Talmácsi az élre vágott, majd bukott Estorilban

Hírösszefoglalónk HírösszefoglalónkHírösszefoglalónk Hírösszefoglalónk
Vágólapra másolva!
2005.04.17. 16:17
Címkék
Talmácsi Gábor a harmadik körben vezető pozícióban bukott a gyorsasági motorkerékpáros világbajnokság idei második futamán, a Portugál Nagydíjon a 125 köbcentiméteres géposztály versenyén. Estorilban a MotoGP-ben a brazil Alex Barros, a negyedliteres kategóriában az ausztrál Casey Stoner győzött.
Mika Kallio az egész hétvégét uralta a nyolcadlitereseknél
Mika Kallio az egész hétvégét uralta a nyolcadlitereseknél
Mika Kallio az egész hétvégét uralta a nyolcadlitereseknél
Mika Kallio az egész hétvégét uralta a nyolcadlitereseknél
Mika Kallio az egész hétvégét uralta a nyolcadlitereseknél
Mika Kallio az egész hétvégét uralta a nyolcadlitereseknél

Nagyszerűen kezdődött, de hamar szomorú véget ért Talmácsi Gábor (KTM) számára a szezon második futama, a Portugál Nagydíj. A 24. évében járó magyar versenyző a hatodik kockából kitűnően rajtolt, és az első kanyarba másodikként fordult be, miközben nagy csatát vívott a svájci Thomas Luhtival (Honda).

Bár Luhti egy időre megelőzte Talmát, a 14-es számú KTM-mel versenyző budapesti fiú gyorsan visszavette a második helyet, sőt a 2. körben csapattársát, az élről induló Mika Kalliót is megelőzte.

Talmácsi Gábor talán túlságosan is győzni akart
Talmácsi Gábor talán túlságosan is győzni akart
Talmácsi Gábor talán túlságosan is győzni akart
Bár még nagyon-nagyon messze volt a vége, felcsillant az első magyar vb-futamgyőzelem esélye. A reménysugár azonban hamar kialudt. Látszott, hogy Talmácsi mindent belead, olyan tempóra kapcsolt, amellyel talán sikerült volna leszakítania az üldözőket. Nagy igyekezetében azonban az egyik kanyar kijáratánál "eldobta a motort", és kiesett a versenyből. Az egész még rosszabbul is végződhetett volna, hiszen a már az aszfalton fekvő Talmácsit Luhti elütötte, pontosabban nem tudta kikerülni, és nekiment az első kerekével a magyar pilóta vállának. Szerencsére a magyar motorosnak nem esett komolyabb baja, csak a végtagjai sajoghattak. Meg a szíve, egyértelmű volt ugyanis, hogy a saját hibájából esett ki.

Az első értesülések szerint Talmácsit jelenleg is kórházban vizsgálják. Háta és lába fáj a legjobban, agyrázkódása nincs, de egy kis repedést mutattak ki a lábában - bár az nem biztos, hogy ez a mostani eséskor keletkezett. A magyar motoros a gerincét ütötte meg a leginkább, de súlyosabb sérülése valószínűleg nincs. A történtekhez képest jó hangulatban várja a további vizsgálatokat.

A versenyt végül Talmácsi már említett csapattársa, a finn Mika Kallio nyerte, aki jó, ha húsz-harminc centiméterrel előzte meg a spanyol Hector Faubelt (Yamaha). Thomas Luhti harmadik lett. A másik magyar induló, Tóth Imre (Aprilia) a 22. helyen zárta a versenyt.

Alex Barros hetedik győzelme, Gibernau bukása

Alex Barros
Alex Barros
Alex Barros
A legnagyobb érdeklődéssel kísért kategória, a MotoGP futamát a pole pozícióból induló Alex Barros (Honda) nyerte meg. A 34 éves brazil versenyzőnek ez volt a hetedik futamgyőzelme pályafutása során.

A hatszoros világbajnok, címvédő és az idénynyitó Spanyol Nagydíjon győztes olasz Valentino Rossi (Yahama) a változó időjárási körülmények között ezúttal nem volt versenyben az első helyért, de a második pozíciót így is sikerült megszereznie honfitársa, Max Biaggi (Honda) előtt.

A verseny legnagyobb vesztese a katalán Sete Gibernau volt. A Honda pilótája fájdalomcsillapító injekciókkal indult el a futamon, amelyen egészen a 17. körig ő dominált. Ekkor azonban vezető pozícióban az egyik kanyarban a motorja kicsúszott alóla - talán a hol száraz, hol nedves pálya volt az oka -, így Gibernau kiesett a versenyből.

"Igazán boldog vagyok. Köszönetet kell mondanom a csapatnak, mert a motor az egész hétvégén tökéletesen működött - nyilatkozta Alex Barros a befutót követően. - A verseny maga nagyon trükkösen alakult. Gibernau nagyon gyors volt, aztán elkezdett esni az eső, és én úgy döntöttem, lassítok. Hamarosan Sete kiesett. Tartani tudtam az előnyömet a verseny végéig, igaz, a célegyenes utáni első kanyarral mindig meggyűlt a bajom."

Ausztrál siker a 250-es géposztályban

Casey Stoner
Casey Stoner
Casey Stoner
A negyedlitereseknél is izgalmasan alakultak az eseményen, végül a 19 esztendős Casey Stoner (Aprilia) győzött. Az ausztrál pilóta eddig két futamot nyert meg még a nyolcadliteres géposztályban, azonban a 250-eseknél ez az első sikere.

A második helyet az olasz Andrea Dovizioso (Honda) szerezte meg a francia Randy de Puniet (Aprilia) előtt. A címvédő spanyol Daniel Pedrosa (Honda) negyedikként zárt.

A mezőny magyar résztvevője, Rizmayer Gábor (Yahama) a 20. helyen futott be, egy kör hátránnyal.

Az eredmények letöltéséhez kattintson a megfelelő ikonra! (Acrobat Reader szükséges; letölthető: Adobe Acrobat Reader Download)









A vb állása 2 futam után:
125 kcm: 1. Kallio 45 pont, 2. Simoncelli (olasz, Aprilla) 31, 3. Faubel 29, 4. Lai 29, 5. Pasini (olasz, Aprilla) 21, 6. Poggiali 21, ... 9. Talmácsi Gábor 11.

250 kcm: 1. Pedrosa 38, 2. Dovizioso 33, 3. Porto (argentin, Aprilla) 27, De Angelis 27, 5. Stoner 25, 6. De Puniet 16.

MotoGP: 1. Rossi 45, 2. Barros 38, 3. Melandri 29, 4 Biaggi 25, 5. Gibernau 20, 6. Nakano (japán, Kawasaki) 19 ---- T ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik