Braun Ákos aranyérmes!

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.05.21. 22:08
Címkék
Paksi nap volt szombaton Rotterdamban! Az Európa-bajnokság második napján az sajnos gyorsan eldőlt, hogy Szabó Brigitta és Gera Csaba is csupán egy mérkőzés erejéig lehet versenyzőként részese a kontinensviadalnak (a 63 kilogrammosok között induló 2002-es junior-világbajnokunk nem tudott pontot elérni a finn Ylinen ellen, míg Gera karfeszítéssel kapott ki a lengyelek athéni ötödik helyezettjétől, Krawczyktól), így aztán az egyaránt Pakson acélosodó Braun Ákoson és Mészáros Anetten volt a sor, hogy legyen méltó folytatása Ungvári Miklós pénteki ezüstérmes szereplésének.
Mészáros Anett elsô felnôtt Eb-jén egészen a harmadik helyig menetelt(Fotó: Farkas József)
Mészáros Anett elsô felnôtt Eb-jén egészen a harmadik helyig menetelt(Fotó: Farkas József)
Mészáros Anett elsô felnôtt Eb-jén egészen a harmadik helyig menetelt(Fotó: Farkas József)
Mészáros Anett elsô felnôtt Eb-jén egészen a harmadik helyig menetelt(Fotó: Farkas József)
Mészáros Anett elsô felnôtt Eb-jén egészen a harmadik helyig menetelt(Fotó: Farkas József)
Mészáros Anett elsô felnôtt Eb-jén egészen a harmadik helyig menetelt(Fotó: Farkas József)
Hangyási László tanítványain semmi sem múlt.

Braunnak kedvező volt a sorsolása, ám az első kanyarban így is alaposan megdolgozott a győzelemért az örmény Mikiricsjan ellenében. Braun intéssel, majd egy jukót érő leszorítással araszolt előre, miközben harcos ellenfele mindent megtett azért, hogy bizonyítsa, nem volt ablakon kidobott pénz őt több ezer kilométeres távolságból Hollandiába utaztatni. A norvég Thiblin közelebbről érkezett, ám a bírókkal nem volt szerencséje, nem értékelték túl sokra a fura skandináv stílust, gyors egymásutánban háromszor is intették, ám Braun nem akarta kívülállókra bízni a sorsát, s egy villámgyors dobással ipponra hozta az összecsapást. A negyeddöntőben a szlovén Jereb következett. Jó nevű rivális, akinek stílusa nem fekszik a kétdiplomás magyar fiúnak, de Braunt nem lehet azzal vádolni, hogy ne próbálna alkalmazkodni - ezúttal legalábbis ez történt, ügyesen zárta ki Jereb támadásait, miközben egy jukóért a földre is borította a szlovént, ezt követően egy ígéretesen induló földharctechnikáját szakította félbe a vezetőbíró. Braun most sem akarta kivárni a végét, újra földharccal kísérletezett, olyan sikerrel, hogy Jereb percekig levegőért kapkodott - miután lekopogta a meccset.

"Még nem történt semmi, nincs vége a versenynek" - hárította el a magyar fiú az amúgy jól megérdemelt gratulációkat.

Braun Ákos tulajdonképpen már többször befejezte a versenyszerű dzsúdót, mégis rendre a folytatás mellett döntött, s most pályafutásának eddigi legnagyobb sikere előtt állt.

Az elődöntőben azonban az egyik legkeményebb ellenfél, Zelonijs várt rá. A rutinos lett olimpián és világbajnokságon is állt már a dobogón, míg az Eb-k során összesen öt érmet nyert, nem volt kérdéses, hogy ő az összecsapás esélyese.

Nos, Braunt ez sem érdekelte.

Folyamatosan hajszolta ellenfelét, és intésekkel egészen a vazariig menetelt, miközben riválisa láthatóan egyre jobban elfáradt, az utolsó másodpercekben már a heves rohamok helyett levegőért kapkodott - akárcsak Braun edzője, Hangyási László, aki kisgyerek kora óta formálgatja tanítványát, s lám, nem hiába: "Kisákos" nagy meglepetésre Eb-döntőt vívhatott!
A magyar Európa-bajnokok
NévIdőpontHelyszínKategória
Braun Ákos2005Rotterdam73 kg
Ungvári Miklós2002Maribor66 kg
Hajtós Bertalan1998Oviedo81 kg
Csősz Imre 1995 Birmingham abszolút
Nagy Zsuzsa 1991 Prága 61 kg
Tolnai László 1990 Frankfurt abszolút
Csák József 1986 Belgrád 60 kg
Hajtós Bertalan 1986 Belgrád 71 kg
Tuncsik József 1976 Moszkva 63 kg
A fináléban a tavalyi Európa-bajnokság ezüstérmese, az oroszból izraelivé lett Razvozov volt az ellenfél, és Braun folytatta bravúros sorozatát: a legrutinosabb öreg rókákat megszégyenítő nyugalommal kezelte a helyzetet akkor is, amikor az izraeli intéssel vezetéshez jutott, s akkor is, amikor két másik intéssel már ő került előnybe. Fantasztikus menetelés volt, amelynek végén a legfényesebb érem lett a jutalom!

Braun Ákos Európa tetejére ért – hosszú utat tett meg idáig…
Braun Ákos Európa tetejére ért – hosszú utat tett meg idáig…
Braun Ákos Európa tetejére ért – hosszú utat tett meg idáig…
Ami Mészáros Anettet illeti: a tavalyi budapesti junior-világbajnokság aranyérmese rendkívül nehéz sorsolást kapott, ám egyetlen pillanatig sem bánkódott emiatt. Az sem zavarta, hogy egy körrel hamarabb kellett kezdenie, mint a legtöbb riválisának, ráadásul az orosz Csekanyina várt rá az első meccsen. A 31 esztendős orosz nem tudott mit kezdeni Mészáros türelmes dzsúdójával - az UTE színeiben versenyző, de az év eleje óta Pakson tréningező magyar versenyző végül leléptetéssel nyert. A második körben a szlovénok 2003-as Európa-bajnoka következett, s a magyar sziklát ő sem tudta elmozdítani - bár a rutinos rivális két kokával vezetett, Mészáros fordítani tudott. A negyeddöntőben lendületből átgázolt a brit Lowe-on, a felek négy percen át méregették egymást, hogy aztán a magyar dzsúdós egy villámgyors akcióval eldöntse a mérkőzést.

Az elődöntő nem sok jót ígért. A zsúfolásig megtelt Ahoy-sportcsarnokban hazai közönség előtt versenyző Bosch volt a címvédő, aki ráadásul a vezetőbíró támogatását is élvezte - a meccset kézben tartó hölgy olyan buzgón osztogatta a büntetéseket Mészárosnak, hogy az ellen egyszer még a saját segédei is tiltakoztak. A fináléba Bosch jutott, a segítség ellenére megérdemelten, a mindössze 18 esztendős magyar lánynak azonban nem kell szégyenkeznie azért, hogy most még nem bírt az athéni olimpia ezüstérmesével.

A bronzmeccsen folytatódott a magyar sikersorozat, néhány perccel azután, hogy Braun Ákos tiszteletére eljátszották a Himnuszt, az Atomerőmű SE versenyzőjének újdonsült edzőpartnere, Mészáros Anett is bírta cérnával - egy aprócska, de igen fontos kokával megszerezte a harmadik helyet, s ezzel letette névjegyét a felnőttek mezőnyében is.

54. EURÓPA-BAJNOKSÁG, ROTTERDAM
A magyarok eredményei. Férfiak. 73 kg. 1. forduló: Braun ákos-Mikiricsjan (örmény) 5-0. 2. forduló: -Thiblin (norvég) 10-0. Negyeddöntő: -Jereb (szlovén) 10-0. Elődöntő: -Zelonijs (lett) 7-0. Döntő: -Razvozov (izraeli) 5-0. 81 kg. 1. forduló: Gera Csaba-Krawczyk (lengyel) 0-10. Nők. 63 kg. 1. forduló: Szabó Brigitta erőnyerő. 2. forduló: -Ylinen (finn) 0-7. 70 kg. 1. forduló: Mészáros Anett-Csekanyina (orosz) 10-0. 2. forduló: -Sraka (szlovén) 5-0. Negyeddöntő: -Lowe (brit) 7-0. Elődöntő: -Bosch (holland) 0-7. A 3. helyért: -Schlagnitweit (osztrák) 3-0
Férfiak. 73 kg (29 induló). Döntő: Braun Ákos-Razvozov 5-0. Európa-bajnok: Braun Ákos (Magyarország, Paksi Atomerőmű SE, edző: Hangyási László), 2. Y. Razvozov (Izrael), 3. D. Kekisvili (Grúzia) és D. Fernandes (Franciaország), 5. Zelonijs (Lettország) és Schoeman (Hollandia). 81 kg (31). D: Bischof-
Novotny 10-0. Eb: Ole Bischof (Németország), 2. B. Novotny (Szlovákia), 3. E. Burton (Nagy-Britannia) és R. Krawczyk (Lengyelország), 5. A. Rodriguez (Franciaország) és Elmont (Hollandia). Gera Csaba (Magyarország) helyezetlen.
Nők. 63 kg (18). D: Willeboordse-Heill 5-0. Eb: Elisabeth Willeboordse (Hollandia), 2. C. Heill (Ausztria), 3. L. Decosse (Franciaország) és C. Malzahn (Németország), 5. Cavalleri (Portugália) és Quintavalle (Olaszország). Szabó Brigitta (Magyarország) helyezetlen. 70 kg (18). D: Bosch-Scapin 3-0. Eb: Edith Bosch (Hollandia), 2. Y. Scapin (Olaszország), 3. Mészáros Anett (Magyarország, UTE, e: Hangyási László) és C. Jacques (Belgium), 5. R. Sraka (Szlovénia) és Schlagnitweit (Ausztria)

A vasárnapi program
Férfiak: 90 kg (címvédő: Lepre, olasz), 100 kg (cv: Zeevi, izraeli; mi: Kovács Antal), +100 kg (cv: Tataroglu, török; mi: Bor Barna). Nők: 78 kg (cv: Karl, német), +78 kg (cv: Prokofjeva, ukrán). Tv: Eurosport 2, 15.00 (élő). Internet: www.ekjudo.nl ---- K ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik