Ungvári Miklós ezüstérmes

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.05.20. 23:18
Címkék
"Nem kell izgulni, nyugodtan megírhatja előre, Miki Európa-bajnok lesz" - magyarázza mosolyogva Braun Ákos. A paksiak 73 kilósa nyugodtan latolgathatja az esélyeket, elvégre rá csak szombaton várnak majd feladatok, míg barátja, az egy súlycsoporttal lejjebb jeleskedő Ungvári Miklós éppen a harmadik győztes meccse után hagyja el a tatamit.
A már-már leírt Ungvári Miklós három évvel az Eb-aranya után ismét bizonyított Rotterdamban (Fotó: Farkas József)
A már-már leírt Ungvári Miklós három évvel az Eb-aranya után ismét bizonyított Rotterdamban (Fotó: Farkas József)
A már-már leírt Ungvári Miklós három évvel az Eb-aranya után ismét bizonyított Rotterdamban (Fotó: Farkas József)
A már-már leírt Ungvári Miklós három évvel az Eb-aranya után ismét bizonyított Rotterdamban (Fotó: Farkas József)
A már-már leírt Ungvári Miklós három évvel az Eb-aranya után ismét bizonyított Rotterdamban (Fotó: Farkas József)
A már-már leírt Ungvári Miklós három évvel az Eb-aranya után ismét bizonyított Rotterdamban (Fotó: Farkas József)
Nagysolymosi Sándor, a kecskemétiek edzője - aki az év eleje óta férfiszakág vezetőjeként tevékenykedik a válogatott mellett - korántsem ilyen elégedett. "Az olasz fiú ellen Miki nagyot hibázott, Casale már befogta a fojtást, nagy szerencse, hogy nem lett vége minden álmunknak" - mondja, s azt azért nem titkolja, hogy a francia Darbelet elleni győzelem nem érte váratlanul.

De nézzük sorjában a történteket!
Ungvári péntek reggel az örmény Ohanjan ellen kezdett, nem adott sok időt kissé rutintalan ellenfelének, az első kínálkozó alkalommal leszorította (a Büki-féle technika alkalmazásával), még egy perc sem telt el, amikor a magyar versenyző győzelmét kihirdették. Következett az olasz Casale, aki majdnem megtréfálta ellenfelét, hosszasan fojtogatta a néhány pillanatra kihagyó magyart, szerencsére nem ezzel ért véget a mérkőzés, hanem a ceglédi illetőségű, de kecskeméti színekben versenyző Ungvári győzelmével, ő ezúttal a már februárban megcsodált magyar földharcfegyverrel, a tűvel operált. Így jutottunk el a francia Darbelet elleni összecsapáshoz, amelynek során 2002 és 2003 Európa-bajnoka nézett szembe egymással, s amelynek végén - magyar vezetésnél, 41 másodperccel az öt perc letelte előtt - Ungvári a rivális akcióját megkontrázva nyert, újra ipponnal.
"Slik régi ismerős, Miki mindig jól elveri" - folytatja Braun, s legyen igaza!
A rotterdami Ahoy-sportcsarnokban már az elődöntőket is fantasztikus körítés mellett bonyolítják le, hiába, Hollandiában nagyon népszerű a dzsúdó, az okokért elég visszanyúlni a sportág olimpiai premierjére: az 1964-es tokiói olimpián bizonyos Anton Geesink az ünnepelni készülő hazai közönség előtt győzte le japán ellenfelét.

A holland úr természetesen az Európa-bajnokság díszvendége, s bizony ő is elismerően csettint, amikor Ungvári Sliket is a "tűbe fűzi", ám a fehérorosz ki tud bújni a szorításból, így csak egy jukó a magyar fiú jutalma. Ráadásul Slik a bíróra is számíthat, aki három másodperccel a meccs vége előtt inti Ungvárit passzivitásért, így az aranypontot érő akciónak kell döntenie. A hosszabbításban is a magyar dzsúdós irányít, de Slik rendre kivédekezi az akciókat - ám a sors végül igazságos, Ungvári sokadik támadása sikerrel jár, vazarit ér.

Jöhet a finálé!
Szemben az azeri Izmajlov, ez lesz az ötödik Eb-döntője, tavaly a bukaresti kontinensviadalon legyőzte Ungvárit, az athéni olimpián viszont éppen a magyar fiú búcsúztatta - mindkét félnek van miért törlesztenie! Akció nélkül kezdődik a meccs, Ungvári pörög, Izmajlov szinte mozdulatlanul várja a támadásokat, a fura párharcot a bíró unja meg legelőbb, páros intést követően már a magyart bünteti. Félidőben ott az előny, Ungvári pedig kockáztat - sajnos most Izmajlov büntet, ippont ér a kontra.
"Hogy lehettem ilyen szerencsétlen!" - kopogtat a fején az újdonsült ezüstérmes az ünnepélyes eredményhirdetésnél kapott hatalmas fapapuccsal, miközben az egész magyar csapat próbálja vigasztalni. A pillanatnyi csalódottságot bizonyára hamarosan felváltja majd egy másik, pozitív érzés: elvégre három évvel Európa-bajnoki győzelme után a már-már leírt Ungvári Miklós ismét bizonyított, döntőt vívhatott a kontinensviadalon, s hasonló teljesítménnyel a szeptemberi világbajnokságon még magasabbra törhet.

Ami a többi, pénteken szőnyegre lépő magyart illeti: Burján László (60 kg) nem tudta feltartóztatni a görög Alekszanidiszt, majd a vigaszágon a cseh Sveccel sem bírt, így helyezetlenül zárt - akárcsak Perge Ilona (48), aki ugyan végső leheletéig küzdött az orosz Szamoljova ellen, de végül aranyponttal a rivális küzdhetett tovább.

Szombaton négy magyarért szoríthatunk. A sorsolás egyiküknek sem kedvezett, talán Braun Ákosra (73) vár az elő körben könnyebb ellenfél az örmény Mikiricsjan személyében, míg Gera Csaba (81) a lengyel Krawczyk, Szabó Brigitta (63) a finn Ylinen, Mészáros Anett (70) pedig az orosz Csekanyina ellen kezd.

Apró baki a zászlókkal

Évtizedek óta sok helyen keverik Budapestet Bukaresttel, napjainkban azonban Szlovéniát szokás Szlovákiának titulálni - az 52 kilogrammos hölgyek eredményhirdetésénél a bronzérmes szlovén Petra Nareks tiszteletére a szlovák lobogót húzták a magasba. A hibát senki sem szánta-bánta, a rendezők észre sem vették, elképzelhető, hogy egy ilyen "apró baki" csak mifelénk okoz fájdalmat…

A SZOMBATI PROGRAM

Férfiak: 73 kg (címvédő: Ki. Uematsu, spanyol; magyar induló: Braun Ákos), 81 kg (cv: I. Iliadisz, görög; mi: Gera Csaba). Nők: 63 kg (cv: Alvarez, spanyol; mi: Szabó Brigitta), 70 kg (cv: Bosch, holland, mi: Mészáros Anett). Tv: Eurosport 2, 15.00 (élő). Internet: www.ekjudo.nl

54. EURÓPA-BAJNOKSÁG, ROTTERDAM

A magyarok eredményei. Férfiak. 60 kg. 1. forduló: Burján László-Alekszanidisz (görög) 0-10. A vigaszágon: -Svec (cseh) 0-3. 66 kg. 1. forduló: Ungvári Miklós-Ohanjan (örmény) 10-0. 2. forduló: -Casale (olasz) 10-0. Negyeddöntő: -Darbelet (francia) 10-0. Elődöntő: -Slik (fehérorosz) aranyponttal 7-0. Döntő: -Izmajlov (azeri) 0-10. Nők. 48 kg. 1. forduló: Perge Ilona-Szamojlova (orosz) aranyponttal 0-5
Férfiak. 60 kg (24 induló). Döntő: Nazarjan-Paischer 10-0. Európa-bajnok: Armen Nazarjan (Örményország), 2. L. Paischer (Ausztria), 3. L. Alekszanidisz (Görögország) és R. Houkes (Hollandia), 5. Taymans (Belgium) és Sikalidze (Azerbajdzsán). Burján László (Magyarország) helyezetlen. 66 kg (25). D: Izmajlov-Ungvári 10-0. Eb: Elcsin Izmajlov (Azerbajdzsán), 2. Ungvári Miklós (Magyarország, Kecskeméti JC, edző: Nagysolymosi Sándor), 3. A. Slik (Fehéroroszország) és B. Darbelet (Franciaország), 5. Trudov (Moldova) és Margosvili (Grúzia)
Nők. 48 kg (16). D: Dumitru-Jossinet 10-0. Eb: Alina Alexandra Dumitru (Románia), 2. F. Jossinet (Franciaország), 3. T. Moszkvina (Fehéroroszország) és Y. Sensoy (Törökország), 5. Karajannopulosz (Görögország) és Simmons (Belgium). Perge Ilona (Magyarország) helyezetlen. 52 kg (18). D: Heylen-Dinea 5-0. Eb: Ilse Heylen (Belgium), 2. I. Dinea (Románia), 3. P. Nareks (Szlovénia) és T. Monteiro (Portugália), 5. Van Gurp (Hollandia) és Sundberg (Finnország). 57 kg (20). Eb: Olga Szonyina (Oroszország), 2. J. Bukuvala (Görögország), 3. I. Fernandez (Spanyolország) és S. Filzmoser (Ausztria), 5. Cox (Nagy-Britannia) és Riaboff (Franciaország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik