Célba ért a Chelsea

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.08.15. 22:16
Címkék
10, 16.75, 18, 21, 21 és Tiago, 38. A Chelsea ebben a sorrendben növelte a tétet a Mickael Essienért zajló versenyben, és a hatodik ajánlat már célba ért, a Lyon vezérkara arra már nem tudott nemet mondani. Bár Jean-Michel Aulas, a francia egylet elnöke hosszú ideig csak az elméleti megegyezés tényét ismerte el, hétfőn kora este eldőlt, a 22 éves ghánai középpályás a következő öt évben az angol bajnokcsapatot erősíti, míg a francia klub 38 millió euróval gazdagodik.
Már akkor sejteni lehetett, hogy a hónapok óta nyitott Essien-fronton áttörés következik, amikor vasárnap késő este, a Marseille-Lyon találkozó után Aulas a Canal Plus televíziós társaság kérdésére elmondta, Gérard Houllier vezetőedzővel közösen úgy döntöttek, megadják magukat a Chelsea kitartó ostromának. "Szerettük volna megtartani, de mostanra beláttuk, ez lehetetlen.

A klub számára anyagilag jó az üzlet, és szerintem a Chelsea sem jár rosszul, mert legalább olyan szuper vételt csinált, mint tavaly Drogbával - mondta Jean-Michel Aulas. - Többször tárgyaltunk a Chelsea-vel, de néhány részletet még tisztáznunk kell. Csak az elméleti megállapodás született meg." (Ebben nagy része lehetett a pénteki csúcstalálkozónak, amelyen Aulas mellett Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa és Peter Kenyon, a londoniak igazgatója vett részt.)

Mickael Essien két évig hűséges volt a Lyonhoz, azonban ezen a nyáron szakmai okok miatt úgy érezte, eljött a váltás ideje, és elfogadta a Chelsea ajánlatát
Mickael Essien két évig hűséges volt a Lyonhoz, azonban ezen a nyáron szakmai okok miatt úgy érezte, eljött a váltás ideje, és elfogadta a Chelsea ajánlatát
Mickael Essien két évig hűséges volt a Lyonhoz, azonban ezen a nyáron szakmai okok miatt úgy érezte, eljött a váltás ideje, és elfogadta a Chelsea ajánlatát
Azóta viszont már biztosra vehető, hogy Essien, ha ötéves késéssel is, de a Premier League-ben futballozhat. A középpályás már amikor elszánta magát hazája elhagyására, szeretett volna az angol élvonalba szerződni, de végül meghiúsult a Manchester Unitedhez szerződése, és maradt neki Franciaország, illetve az MU-nál nagyságrendekkel gyengébb Bastia. Korzikán három év alatt kinőtte magát, a Lyon 2003 nyarán le is tett érte 7.8 millió eurót, ő pedig hálából a következő két esztendőben - legalábbis Houllier szerint - a hat legjobb európai középpályás egyikévé nőtte ki magát.

Ennek megfelelően szinte természetesnek tűnt az igénye, hogy a világ egyik legerősebb klubjában szeretne futballozni, és ez a mostani átigazolásával teljesült is neki. A lelépési díja új klubcsúcs a Chelsea-nél (eddig a tavaly a Marseille-től 33 millió euróért elcsábított Didier Drogba ára jelentette a plafont), még akkor is, ha például Andrij Sevcsenkóért több mint kétszer ennyit is áldoztak volna a "kékek". Az már más lapra tartozik, hogy Essiennek mennyi lehetősége lesz megszolgálni az árát, hiszen a világ egyik legjobb középső kettősével, a Frank Lampard, Claude Makelele duóval kell megvívnia a középpályán.

A Lyonnál már inkább fő a vezetők helye, hiszen a Juninho Pernambucano, Mahamadou Diarra kettős mellé-mögé kellene még egy jó képességű futballista. A brazil a legújabb fejlemények szerint szerződést hosszabbít a négyszeres francia bajnoknál, a mali légiós is marad, és jöhet erősítés is - Japánból. A kiszemelt a brazil Fabinho, a Cerezo Oszaka középpályása, az ügyében Bernard Lacombe, Aulas elnök tanácsadója már el is utazott a Távol-Keletre tárgyalni.

Az Essien-transzferből származó pénz jelentős része viszont egy támadóra "mehet el", mert bár Milan Baros (Liverpool) alighanem az Aston Villát választja, Lyonban úgy fogalmaztak, a Michael Owen-doszsziét alighanem leporolják.
Accrától Londonig
1982December 3-án megszületik Accrában.
1999Kulcsjátékosa az U17-es vb-n harmadik helyen végző ghánai válogatottnak.
2000A ghánai Liberty Professionalstól a francia élvonalbeli Bastiához igazol, amelyben az első évadja során 13 bajnokin jut szóhoz.
2001Tagja az Afrikai Nemzetek Kupáján ezüstérmes „Fekete Csillagoknak”.
2002A Bastiával döntőt játszik a Francia Kupában.
2003A Lyon 7.8 millió euróért szerződteti a korzikaiaktól.
2004Először bajnok a Lyonnal.
2005Újra bajnok a Lyonnal, majd a nyár egyik leghosszabb átigazolási szappanoperájának végén, 38 millió euróért a Chelsea játékosa lesz.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik