Gerd Müller méltó utóda lett

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.08.30. 22:30
Címkék
Egyre inkább úgy tűnik, Roy Makaay komolyan veszi ígéretét, és az idén nem csupán a bajnoki, de a gólkirályi címre is ráhajt. A Bayern München holland támadója három forduló alatt hat gólt szerzett az éllovasnál, közben több olyan rekordot is megdöntött vagy beállított, amely legendás bajor játékosok nevéhez fűződött.
Roy Makaay három mérkôzésen szerzett hat góllal kezdte a 2005–2006-os idényt (Fotó: imago)
Roy Makaay három mérkôzésen szerzett hat góllal kezdte a 2005–2006-os idényt (Fotó: imago)
Roy Makaay három mérkôzésen szerzett hat góllal kezdte a 2005–2006-os idényt (Fotó: imago)
Roy Makaay három mérkôzésen szerzett hat góllal kezdte a 2005–2006-os idényt (Fotó: imago)
Roy Makaay három mérkôzésen szerzett hat góllal kezdte a 2005–2006-os idényt (Fotó: imago)
Roy Makaay három mérkôzésen szerzett hat góllal kezdte a 2005–2006-os idényt (Fotó: imago)

ROY RUDOLPHUS ANTON MAKAAY

Született: 1975. március 9., Wijchen
Állampolgársága: holland
Magassága/testsúlya: 188 cm/75 kg
Posztja: csatár
Válogatott mérkôzései/góljai száma: 43/6
Eddigi klubjai: Woezik, Diosa, Blauw Wit Heesch, NEC, Vitesse (–1997), Tenerife (1997–99, spanyol), Deportivo La Coruna (1999–2003, spanyol), Bayern München (2003–, német)
Legnagyobb sikerei: Eb-bronzérmes (2000); spanyol bajnok (2000); német bajnok (2005); Spanyol Kupa-gyôztes (2002); Német Kupa-gyôztes (2005); 2x Spanyol Szuperkupa-gyôztes (2001, 2003); Német Ligakupa-gyôztes (2004); aranycipôs (2003); spanyol gólkirály (2003)
Az egyik legnagyobb rekord azonban még előtte van, bár ha tudná tartani a jelenlegi elképesztő, kétgólos meccsenkénti átlagát, alighanem az örökkévalóságnak szóló csúcsot állítana fel a 68 találatával. Nyugodtan kijelenthetjük: ő már azzal is elégedett lenne, ha felülmúlná Gerd Müller máig unikumnak számító, az 1971-72-es évadból származó 40 gólos idénycsúcsát. De a mai modern futball ismeretében még ez is a lehetetlen küldetések kategóriájába sorolható.

Még akkor is, ha a nagy előd, a Nemzet Bombázója képesnek tartja Makaayt a 40 gólos plató elérésére. "Szerintem ebben a szezonban eléri a határt - mondta Müller. - A világon talán ha hárman-négyen képesek az ő szintjén támadni. Adriano, Ronaldo, Van Nistelrooy - és nincsenek többen. A német válogatottak, például Klose vagy Kuranyi, nincsenek ezen a szinten. De még a húszéves Podolski is messze van a világklasszis szinttől."

Sorozatban kétszer jutott 20 gól fölé

"Örülök a dicséretnek, de biztos vagyok benne, hogy huzamosabb ideig lehetetlen ezt így folytatni. Jönnek még ínséges időszakok - mondta az előző két évadban 23, illetve 22 találattal rendre vicególkirályi címet szerző németalföldi. - Müllerhez hasonlóan én is rengeteg gólt szerzek, de azt hiszem, ezzel vége is a hasonlóságok sorának. Gerd a góljai többségét a tizenhatoson belülről érte el, miközben én kívülről is többször eredményes voltam."

A holland a harmadik idényét kezdte a Bayern Münchennél, de még egyik évadját sem nyitotta olyan lenyűgözően, mint a mostanit: a rajton kétszer köszönt be a Mönchengladbachnak, aztán jött egy mesterhármas a Leverkusennek, majd "szerény" egy gól (igaz, remek, Simunicot fenékre ültető cselsorozat végén) a Herthának. A Bayer ellen rúgott harmadik találata volt az ötvenedik a klub mezében, ezen szint eléréséhez mindössze 5763 percre volt szüksége, miközben Müllernek 7431-re.

Makaayt egyértelműen a góljai miatt szerződtette a Bayern, de 2003 nyarán, röviddel az átigazolási határidő letelte előtt, minimum 18 millió euró leszurkolása után kevesen gondoltak arra Bajorországban, hogy a holland ilyen fényesen beválik. Bár az akkori tréner, Ottmar Hitzfeld euforikus hangulatban volt - "A Bajnokok Ligája-győzelemhez olyan kaliberű csatárra van szükségünk, mint Makaay" - mondta a szakember -, a Bayern elöljárói kritikusabb hangot ütöttek meg, midőn a holland az első öt meccsén összesen két gólt szerzett.

Aílton keresztülhúzta a holland számításait

Nehezen kapcsolódik be a játékba, nehezen illeszkedik be a csapatba, csak fél szívvel van ott a pályán, hátrafelé nem dolgozik - jöttek a kritikák Uli Hoeness menedzsertől és a többi elöljárótól.
Az évad végére aztán ő lett az egyetlen Bayern-játékos, akivel mindenki maradéktalanul elégedett lehetett. Az már nem az ő hibája, hanem Aílton azóta sem látott termékenységének következménye, hogy 23 góljával sem tudta elnyerni a legjobb mesterlövészt megillető Kicker-ágyút.
A csaknem két tucat találat az 1987-88-as szezontól kezdve mindig elég lett volna az elsőséghez…

Az idén minden fronton győzelemre törhet

Az előző évadban összehozott 22 gólja "csak" 17 idényben ért volna gólkirályi címet. Vigaszképp akkor legalább a bajnoki cím (és a kupagyőzelem) összejött a Bayern Münchennek.
Az idén, legalábbis a jelek szerint, jó esélye van mindkettő begyűjtésére. ---- Makaay neve elsősorban a gólrekordokkal kapcsolatban vetődik fel, szombattól "kivételesen" immár egy győzelmi csúcs birtokosa is. A holland csatárnak a Hertha BSC elleni 3-0-s siker volt sorozatban a 15. bajnoki diadala a Bayern München mezében, ilyen hosszú sorozatra előtte csak egy futballista, a szintén bayernes Georg "Katsche" Schwarzenbeck volt képes a Bundesligában, még 1972-73-ban.
A Fantom elképesztő sorozata 2005. február 19-én kezdődött, amikor a Bayern München az ő három góljával és két gólpasszával 5-0-ra kiütötte egyik nagy riválisát, a Borussia Dortmundot. Azt követően a bajorok már csak egyszer botlottak a tavasszal, a Schalkétól 1-0-ra kikaptak, de Makaay azon a találkozón sérülés miatt nem játszhatott. A következőkön már igen, így lehet az, hogy amíg a klub "csak" 12, a támadó már 15, zsinórban aratott diadalnál tart.

Hogy ebben mekkora szerepe lehet a futballistának? A legutóbbi nyolc mérkőzésén legalább egyszer eredményes volt, a sorozat alatt pedig 19 gól és hét gólpassz fűződik a nevéhez. A Bayern ezen időszak alatt összesen 47-szer talált a riválisok kapujába. Makaay több mint a felében "benne volt"…

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Bundesligát?

Írja be az itt látható számot!
---- Miközben klubcsapataiban folyamatosan ontja a gólokat, Makaay a holland válogatottban igazából nem tud lábra kapni. Igaz, az oranjéban sohasem építették köré a csapatot, az utóbbi időben Ruud van Nistelrooy, előtte pedig Patrick Kluivert volt a központi figura, ettől függetlenül egy olyan kvalitású csatárnak, mint amilyen Makaay, illett volna 43 meccsen hatnál több gólt termelnie.

Már a kezdet sem volt könnyű, mert bár fiatalon, 21 évesen kétszer is szóhoz jutott ugyan a nemzeti csapatban, viszont az 1997-es fellépését csaknem hároméves szünet követte. Az első válogatottbeli góljára pedig a 18. mérkőzéséig, az Egyesült Államok elleni találkozóig kellett várni. A kapáslövésből szerzett gól után további öt jött, viszont a legutóbbi tíz összecsapáson, ha úgy tetszik, 461 perce semmi.

Az oranjéban legutóbb a lettek elleni Eb-csoportmérkőzésen, 2004. június 23-án volt eredményes, azóta "hallgat". Igaz, csak három meccsen kezdett, egyszer le-, hétszer pedig becserélték, ettől még sáfárkodhatott volna jobban is az átlagosan egy félidőnyi játéklehetőséggel.
Neki esélye sincs arra, hogy megdöntse Patrick Kluivert 40 gólos válogatottbeli rekordját, miközben Van Nistelrooy a maga 22 találatáról indulva alighanem ostromot nyit a Marco van Basten kapitány által mellőzött csatár csúcsára. ---- Roy Makaay minden Bayern-játékosnál gyorsabban jutott el 50. bajnoki góljáig a csapat mezében. A három korszakos egyéniséget összehasonlító táblázatunkból kitűnik, hogy amíg Gerd Müllerhez és Giovane Elberhez hasonlóan ő is a harmadik Bayern-mérkőzésén talált be először, addig a későbbiekben ő növelni tudta a tempót.

Igaz, a vele az összehasonlítást leginkább kiálló Müllerrel ellentétben ő már kiforrott, világklasszis játékosként kezdte el termelni a gólokat, míg a Nemzet Bombázója a bajorok mezében nőtte ki magát sztárrá. És az ő 365 gólos abszolút rekordját még Makaay sem fogja megdönteni. Nem lesz rá ideje…
A bajorok csatárászai összehasonlításban
Gerd MüllerGiovane ElberRoy Makaay
Az elsô gól3.3.3.
Az elsô dupla3.3.8.
Az elsô mesterhármas48.59.54.
A 25. gól44.50.36
Az 50. gól83.91.67.
Összesen427/365169/9268/51
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik