Már csak az ezüst a tét

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.04.16. 00:24
Címkék
A 22 gólos Dirk Kuytra jó lesz vigyázniuk az amszterdamiaknak
A 22 gólos Dirk Kuytra jó lesz vigyázniuk az amszterdamiaknak
A 22 gólos Dirk Kuytra jó lesz vigyázniuk az amszterdamiaknak
A 22 gólos Dirk Kuytra jó lesz vigyázniuk az amszterdamiaknak
A 22 gólos Dirk Kuytra jó lesz vigyázniuk az amszterdamiaknak
A 22 gólos Dirk Kuytra jó lesz vigyázniuk az amszterdamiaknak
Meglehetősen ritkán rendeznek úgy a nagy klasszikusok közé tartozó Feyenoord-Ajax rangadót, hogy egyik csapatnak sincs már esélye a bajnoki cím elhódítására. A vasárnapi ilyen találkozó lesz, függetlenül attól, hogy még mindig hat forduló van hátra a sorozatból. A harmadik Ajax és a negyedik Feyenoord hátránya ugyanis olyan nagy a listavezető - nem mellesleg BL-elődöntős - PSV mögött, hogy akár már vasárnap matematikailag (!) is biztossá válhat: a két gárda letehet az aranyról. Elméletben ezt már mindkettő megtette nagyon régen…

Ugyanakkor a második hely, illetve az ezzel járó BL-selejtezős indulási jog még mindkettő előtt ott lebeg, de mindkét táborban tudják, igazából ezzel is csak egy vasárnapi győzelem esetén érdemes foglalkozni. Pillanatnyilag ugyanis az UEFA-kupa-elődöntős AZ pályázik a legjobb sanszszal az ezüstre, még akkor is, ha az utóbbi időben picit visszavett a tempóból, és mind a Feyenoordtól, mind pedig a PSV-től 4-2-es vereséget szenvedett.

A Feyenoord viszont a közelmúltban száguldott, nyolcas győzelmi szériát épített fel, amelyet aztán szerdán, a Den Bosch otthonában "sikerült" porig rombolnia. A Babos Gáborral felálló rotterdamiak 4-1-es vereséget szenvedtek a sereghajtó otthonában, nem tudták visszavenni a harmadik helyet az Ajaxtól, ráadásul eltiltás miatt a három pont mellett két játékosukat (Bosschaart, Hofs) is elveszítették. "Rémálomra hasonlított az előadásunk - ismerte el Ruud Gullit, a Feyenoord trénere. - Mindenkinek magába kell néznie, és senkinek sem szabad a másikra mutogatnia. Nyerhettünk volna, ha Lazovics a második félidőben berúgja a ziccerét, utána viszont nagyon összejött minden… Nincs mese, ha valamit még el akarunk érni a bajnokságban, meg kell vernünk az Ajaxot."

Az egykori aranylabdás által remélt siker elsősorban a remek támadógépezetre alapozva születhet meg: az említett nyolcas sikerszéria során a Feyenoord minden meccsen legalább két gólt szerzett, miközben hátul Patrick Lodewijks, illetve Babos négyszer is lehúzta a rolót. (Egyelőre nem tudni, a két kapus közül ki véd, az is elképzelhető, hogy Lodewijks felgyógyulása esetén sem lesz váltás a kapuban.) A góllövőlista első két helyén jelenleg rotterdami játékos áll, Dirk Kuyt (22 gól) vezet a sérülése miatt a hét második felében kevesebbet edző Salomon Kalou (18) előtt, ha őket nem tudja megfékezni az Ajax, könnyen bajba kerülhet.

Márpedig az amszterdamiak védelme az utóbbi időszakban nem igazán jeleskedik, az Ajax a legutóbbi négy bajnokijából mindössze egyet úszott meg kapott gól nélkül, a fennmaradó három mindegyikén legalább kettőt összeszedett. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a középpályáról hiányozni fog a karmester, Rafael van der Vaart (a szerdai tréningen bokaszalag-sérülést szenvedett), nem kell irigyelnünk az edzőként az első rotterdami fellépésére készülő Danny Blindet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik