Két újonc, két gól, négy pont

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.08.06. 23:52
Címkék
Ha hiszünk a statisztikában, egyelőre csak a Werder Bremennek kell eltemetnie aranyos álmait, hiszen az első forduló után a zöld-fehér gárda vezeti a tabellát. Nem őrültünk meg, pusztán annyi az igazság - az ARD kutatása alapján -, hogy a korábbi 42 Bundesliga-idényben még sohasem fordult elő, hogy az első forduló után az élen álló alakulat a 34. játéknapot követően is az egész mezőnyre pillanthasson vissza.
Tököli kiharcolta, Schlicke pedig belôtte azt a tizenegyest, amellyel az 1. FC Köln egy év kihagyás után gyôzelemmel tért vissza az elsô osztályba
Tököli kiharcolta, Schlicke pedig belôtte azt a tizenegyest, amellyel az 1. FC Köln egy év kihagyás után gyôzelemmel tért vissza az elsô osztályba
Tököli kiharcolta, Schlicke pedig belôtte azt a tizenegyest, amellyel az 1. FC Köln egy év kihagyás után gyôzelemmel tért vissza az elsô osztályba
Tököli kiharcolta, Schlicke pedig belôtte azt a tizenegyest, amellyel az 1. FC Köln egy év kihagyás után gyôzelemmel tért vissza az elsô osztályba
Tököli kiharcolta, Schlicke pedig belôtte azt a tizenegyest, amellyel az 1. FC Köln egy év kihagyás után gyôzelemmel tért vissza az elsô osztályba
Tököli kiharcolta, Schlicke pedig belôtte azt a tizenegyest, amellyel az 1. FC Köln egy év kihagyás után gyôzelemmel tért vissza az elsô osztályba

A brémaiak 5-2-re verték meg az Arminia Bielefeldet, és több rúgott góljukkal maguk mögött tartották a nyitányon a Mönchengladbachot 3-0-ra legyőző Bayern Münchent, illetve a szombaton a Nürnberget ugyancsak 3-0-val hazaküldő Hamburgot.

A legkisebb különbségű győzelmet viszont az 1. FC Köln aratta, amely hektikus finisben győzte le 1-0-ra a Mainzot. A kezdőcsapatában Szabics Imrét és Tököli Attilát sem szerepeltető újonc helyzetek sorát hagyta ki a látogatók ellen, Podolski fejjel és lábbal, Matip és Streit pedig "csak" fejjel, illetve lábbal veszélyeztetett - eredmény nélkül.

Már-már úgy tűnt, a Mainz (amelybe Bódog Tamás a 90. percben állt be) elvisz egy pontot az élvonalba egy év kihagyás után visszatérő Kölntől, amikor a csereként beszálló Tököli Attila Mathias Abel mellett elesett a tizenhatoson belül, Rafati bíró pedig büntetőt ítélt. "Test test elleni küzdelem volt, váll a vállal találkozott, ő elesett, a bíró meg tizenegyest adott. Nem értem - háborgott Abel, míg a játékvezető a következőképp értékelt: - Tisztán láttam az esetet, a védő ellökte a csatárt, ezért pedig tizenegyest kell adni." Schlicke mindenesetre nem sokat polemizált, a jobb alsóba vágta a labdát, hozzásegítve csapatát a jó bemutatkozáshoz. A Köln legutóbbi 11 Bundesliga-góljából ez volt mindössze a negyedik, amelyet nem Lukas Podolski szerzett.

Egy másik újonc, a Duisburg szintén UEFA-kupa-indulót fogadott, és meg is tréfálta a VfB Stuttgartot. Bár a "svábok" Cacau remek labdaátvételét és lövését követően vezettek, egy kavarodás végén Ahanfouf egalizált, majd az emberelőnybe kerülő (Cacaut állították ki tragikus becsúszásért) MSV újabb helyzeteket dolgozott ki - és hagyott ki. Giovanni Trapattoni, a Stuttgart edzője hét, a Duisburg csapata öt év után tért vissza a német élvonalba, a döntetlen egyiküknek sem csalódás.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Bundesligát?

A tavasszal a VfB-t a BL-ért zajló harcban az utolsó pillanatban lehajrázó Werder Bremen viszont repülőrajtot vett a nyáron jelentősen meggyengülő Arminia Bielefeld ellen. A két gólzsák, Klose és Klasnic egyaránt duplázott, a válogatott Baumann is beköszönt egyszer, a végén pedig már szinte senki sem emlékezett arra, hogy a látogatók kétszer azért egyenlítettek. Ezzel folytatódott a Bielefeld rossz sorozata a Weser-stadionban, hiszen 13 vendégszereplése során mindöszsze egy pontot tudott ott gyűjteni. "Csak azt sajnálom, hogy nem voltunk elég következetesek, és nem döngöltük azonnal a földbe az ellenfelet" - elégedetlenkedett kissé Thomas Schaaf, a 2004-es bajnok vezetőedzője.

A Hamburg-Nürnberg mérkőzésen is "közte három" lett a vége, csak itt sokkal simábban hozta a kötelezőt az elég acélosnak tűnő HSV. Persze, erre számítani lehetett, hiszen a Nürnberg legutóbbi öt látogatása alkalmával nem termett neki babér, viszont kapott 18 gólt. Most "csak" három jött ehhez, kettő Sergej Barbareztől, aki karrierje során tizenkettedszer ért el egy meccsen két gólt a német élvonalban.

Végül pedig rögzítsük, hogy három, a nemzetközi porondot célba vevő gárda is 2-2-es döntetlennel kezdett. A Wolfsburg és a BVB változatos meccsen osztozott meg a pontokon (mindkettő egyszer vezetett), míg a 90. percben Dárdai Pált is bevető berliniek már 2-0-ra is vezettek Hannoverben, mégsem tudták megszakítani az első fordulókban 1999 óta tartó nyeretlenségi sorozatukat.

Bundesliga 1.
1. forduló. Pénteki mérkőzés:
Bayern München-Mönchengladbach 3-0 (Hargreaves 28., Makaay 86., 89.). Szombaton játszották:
1. FC Köln-Mainz 1-0 (Schlicke 87. - 11-esből), Duisburg-VfB Stuttgart 1-1 (Ahanfouf 31., ill. Cacau 5.)
Hamburg-Nürnberg 3-0 (É. Mpenza 3., Barbarez 45., 60. - az elsőt 11-esből)
Hannover-Hertha BSC 2-2 (Dabrowski 66., Tarnat 87., ill. Marcelinho 49. - 11-esből, Wichniarek 66.)
Werder Bremen-Arminia Bielefeld 5-2 (Klose 1., 82., Klasnic 19., 84., Baumann 36., ill. Krupnikovics 12., Zuma 31.)
Wolfsburg-Borussia Dortmund 2-2 (Klimowicz 9., Hofland 83., ill. Smolarek 55., Koller 81.)
A Schalke-Kaiserslautern és az Eintracht Frankfurt-Bayer Leverkusen mérkőzést vasárnap játsszák.

Bundesliga 2.
1. forduló: Energie Cottbus-Braunschweig 2-1, Greuther Fürth-Dynamo Dresden 3-1, Saarbrücken-VfL Bochum 0-4. Az Ahlen-1860 München, a Freiburg-Burghausen, a Hansa Rostock-Offenbach, a Karlsruhe-Siegen és az Unterhaching-Paderborn mérkőzést vasárnap, az Aue-Alemannia Aachen találkozót pedig hétfőn (tv: DSF, 20.15, élő) játsszák. ---- Győzelmet érő tizenegyes kiharcolásával debütált az élvonalban Tököli Attila. Az újonc Köln csereként beszálló magyar csatára a Mainz elleni találkozó finisében csuklott össze a büntetőterületen belül, a megítélt tizenegyesből pedig Schlicke megszerezte a győzelmet érő gólt a "kecskéseknek"

"Korábban úgy volt, már a második félidő elején bejövök, végül azonban úgy alakult, hogy csak a hatvanhetedik percben szállhattam be - mondta lapunknak Tököli. - Ami a tizenegyest illeti, Schlicke továbbcsúsztatta a labdát, amit mellel magam elé tettem, amikor hátulról elütöttek. Nem láttam, ki volt, de az biztos, hogy nem magamtól estem el."

A súlyos vírusfertőzéséből néhány hónapja felépülő futballista érthető okból a körülmények miatt is meg volt hatódva. "Az az igazság, hogy amikor a betegágyamon feküdtem, és az volt a kérdés, hogy egyáltalán futballozhatok-e, nem gondoltam arra, hogy augusztusban majd ötvenezer néző ünnepel engem és a csapatot egy győztes meccs után - fogalmazott Tököli. - Nagyon szeretném megköszönni azoknak, akik segítettek a betegségem ideje alatt, akik hittek abban, hogy van visszaút. Előbb-utóbb a mainál is nagyobb szerepet szeretnék kapni a Kölnben!" ---- Már az első forduló meghozta az első rekordot a Bundesligában, ráadásul egy csaknem három évtizedes csúcs dőlt meg. Sokáig úgy tűnt, az 1976-ban 17 évesen és 26 naposan pályára lépő Jürgen Friedlnél nem lesz fiatalabb játékos az élvonalban, azonban Bert van Marwijk, a Borussia Dortmund trénere szombaton a Wolfsburg ellen bizalmat szavazott Nuri Sahinnak, és ezzel átírta az örökranglistát. A közelmúltban befejeződött U17-es Eb legjobb játékosának megválasztott Sahin ugyanis még csak 16 éves és 335 napos!

"Olyan ravaszul futballozik, mint egy huszonnégy éves - méltatta az ifjú törököt Van Marwijk edző. - Olyan, mintha évek óta a csapatban játszana."
Ahhoz képest, hogy néhány évvel ezelőtt a BVB még átigazolási csúcsokat döntögetett Marcio Amoroso és Tomás Rosicky megvásárlásával, most a gazdasági recesszió, illetve az akkori túlköltekezés miatt más húrokat kell pengetnie. Hogy melyik lesz a sikeresebb megoldás, egyelőre nehéz megmondani, mindenesetre a második feltétlenül olcsóbb. Pláne úgy, hogy Sahin mellett még egy tinédzser, a nála kilenc hónappal "öregebb" Marc-André Kruska is ott van a felnőttek keretében.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik