Visszavette a trónt a Bayern

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.05.01. 22:05
Címkék
Bár négy fordulóval ezelőtt még úgy tűnt, talán ugyanolyan infarktusos lesz a bajnoki hajrá, mint 2000-ben (a Bayern többek között az akkor még leverkuseni Ballack öngóljának is köszönhetően előzött az utolsó fordulóban) vagy egy évvel később (a Schalke a 34. forduló 94. percéig érezhette magát aranyérmesnek, aztán jött Patrik Andersson közvetett szabadrúgása és a Bayern aranya), az azóta eltelt időszakban viszont a Bayern München eldöntötte a salátástál sorsát.
Michael Ballack e sörmennyiség elfogyasztása után valószínűleg nem maradt szomjas (fotó: Reuters)
Michael Ballack e sörmennyiség elfogyasztása után valószínűleg nem maradt szomjas (fotó: Reuters)
Michael Ballack e sörmennyiség elfogyasztása után valószínűleg nem maradt szomjas (fotó: Reuters)
Michael Ballack e sörmennyiség elfogyasztása után valószínűleg nem maradt szomjas (fotó: Reuters)
Michael Ballack e sörmennyiség elfogyasztása után valószínűleg nem maradt szomjas (fotó: Reuters)
Michael Ballack e sörmennyiség elfogyasztása után valószínűleg nem maradt szomjas (fotó: Reuters)

Nem túlzás kijelenteni, a Bundesligában 18., összesen pedig 19. alkalommal diadalmaskodó bajorok ezen négy kör alatt nyerték meg a bajnokságot, hiszen "meccsnullról", a Schalkéval azonos pontszámmal vágtak neki az etapnak, csak amíg ők 12, vetélytársuk 1 (!) pontot gyűjtött ezen időszak alatt, 11 pontot pedig három játéknap alatt lehetetlen ledolgozni.
Igaz, egy ideig úgy tűnt, csúszik a bajnokavatás, hiszen a 0-1-ről felálló Schalke már 3-1-re is vezetett a Bayer Leverkusen ellen, csakhogy a "gyógyszergyáriak" képesek voltak talpra állni, és ezzel megnyitották a trónhoz vezető utat a Kaiserslauternben gálaelőadást rendező Bayern előtt.

Az egy idény kihagyás után ismét célba érő rekordbajnok Ballack révén szerzett vezetést a Betzenbergen, majd az első gólt előkészítő Roy Makaay klasszikus mesterhármast vágott, így a finisben a vendégeknek nem volt más dolguk, mint lesni a Gelsenkirchenből érkező híreket. A 3-3-as végeredmény bejelentése után pedig kezdődhetett a fiesta.
"Büszke vagyok a csapatomra, és köszönöm a vezetőknek a lehetőséget, hogy immár edzőként is bajnoknak vallhatom magam - mondta a bajor hagyományokhoz híven óriási söröskorsóval a kezében ünneplő Felix Magath mester. - Tíz évig kellett várnom, ami nagyon hosszú idő. De ez a cím csak a kezdet. Remélem, május huszonnyolcadikán megnyerjük a kupát is. Bízom benne, hogy az én bayernes korszakom hasonlóan eredményes lesz, mint elődömé, Ottmar Hitzfeldé volt."

Az indulása mindenesetre hasonló, hiszen a Német Ligakupa után Magath a Bundesligát is megnyerte csapatával, sőt, a kupában is finalista (Hitzfeldnek "csak" a második müncheni szezonjában jött össze a kupagyőzelem), igaz, a "Generális" már az első évadja végén BL-döntőt játszhatott csapatával (amelyet gárdája "agyonnyert", aztán a rendes játékidő hosszabbításában elbukott a Manchester United ellen), míg Magath az elitligában a negyeddöntőben befékezett. A későbbiekben Hitzfeld még BL-t, Világkupát, három bajnoki címet, két-két Német és Ligakupát söpört be a bajorokkal. Nem lesz könnyű mindezt lemásolni… Igaz, azt sem hitte volna senki, hogy Magath a Bayernnél megvalósítja az elképzeléseit, hiszen az ősszel gyakorlatilag mindenkivel megvívta a maga kis csatáját, legyen szó taktikáról, felkészülésről vagy éppen meccselésről. A harcokból, legalábbis az eredmények szerint, ő jött ki győztesen.

Nem csupán Magathnak, hanem például a Kaiserslauternben villogó, a szezon során másodszor triplázó Roy Makaaynak is ez az első német bajnoki címe. "Azért jöttem Münchenbe, hogy bajnok legyek, tavaly sajnos ez nem sikerült, az idén végre összejött. Három gólt szereztem, egyet előkészítettem, bajnok lettem - ennél, azt hiszem, nincs szebb. Spanyolországban már voltam a csúcson, de a Deportivóval esélytelenekként értünk célba, míg most első számú favoritként kellett menetelnünk. Azért ez valamivel nehezebb…" - filozofált a holland gólgyáros.

Csak Bódog örülhetett
Az élvonalbeli magyar légiósok közül egyedül Dárdai Pál kapott helyet együttese kezdőcsapatában, a Hertha légiósa végig a pályán volt a Hansa Rostock ellen, de csodát ő sem tudott tenni, a BL-re pályázó berliniek 2-1-re kikaptak. Bódog Tamás a 80. percben szállt be a Bochumban végül 6-2-re nyerő Mainzba, balszerencséjére a hazaiak második gólja előtt rajta pattant meg a labda. Az egy hete a Kickertől ötös osztályzatot kapó Szabics Imre Kevin Kuranyi visszatérése miatt újra a kispadon találta magát, és onnan kellett végigkövetnie együttese 2-0-s mönchengladbachi vereségét. ---- Joachim Löw (a válogatott másodedzője): "A Bayern bírta a legtovább szusszal. Amikor nagyon szoros volt, jól bírta idegekkel, egy-szerűen tudja, miként kell viselkedni az ilyen szituációban. A Schalke játékban hosszú heteken keresztül nagyon erős volt, de az idegei miatt elbukott."

Volker Finke (a Freiburg edzője): "Örülök, hogy a rajtunk kívüli másik, adósságtól mentes csapat lett a bajnok."

Thomas Schaaf (a címvédő Werder edzője): "Csak gratulálni tudok. Stílusosan szerezték meg az aranyérmet. Ugyanúgy gratulálunk nekik, és elismerjük őket, ahogyan ők ezt tavaly, a mi győzelmünknél tették."
Ebbe Sand (a Schalke csatára): "Szívből gratulálok a bajoroknak. Megérdemelték!"

Klaus Augenthaler (a Bayer Leverkusen edzője): "Gratulálok a münchenieknek! Remélem, küldenek nekünk néhány korsó sört és pár kolbászt, amiért segítettünk nekik." ---- 31. forduló: VfL Bochum-Mainz 2-6 (Lokvenc 27., Bechmann 87., ill. Auer 6., Thurk 60., Gerber 65., Da Silva 68., Weigelt 77., Casey 86.), Kaiserslautern-Bayern München 0-4 (Ballack 19., Makaay 35., 49., 68.), Freiburg-Borussia Dortmund 2-2 (Sanou 11., Coulibaly 84., ill. Ewerthon 37., Koller 40.), Werder Bremen-Arminia Bielefeld 3-0 (Magnin 43., Borowski 53., Klose 78.), Schalke-Bayer Leverkusen 3-3 (Lincoln 30., 38., Sand 41., ill. Freier 23., Berbatov 56., Voronin 64.), Hansa Rostock-Hertha BSC 2-1 (Sebastian 45., Litmanen 70., ill. Bastürk 74.), Mönchengladbach-VfB Stuttgart 2-0 (Neuville 16., Sverkos 24.), Wolfsburg-Hamburg 1-0 (M. Petrov 42.), Hannover-Nürnberg 1-0 (Kaufman 87.)

A Bayern München már bajnok, a Freiburg már kiesett.

Következik (május 7-8-án) a 32. forduló: Freiburg-Kaiserslautern, Mainz-Bayern München, Nürnberg-VfL Bochum, VfB Stuttgart-Hannover, Hertha BSC-Wolfsburg, Bayer Leverkusen-Hansa Rostock, Arminia Bielefeld-Schalke; Hamburg-Mönchengladbach, Borussia Dortmund-Werder Bremen

Bundesliga 2.
31. forduló: Greuther Fürth-Oberhausen 3-2, Unterhaching-Dynamo Dresden 1-0, Erfurt-Eintracht Frankfurt, Duisburg-Burghausen 4-3, Alemannia Aachen-Energie Cottbus 4-0, 1860 München-Essen 0-0, Ahlen-Saarbrücken 2-3, Trier-Karlsruhe 0-2. Az Aue-1. FC Köln találkozót hétfőn (tv: DSF, 20.15, élő) játsszák.
Az élcsoport: 1. Duisburg 59 pont, 2. 1. FC Köln 58 (30 mérk.), 3. Eintracht Frankfurt 55
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik