Trap nemes bosszút állt

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.07.26. 23:31
Címkék
Néhány héttel ezelőtt, a bajnoki sorsolás elkészítésekor még úgy tűnt, majd csak december elején próbálhatja meg kiegyenlíteni a Felix Magathtal szembeni rendezetlen számláját Giovanni Trapattoni, azonban csapata, a VfB Stuttgart hozzásegítette, hogy már kedden, a Német Ligakupa elődöntőjében kísérletet tegyen egy 1983. május 25. óta nyitott ügy rendezésére. A Bayern München jelenlegi trénere ugyanis azon a napon fosztotta meg az olasz maestrót edzői karrierje első kiugró diadalától, a Bajnokcsapatok Európa-kupája elhódításától.
Makaaynak lábbal sehogyan sem ment a gólszerzés, csak fejjel volt eredményes
Makaaynak lábbal sehogyan sem ment a gólszerzés, csak fejjel volt eredményes
Makaaynak lábbal sehogyan sem ment a gólszerzés, csak fejjel volt eredményes
Makaaynak lábbal sehogyan sem ment a gólszerzés, csak fejjel volt eredményes
Makaaynak lábbal sehogyan sem ment a gólszerzés, csak fejjel volt eredményes
Makaaynak lábbal sehogyan sem ment a gólszerzés, csak fejjel volt eredményes
Magath az Ernst Happel (az első olyan edző, aki két csapattal is meg tudta nyerni az első számú európai kupasorozatot) dirigálta Hamburg egyik oszlopaként lépett pályára az athéni Olimpiai stadionban a szintén fennállása első BEK-sikerére hajtó Juventus ellen, és alig hét perc alatt bekerült a reflektorfénybe. Magath ugyanis a találkozó elején meglódult, majd 25 méterről lőtt, ha nem is hajszálpontosan a jobb felső sarokba, de minimum félmagasan a kapu jobb oldalába.

Dino Zoff akkoriban már bőven méltó volt a Papa Dino becenévre (túljutott többek között Arie Haan 1978-ban a "világ végéről" eleresztett labdájának a bevédésén is), nem is tudott mit kezdeni a fénykorában neki átlagos feladatnak tűnő labdával. A trófea meg elúszott, holott a Zoff - Gentile, Brio, Scirea, Cabrini - Bonini, Tardelli, Bettega - Platini, Rossi (Marocchino), Boniek névsor összehasonlíthatatlanul veretesebbnek tűnt, mint a Stein - Kaltz, Hieronymus, Jakobs, Wehmeyer - Groh, Rolff, Magath, Milewski - Bastrup (Von Heesen), Hrubesch felállás.

"Magath úgy oltotta ki a fekete-fehérek reményeit, ahogyan az olcsó gyertyákat szokás" - írta az akkori meccs után a La Gazzetta dello Sport, azt pedig csak mi tesszük hozzá, hogy Trap ennél kevés kínosabb vereséget szenvedett el lassan három évtizedes edzői pályája során.

A VfB Stuttgart újdonsült szellemi vezére, aki korábban kétszer is dirigálta a Bayern Münchent (1994-95, 1996-98, egy-egy bajnoki cím, Német Kupa- és Ligakupa-elsőség - az akkori Bayernből mára Oliver Kahn, Mehmet Scholl és Bixente Lizarazu maradt hírmondónak a keretben), a Német Ligakupa első elődöntőjében próbálhatott valamit törleszteni a múltért. Igaz, a kiindulási helyzet most épp a fordítottja volt az 1983-asnak: ezúttal Magathnál voltak az ászok (a tavasszal duplázó Bayern Münchent nehéz lesz megfogni az új szezonban), Trapattoni alakulata pedig körülbelül annyi sansszal várhatta a találkozót, mint anno a Hamburg az athéni randevút.

A nyitás ezúttal is, akárcsak 22 éve, a Magath-csapaté volt: Santa Cruz elügyetlenkedett ziccereit követően, stílszerűen az előző két idény házi gólkirálya, Roy Makaay szerezte meg a szezon első bajor gólját tétmeccsen. Ahhoz, hogy a holland bólintása túljusson - úgy fél centivel… - a gólvonalon, kellett Hildebrand kapus ügyetlenkedése is, aki valahogyan a keze és a lába között átengedte a labdát…

Csakhogy ezúttal Trapattoni felelni tudott Magath lépésére! Két perccel később Hitzlsperger úgy 30 méterről ágyúzott, a Ballackhoz hasonlóan pihenő Kahnt helyettesítő Rensing meg sem mozdult, így aztán a labda akadály nélkül vágódhatott a léc alá.

A második félidő jobbára mezőnyjátékkal telt, az utolsó tíz percben azonban mindkét csapat a maga javára fordíthatta volna a találkozót. Csakhogy amíg Makaay élete egyik leggyengébben elvégzett tizenegyesével (Hildebrand kezébe helyezett) nem élt az alkalommal, a Stuttgart kisakkozott támadás végén, a Tomasson legurításából eredményes Stranzl révén megragadta a lehetőséget, és némi meglepetésre elsőként jutott be az augusztus másodikai döntőbe.
Trapattoni meg valamit visszafizetett Magathnak.

NÉMET LIGAKUPA
Elődöntő. München: Bayern München-VfB Stuttgart 1-2 (Makaay 19., ill. Hitzlsperger 21., Stranzl 90.). A másik ágon a Schalke-Werder Bremen mérkőzést ma játsszák (tv: Sport1, 20.30, élő).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik