Megtörte az idei hallgatást

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.04.19. 00:04
Címkék
A Barcelona a Getafe legyőzésével kilábalt a hullámvölgyéből, ugyanakkor a Real Madrid Ronaldo remeklésével folytatta az üldözését. A PSV talán már csak egy lépésre van a holland bajnoki címtől, és a Bayern München sincs már messze ugyanettől Németországban. A hétvégi kínálatból mi mégis az MU-ban 2005-ben először - majd másodszor - eredményes Ruud van Nistelrooy parádéjára voksoltunk, aki duplájával jelentős érdemeket szerzett a Manchester United FA-kupa-döntőbe jutásában, és ezzel megteremtette a lehetőségét annak, hogy a "vörös ördögök" mégis legalább egy trófeával gazdagabban zárják a 2004-2005-ös idényt.
A Newcastle ellen Van Nistelrooy klubcsapatában is megszerezte elsô góljait 2005-ben
A Newcastle ellen Van Nistelrooy klubcsapatában is megszerezte elsô góljait 2005-ben
A Newcastle ellen Van Nistelrooy klubcsapatában is megszerezte elsô góljait 2005-ben
A Newcastle ellen Van Nistelrooy klubcsapatában is megszerezte elsô góljait 2005-ben
A Newcastle ellen Van Nistelrooy klubcsapatában is megszerezte elsô góljait 2005-ben
A Newcastle ellen Van Nistelrooy klubcsapatában is megszerezte elsô góljait 2005-ben

Egy olyan játékostól, aki a második leggyorsabbként jutott át a 100 gólos határon a Manchester United mezében (neki 131 meccsre volt szüksége ehhez, míg a Királynak, Denis Law-nak mindössze 111-re), akinek akkoriban 0.77 volt a meccsenkénti gólátlaga, aki az MU és Hollandia történetének legeredményesebb játékosa a nemzetközi porondon, aki 12 találattal tartja a Bajnokok Ligája idénycsúcsát, illetve néggyel (holtversenyben Dado Prsóval, Simone Inzaghival és Marco van Bastennel) a BL meccsrekordját, meglehetősen szokatlan, hogy kilenc tétmérkőzésen képtelen a kapuba találni klubjában.

Ruud Van Nistelrooy

Született: 1976. július 1., Oss
Állampolgársága: holland
Magassága/testsúlya: 188 cm/80 kg
Posztja: csatár
Válogatott mérkôzései/góljai száma: 42/21
Klubjai: Nooit Gedacht, Margriet, Den Bosch (1993–97), Heerenveen (1997–98), PSV (1998–2001), Manchester United (2001–)
Legnagyobb sikerei: Eb-bronzérmes (2004), 2x holland bajnok (2000, 2001), angol bajnok (2003), FA-kupa-gyôztes (2004), Holland Szuperkupa-gyôztes (1998), Community Shield-gyôztes (2003), 2x holland gólkirály (1999, 2000), angol gólkirály (2003), 2x európai ezüstcipôs (1999, 2000), az Év játékosa Hollandiában (1999), az Év játékosa Angliában (2003), a világ legjobb gólszerzôje az IFFHS szerint (2002)
Tőle sokkal inkább az olyan sorozatokat szoktuk meg, amilyet például 2003. március 22. és augusztus 23. között produkált. Akkor - sorrendben a Fulham (3 gól), a Liverpool (2), a Newcastle (1), a Blackburn (1), az Arsenal (1), a Tottenham (1), a Charlton (3), az Everton (1), a Bolton (1) és a Newcastle (1) kapujába is betalált, és ezzel felállította a Premier League máig érvényes abszolút rekordját, sem előtte, sem utána senki sem volt képes zsinórban tíz összecsapáson a kapuba találni.

Ehhez képest vasárnapig 2005-ben eredménytelen volt a Manchester Unitedben (a holland válogatottban Örményország ellen azért már szerzett gólt az esztendő során), sőt egészen 2004. november 27-ig, a West Bromwich elleni bajnokiig kellett visszalapoznunk az utolsó Van Nistelrooy-gólig. Azt követően Achilles-ín-sérülést szenvedett, de februári visszatérése után sorrendben a Milan (BL), a Portsmouth (Premier League), a Crystal Palace (PL), a Milan (BL), a Southampton (FA-kupa), a Fulham (PL), a Blackburn (PL) és a Norwich (PL) kapujába is képtelen volt betalálni.
A cardiffi Millennium Stadiumban aztán megtört a jég, Cristiano Ronaldo beadását követően a hálóba pörgetett, és ezzel örömmámorba döntötte a manchesteri publikumot. "Vérbeli középcsatár előadását láthattuk, a világ legjobbjáét - jegyezte meg a találkozó után Sir Alex Ferguson, az MU menedzsere. - Ugyanolyan, mint a többiek. A gólok éltetik. Ha betalál, azt hiszi, legközelebb is sikerül neki. Ha elrontja a helyzetet, úgy gondolja, a következővel is így tesz. Nála az önbizalom különösen fontos, ezért is fantasztikus, hogy két gólt is szerzett. Különösen az első volt fontos, mert az a semmiből jött. Remélem, most már visszatalál a gólgyártó formájához, mert akkor megállíthatatlan lesz."

A főhős szavai: "Nagyon jól játszottunk, passzjátékunkkal végig irányítottunk, annak pedig különösen örülök, hogy két nagyszerű támadásunkat is nekem sikerült befejezni. Fantasztikus érzés egy kupáért küzdeni, ettől kezdve mindenki a fináléért él majd nálunk. Az idény utolsó napján mindent meg lehet szépíteni és jóvá lehet tenni."
Az FA-kupa második világháború utáni időszakának két legeredményesebb csapata (az MU 10, az Arsenal hét győzelemmel büszkélkedhet) 26 év után találkozik ismét a fináléban, a legutóbbi, 1979-es fináléjukat az Arsenal Alan Sunderland győztes góljával 3-2-re nyerte meg. ---- IDRISS KAMENI (KAMERUNI, ESPANYOL)
Többek között egy tizenegyes hárításával csapatát egy ponthoz, önmagát pedig a másfél hónap utáni első shutoutjához segítette az Atlético Madrid otthonában.

ZÉ MARÍA (BRAZIL, INTERNAZIONALE)
Idénybeli első góljával tett végleg pontot a Cagliari elleni bajnokira a 31 éves brazil bekk.

FRANCISCO PAVÓN (SPANYOL, REAL MADRID)
A 25 éves védő hibátlan produkcióval járult hozzá csapata kapott gól nélküli, Levante elleni diadalához.

ERIK EDMAN (SVÉD, TOTTENHAM)
A 26 éves védő a Liverpool elleni bajnokin jegyezte idénybeli első gólját - egy 35 méteres, a bal felső sarokba vágódó bombából.

GABRIEL HEINZE (ARGENTIN, MU)
A 26 éves védő a Newcastle elleni produkciójával bekerült a BBC-nél a hét válogatottjába.

CRISTIANO RONALDO (PORTUGÁL, MU)
A 20 éves légiós egy góllal és két gólpasszal járult hozzá az MU döntőbe jutást érő győzelméhez.

RONALDINHO (BRAZIL, BARCELONA)
A 24 éves zseni egy góllal és egy gólpasszal segítette hozzá a két sikertelen meccs után ismét nyerő Barcát a három ponthoz.

PIERRE-YVES ANDRÉ (FRANCIA, BASTIA)
A Toulouse elleni 2-1-es siker alkalmából jegyzett két fejes gólja hetes osztályzatot ért a L’Équipe című lapnál a 30 éves futballistának.

RONALDO (BRAZIL, REAL MADRID)
Bár többen azt állítják, túlsúlyos, a 29 éves brazil kétszer is bohócot csinált a Levante védelméből, a második találata előtt simán körbefutott mindenkit.

RUUD VAN NISTELROOY (HOLLAND, MU)
A 28 éves csatár négy és fél hónapos gólcsendet megtörve, kétszer volt eredményes a Newcastle elleni FA-kupa-elődöntőn.

ZLATAN IBRAHIMOVIC (SVÉD, JUVENTUS)
Első olaszországi mesterhármasával sorsdöntő érdemeket szerzett a Lecce elleni kiütéses, 5-2-es sikerben a 23 éves északi támadó.


A 12. EMBER: OWEN HARGREAVES (ANGOL, BAYERN MÜNCHEN)

Alighanem sorsdöntő gólt szerzett a német bajnokság 29. fordulójában Owen Hargreaves: a Bayern München középpályása a Hannover elleni bajnokin a finisben állt be, és a 90. percben futtából hatalmas gólt rúgott a bal felső sarokba, három ponthoz segítve ezzel a csapatát. Eközben a nagy vetélytársak (Schalke, VfB Stuttgart) kikaptak, így a Bayern hatpontos előnnyel vezeti a tabellát, és nagyon közel került fennállása 19. bajnoki címéhez. A kanadai születésű, angol válogatott futballista 2001 és 2003 után harmadszor lehet bajnok a bajorokkal, akiktől lehet, hogy búcsút vesz a nyáron, és elfogadja valamelyik angol klub (például a Tottenham) invitálását. Ettől függetlenül azt már senki sem veheti el tőle, hogy ő az első játékos, aki a Bayernnél 1995-ben létrehozott "junior teamből" bekerült a profik közé. Az angol válogatottal eddig két tornán vett részt, de a 2002-es vb-ről és a 2004-es Eb-ről is lógó orral kellett távoznia. ---- ROBIN VAN PERSIE (HOLLAND, ARSENAL)

Már régóta tudni lehetett, hogy a 21 éves holland óriási tehetség, Arséne Wenger ritkán nyúl mellé, ha csapatépítésről van szó. Van Persie szombaton az utolsó kételyeket is eloszlatta, nyolc percet kapott Dennis Bergkamp cseréjeként, és az egygólos Arsenal-vezetést egymaga megháromszorozta.

Örömét az sem rontotta el, hogy a végén hatalmas pofont kapott Andy Toddtól. A Feyenoordtól tavaly a PSV és a Sevilla érdeklődése ellenére szerződött az Arsenalhoz, pedig tudta, az említett három gárdába sokkal könnyebben befért volna. Ám az "ágyúsoknál" szerepel példaképe, Robert Pires, akiben nem csalódott, az edzéseken máig azt figyeli, hogyan teszi a dolgát francia társa. ---- Anglia (33 forduló után): Thierry Henry (Arsenal) 25 gól
Ausztria (29): Christian Mayrleb (Pasching) 20;
Belgium (29): Nenad Jesztrovics (Anderlecht) 15
Csehország (23): Tomás Jun (Sparta) 12
Franciaország (33): Alexander Frei (Rennes) 16
Görögország (26): Luciano (Xanthi) 15
Hollandia (29): Dirk Kuyt (Feyenoord) 23
Horvátország (25): Tomislav Erceg (NK Rijeka) 13
Németország (29): Marek Mintál (Nürnberg) 22
Olaszország (31): Vincenzo Montella (Roma) 20
Portugália (29): Liedson (Sporting) 24
Skócia (33): John Hartson (Celtic) 23
Spanyolország (31): Samuel Eto’o (Barcelona) 21
Törökország (28): Fatih Tekke (Trabzonspor) 23 ---- Kicker (német)

A szaklap az "Ennyi volt … alighanem" címmel, illetve a bajnoki címhez közelebb vivő győzelmet ünneplő Bayern München-játékosok képével indítja az egyes oldalát

La Gazzetta dello Sport (olasz)

Ibrahimovic, mint a szél, legalábbis a Gazzetta szerint. Az olasz lap is főképp a svédnek tulajdonítja, hogy a Juve az élre állt a Serie A-ban.

The Sun (brit)

"Van, a mumus el fog kapni téged" - a The Sun szerkesztői szerint Sir Alex Ferguson ezt a figyelmeztetést küldheti Arséne Wengernek, az Arsenal trénerének a kupadöntő előtt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik