eszembe. De úgy éreztem, neki is tetszik az ötlet, enélkül nem csapott volna le rá.- Ezek szerint nem itthonról viszi magával az edzéstervét.- Sebrle mestere csak úgy egyezett bele a jövetelembe, ha az ő útmutatásait követem.
Zsivoczky Attila sokat tanulhat a cseh világklasszistól
Zsivoczky Attila sokat tanulhat a cseh világklasszistól
Zsivoczky Attila sokat tanulhat a cseh világklasszistól
Zsivoczky Attila sokat tanulhat a cseh világklasszistól
Zsivoczky Attila sokat tanulhat a cseh világklasszistól
Zsivoczky Attila sokat tanulhat a cseh világklasszistól
- Az eltelt három hét alatt másként készült, mint eddig?
- Igen. Főként erőnléti edzéseim voltak, rengeteget futottunk, emellett csak néhány dobóedzést tartottunk. Lehet, hogy nekem többet kellene technikáznom, az én mozgásom nem olyan stabil, mint Sebrléé, de most az ő szisztémájuk szerint készülök. Azt mondják, Kaliforniában már a technikázásra is nagyobb súlyt fektetünk.

- Milyen körülmények között edzett Csehországban?
- Az első hetet Prágában töltöttük, a Dukla pályáját használtuk. Ezt követően Breclavban egy szállodában voltunk, s a mellette levő pályán, szabadban edzettünk.

- A szokásosnál jobban elfáradt?
- Inkább másként. Minden estére elfáradtam, másnap azonban újult erővel kezdtem a munkát.

- Ebben nyilván szerepet játszik az a lélektani plusz is, amelyet a közös edzések jelentenek.
- Biztosan, hiszen mégiscsak a világ legjobbjával edzhetek. Furcsa látni, hogy ő is olyan, mint a többiek, hogy olykor neki is nehéz elkezdenie az edzést, és hogy ő is elfárad a tréning végére. Az meg különösen sok erőt ad, hogy annyira rendes velem, néha nem is értem, miért. Az első héten, amíg Prágában voltunk, nála laktam, és nem fogadott el semmit cserébe. Remélem, valamennyit ő is profitál a közös munkából.

- Talán emlékszik arra, hogy vezetett neki ezerötszázon, amikor megjavította a világrekordot.
- Lehet, de nem hiszem, hogy az olyan nagy segítség lett volna, amennyit most én kapok.

- Itthon ugyanazt a munkát folytatja, amit kint végzett?
- Nincs értelme a változtatásnak. A kaliforniai táborozás után döntünk arról, miként tovább.

- A tengerentúlra csak ketten mennek?
- Nem, hatan. Sebrle ugyanis egy négyszáz gátas csoportban készül, és velük utazunk.
- Édesapja, aki az egyik edzője is, mit szólt a változtatáshoz?
- Eleinte szkeptikus volt, de most már örül. Bár a mostani edzésmunkát nem rám szabták, mégsem mindegy, hogy az ember kivel és milyen körülmények között készül. Itthon egyébként továbbra is apu és Vona Attila irányítja az edzésemet.

- Mikor versenyez először?
- Május végén Götzisben rajtolok, majd rá egy hétre egy franciaországi viadalon indulok. A formámról nem fog sok minden kiderülni, hiszen először óvatos leszek, nehogy túlzottan elfáradjak, másodszorra pedig már a lábamban lesz a götzisi viadal. A lényeg, hogy az augusztusi világbajnokságon jól szerepeljek. ---- V ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik