Sao Pauló-i favoritok

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.04.22. 23:16
Címkék
Az elmúlt évek történései ismeretében meglepő, ugyanakkor üdvözlendő módon a szövetség elöljárói úgy döntöttek, nem változtatják meg az országos bajnokság (campeonato brasileiro) lebonyolítási rendjét, nem hozzák vissza a rájátszást, nem bonyolódnak bele valamilyen bónuszpontos szisztémába, hanem zsinórban a harmadik szezonban is "mezei" módon hirdetnek aranyérmest: aki az oda-visszavágós sorozat ezúttal 42 fordulója alatt a legtöbb pontot gyűjti, az a bajnok. Abban viszont hűek a hagyományokhoz, hogy a 35. befutó kilétére majd csak december elején derül fény, a brasileiro addig gyakorlatilag megszakítás nélkül leköti a szurkolókat.
A Corinthians új szerzeménye, Carlos Tévez minden gólját kislányának ajánlja
A Corinthians új szerzeménye, Carlos Tévez minden gólját kislányának ajánlja
A Corinthians új szerzeménye, Carlos Tévez minden gólját kislányának ajánlja
A Corinthians új szerzeménye, Carlos Tévez minden gólját kislányának ajánlja
A Corinthians új szerzeménye, Carlos Tévez minden gólját kislányának ajánlja
A Corinthians új szerzeménye, Carlos Tévez minden gólját kislányának ajánlja
Ha szigorúan a statisztikákra próbálunk támaszkodni, minden bizonnyal Sao Paulo vagy Rio állam egy jeles képviselője ülhet fel a trónra, hiszen a korábbi 34 kiírásból 13-ban paulista, 10-ben pedig carioca csapat nyert. Most is ebből a két államból jönnek a favoritok, rájuk legfeljebb három másik területi bajnokság élharcosa, a Cruzeiro (a campeonato mineiro ezüstérmese), az Internacional (a gaúcho bajnokság nyertese) és az Atlético Paranaense (Paraná állam bajnoka) lehet veszélyes.

Az állami bajnokságok alapján az igazi ászok inkább Sao Paulóból érkezhetnek, innen a címvédő Santos (nagyjából egyben maradt a kerete, a legfőbb erősítés, hogy Robinhót megtartotta), a szeszélyes Palmeiras és Sao Caetano, az edzőjét elveszítő Sao Paulo (Emerson Leao néhány nappal a rajt előtt lemondott, és elment a japán Vissel Kobéhoz - tudhat valamit, hiszen Brazília a garantált edzőbuktató ország), valamint a Corinthians is befuthat.

Leszakadt a lelátó

Összeomlott a lelátó egy futballmérkôzésen, áldozatokról és sérültekrôl egyelôre nincs hír. A helyi sajtó értesülései szerint a Gurupiban rendezett meccset az ominózus tribünrészrôl több száz szurkoló figyelte, a baleset során ôk mintegy 30 métert zuhantak. A történtekkor a Gurupi és a Palmas találkozója a második félidô 35. percében járt, a bíró azonnal lefújta a mérkôzést.
Különösen az utóbbin, az argentin Daniel Passarella csapatán van nyerési kényszer, hiszen a Media Sports Investments nevű brit befektetési cég aligha véletlenül pumpált a klubba dollármilliókat. Csak a legnagyobb fogás, az argentin Carlos Tévez (Boca Juniors) került 18 millióba, ami dél-amerikai átigazolási rekord, és mellette többek között olyan játékosok kerültek a Corhoz, mint Tévez honfitársa, Javier Mascherano (River Plate), aki szintén kulcsember volt hazája 2004-es olimpiai bajnok válogatottjában. A gárda formájával mindenesetre nincs baj, a paulista bajnokságot tízmeccses veretlenségi sorozattal zárta, és ezt tovább nyújthatja a Juventude elleni nyitányon.

A riói alakulatok közül főképp a bajnok Fluminensére érdemes figyelni, illetve a nosztalgiázásra kaphatóaknak a Vascóra. A máltai kereszteseknél ugyanis még mindig ott lesz Romário, akinek ugyan április 30-án lejár a szerződése, de jelezte, az év végéig szívesen maradna. A Vasco persze azonnal lecsapott a lehetőségre - Roberto Garofalo szóvivő szerint már csak néhány részletet kell tisztázni az aláírás előtt -, és az elöljárókat még az sem zavarja, hogy a veterán gólgyáros májusban elvonul a homokra, hogy részt vegyen az első hivatalos strandlabdarúgó-világbajnokságon. Az már inkább aggasztó, hogy Romáriót a héten a saját szurkolói inzultálták, mert szerintük ő is vastagon benne volt abban, hogy a Vasco a harmadosztályú Baraunasszal szemben kiesett a Brazil Kupából.

De az első gólja után majd úgyis megbocsátanak neki mindent.

Országos bajnokság (Campeonato brasileiro)
A résztvevők (zárójelben a tavalyi helyezés): Atlético MG (19.), Atlético PR (2.), Botafogo (20.), Brasiliense (újonc), Corinthians (5.), Coritiba (12.), Cruzeiro (13.), Figueirense (11.), Flamengo (17.), Fluminense (9.), Fortaleza (újonc), Goiás (6.), Internacional (8.), ), Juventude (7.), Palmeiras (4.), Paraná (15.), Paysandú (14.), Ponte Preta (10.), Santos (1.), Sao Caetano (18.), Sao Paulo (3), Vasco (16.)
A legutóbbi 10 győztes
1994Palmeiras
1995Botafogo
1996Gremio
1997Vasco
1998Corinthians
1999Corinthians
2000-
2001Atlético PR
2002Santos
2003Cruzeiro
2004Santos
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik