A Sporting reméli, hogy ez csak a főpróba lesz

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.04.28. 00:32
Címkék
Már csak két mérkőzés választja el a Sportingot attól, hogy megkezdhesse a felkészülést a saját közönsége előtt rendezendő UEFA-kupa-döntőre. A név alapján cseppet sem tűnik leküzdhetetlennek a mai akadály, ugyanakkor az AZ Alkmaar erejéről többek között már a Villarreal is meggyőződhetett az idei kupaszezonban.
Azt egyik csapatról sem lehet állítani, hogy "élete formájában" lenne, elég, ha csak megnézzük a legutóbbi bajnoki fordulóban elért eredményüket: a Sporting odahaza ikszelt a kiesés elől menekülő Académicával, az AZ pedig kikapott Waalwijkben.

A lisszaboni csapatnak egyébként lehet, hogy két pontnál is többje veszett oda a bajnokin, hiszen a kameruni Douala megsérült, így elképzelhető, hogy Peseiro mesternek Carlos Martins mellett még egy támadójáról le kell mondania. Persze, ezt azért könynyebben teszi meg az ember akkor, ha ott van a keretében az UEFA-kupa idei kiírásában mind ez idáig nyolc gólt jegyző Liedson…

Liedson nyolc gólt szerzett az UEFA-kupa mostani kiírásában – a Sporting szurkolói remélik, hogy még jócskán maradt a puskaporából
Liedson nyolc gólt szerzett az UEFA-kupa mostani kiírásában – a Sporting szurkolói remélik, hogy még jócskán maradt a puskaporából
Liedson nyolc gólt szerzett az UEFA-kupa mostani kiírásában – a Sporting szurkolói remélik, hogy még jócskán maradt a puskaporából
Az már csak "bónusz", hogy az AZ gyakorlatilag a második sorát kénytelen bevetni a védelemben, Opdam eltiltás, Mathijsen és Kromkamp (valamint a középpályás Meerdink) pedig sérülés miatt kénytelen kihagyni a találkozót. A bekkek között olyanok kapnak majd lehetőséget, mint például az európai kupaporondon mind ez idáig nem játszó Vlaar. "Az RKC ellen jól játszott, de meg kell várni, miként reagál a sokkal nagyobb nyomásra - mondta a 20 éves futballistáról a vezetőedző. - Elöl továbbra is gólképesek vagyunk, csak sajnos hátul nem állunk olyan biztos lábakon, mint az ősszel. Kockáztatni viszont csak akkor érdemes, ha van mire építkezni. A körülmények megváltoztak. Szerintem harminc százalék esélyünk van a sikerre."

Ha szigorúan a statisztikát vesszük alapul, még annyi sanszuk sincs a hollandoknak, hiszen a Sporting fantasztikus mérleggel büszkélkedhet a németalföldiek ellen. A lisszaboniak eddig tíz mérkőzést játszottak holland csapat ellen, kilenc győzelem mellett mindössze egy vereség szerepel a mérlegükben (az UEFA-kupa 1985-86-os kiírásában a Feyenoord verte meg őket 2-1-re Rotterdamban), és az öt párharc mindegyikét követően a portugálok ünnepelhették a továbbjutást.

Szavazás

Ön szerint ki nyeri meg a scudettót 2005-ben?

"Vérzik a szívem, hogy egy európai kupa elődöntőjében nem tudom a legjobb csapatot a pályára küldeni." Ezek már a másik mérkőzésre készülő Parma vezetőedzőjének, Pietro Carmignaninak beismerő szavai - ugyanis bármily furcsa, a sárga-kékek számára a Livorno elleni hétvégi bajnoki sokkal fontosabb, mint a CSZKA Moszkvával szembeni nemzetközi kupameccs.

Mint ismeretes, a Parma az olasz bajnokságban a bennmaradásért harcol (nem túl eredményesen), és az UEFA-kupában - amelyet mellesleg 1995-ben és 1999-ben megnyert - szinte "véletlenül", jobbára a B-csapatával szerepelve jutott be az elődöntőbe. Az orosz gárda elleni találkozón Carmignani nem számíthat a sérült Cannavaróra, Bettarinire, Grellára és Marchionnira, de az ászok közül többen így is csak a kispadon kapnak majd helyet.

"Megértjük a klub szükségleteit, de mi mindannyian játszani szeretnénk, elvégre az ember nem mindennap léphet pályára egy európai kupa elődöntőjében" - jelentette ki társai nevében is Cardone csapatkapitány.

Ami a CSZKA Moszkvát illeti, az orosz csapat sokkal nagyobb erőket összpontosít a párviadalra, nem véletlen, hogy elhalasztották a hét végi bajnokit is, amelyen a CSZKA a listavezető moszkvai Torpedót fogadta volna. Vagner Love, a piros-kékek brazil középcsatára és társai rendkívül elszántan készültek a parmai találkozóra, bár úgy gondolják, hogy a döntőbe jutás a második találkozón dől csak el.

A két gárda a 2002-2003-as idényben már összefutott egymással az UEFA-kupában (az első fordulóban), és a moszkvai 1-1 után az olaszok 3-2-es hazai győzelemmel mentek tovább - apró gond, hogy az akkori parmai gólszerzők, Adriano és Mutu már nincsenek a klubnál. A CSZKA azt megelőzően egyszer találkozott olasz csapattal: a KEK ’91-92-es kiírásában a Roma ellen vérzett el.

Május 18-án ér véget az idei UEFA-kupasorozat
Május 18-án ér véget az idei UEFA-kupasorozat
Május 18-án ér véget az idei UEFA-kupasorozat

SPORTING-AZ
Lisszabon, 21.15
V: De Santis (olasz)

PARMA-CSZKA MOSZKVA
Parma, 21.00 (tv: Sport1, RAIDUE)
V: Busacca (svájci)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik