Magabiztos orosz kezdés

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.09.16. 01:04
Címkék
A címvédő CSZKA Moszkva kétgólos előnyből várja a dán Midtjylland elleni visszavágót, azaz már-már a csoportkörben érezheti magát. A tavaszszal az ország első európai kupasikerét elérő gárdán kívül még három egyesület szerepel az UEFA-kupában, nézzük, mire mentek ellenfeleikkel!
Aldonyin (balra) és a duplázó Daniel Carvalho kéz a kézben juttatná a csoportkörbe a címvédô CSZKA Moszkvát
Aldonyin (balra) és a duplázó Daniel Carvalho kéz a kézben juttatná a csoportkörbe a címvédô CSZKA Moszkvát
Aldonyin (balra) és a duplázó Daniel Carvalho kéz a kézben juttatná a csoportkörbe a címvédô CSZKA Moszkvát
Aldonyin (balra) és a duplázó Daniel Carvalho kéz a kézben juttatná a csoportkörbe a címvédô CSZKA Moszkvát
Aldonyin (balra) és a duplázó Daniel Carvalho kéz a kézben juttatná a csoportkörbe a címvédô CSZKA Moszkvát
Aldonyin (balra) és a duplázó Daniel Carvalho kéz a kézben juttatná a csoportkörbe a címvédô CSZKA Moszkvát
Szamarában mozgalmas, élvezetes meccsel indult útjára a kupa első fordulója, a Krilja gólgazdag mérkőzésen kéttalálatos előnyt épített a tavaszi elődöntős AZ-val szemben. A hazai csapat gyors játékával igencsak meglepte Louis van Gaal együttesét, amely nemigen találta a ritmust, és a mérkőzés teljes egészében az eredmény után futott.

A Krilja az első félidőben két gyors akcióból szerzett gólt, a mérkőzés legjobbjaként jegyzett Adamu előbb előkészítőként, majd befejezőként jeleskedett Timmer kapuja előtt. Az első találatra Vlaar tudott válaszolni, de az ő hibájából szerzett újra vezetést a hazai gárda, amely a szünet után megmutatta, hogy rögzített helyzetből is erős: Kovba a szögletből beívelt labdát fejjel juttatta Timmer kapujába. A vendégeknél jeleskedő Arveladze Pereznek adott gólpasszt, majd Huszin szemfüles találata (az orosz Adamu lécről kipattanó labdáját kotorta a vonalon túlra) után Van Galent hozta helyzetbe.

Az egygólos vereség a három, idegenben szerzett találattal jó lett volna a visszavágóra, de a sérülések miatti hosszabbításban Bober bombagólt lőtt, és ezzel 5-3-ra módosította az állást. Az AZ-nak így mindenképpen legalább két góllal nyernie kell Alkmaarban, ha a csoportkörbe akar kerülni.

A CSZKA negyedórával a Midtjylland elleni meccs lefújása előtt még roppant kellemetlenül érezhette magát, hiszen 1-1-re állt. Ez azért volt különösen bosszantó a moszkvai szurkolók számára, mert a dán klubfutball nem tartozik a legerősebbek közé (más kérdés, hogy a moszkvaiak idegenben sem igen szoktak megszeppenni, a Sporting elleni finálét ugyanis éppen az Alvalade-stadionban nyerték meg). Ám a már sokszor megcsodált Daniel Carvalho három percen belül kétszer is betalált - fejjel és lábbal -, és ezzel vélhetően formalitássá tette a visszavágót.

A Kerzsakov által egy szezonra elegendő ziccert kihagyó Zenit nem lehet túlságosan derűlátó az AEK elleni visszavágó előtt, a gól nélküli döntetlen után csak annak örülhet, hogy nem kapott gólt a stadionjában. A norvég Brann-nál vendégeskedő Lokomotiv az első félidő végén ugyan hátrányba került, de az utolsó húsz percet megnyomta, és Ruopolo, valamint Lebegyenko találatával idegenben szerzett előnyt a moszkvai visszavágóra. ---- "A CSZKA ellen nem ismerek könyörületet."
"Ha nyertünk Liverpoolban, miért ne nyerhetnénk Leverkusenben is?!"
Ez a két bolgár fogadalom hangzott el a Leverkusen- CSZKA Szófia mérkőzés előtt, de közülük csak az egyik válhatott valóra, mivel az első mondatot elejtő, egyébként a szófiai katonacsapatban nevelkedő Dimitar Berbatov a Bayer játékosa. És neki kellett szomorkodnia.

A CSZKA futballistái ugyanis komolyan vették edzőjük, Miodrag Jesics szavait, és a második erődítményt is bevették ebben az európai kupasorozatban. Jordan Todorov már az első negyedóra végén betalált a hazaiak kapujába (a jobbösszekötő helyéről lőtt a szöget rosszul záró Butt mellett a bal alsó sarokba), attól kezdve ugyan már inkább a Leverkusen uralta a meccset, de képtelen volt áttörni a szófiai kapu elé húzott élő falat. Sőt, a CSZKA még egy gólt szerzett, de Emil Gargarov találatát az egyébként is több hibával működő Serge Gumienny játékvezető lesállás miatt - tévesen - érvénytelenítette.

A nagy önbizalommal nyilatkozó Berbatov eközben a másik oldalon egy kapufás fejesig jutott, ami ezen az estén (is) kevés volt az üdvösséghez. Klaus Augenthalernek, a Bayer edzőjének pedig ezen vereséget követően ismét erősen inog a kispadja.
A Duisburg elleni bajnoki sorsfordító lesz… ---- Bár a Debrecenben szereplőkön kívül még csaknem tucatnyi magyar futballista tagja az UEFA-kupában érdekelt csapatok keretének, közülük a lapzártánkig befejeződött öszecsapások közül mindössze egyen volt az első sípszótól kezdve a pályán honfitársunk.

Szekeres Tamás a norvég Tromsőben kapott bizalmat a Galatasaray ellen, és a védőmunkája mellett a támadásoknál is remekelt: a finisben, egy szögletet követően ő fejelte a hazai csapat győztes gólját a Galatasaray ellen. A Ciprusra, az Apoel Nicosiához látogató Herthában Dárdai Pál juthatott volna szóhoz, de ő végig a kispadon maradt a magyar Kassai Viktor által dirigált, 1-0-s vendégsikerrel záródó találkozón.

Kovács Péter sérülése miatt csak szurkolhatott a Sáfár Szabolcsot a kispadon tartó Austria ellen, és legalább a buzdítás összejött neki, hiszen társai 1-0-s győzelmet arattak. Egy másik kapus, Rabóczki Balázs (FC Köbenhavn) is külső szemlélője volt annak, miként ér el értékes 1-1-et csapata a Van der Vaart zseniális sarkazásával még vezető Hamburg vendégeként.
Vadócz Krisztián (Auxerre) nem volt tagja az otthon a Levszki Szófia ellen megbotló francia együttes keretének.

Tököli Attila, Nagy Zoltán (mindkettő Anorthoszisz Famagusta), Bódog Tamás (Mainz) és Dragóner Attila (Guimaraes) csapatának meccse lapzártánk után fejeződött be. ---- 1. forduló, első mérkőzések:
Krilja Szovjetov (orosz)-AZ (holland) 5-3 (Leílton 12., Adamu 45., Kovba 50., Huszin 62., Bober 90., ill. Vlaar 18., Perez 56., Van Galen 85.)
Stuttgart (német)-Domzale (szlovén) 2-0 (Tomasson 7., Gentner 88.)
Zenit (orosz)-AEK (görög) 0-0
CSZKA Moszkva (orosz)-Midtjylland (dán) 3-1 (Huszev 21., Daniel Carvalho 76., 79., ill. Pimpong 23.)

Setúbal (portugál)-Sampdoria (olasz) 1-1 (Tchomogo 46., ill. Flachi 14.)
Leverkusen (német)-CSZKA Szófia (bolgár) 0-1 (J. Todorov 15.)
Maccabi Petah-Tikva (izraeli)-Partizan (szerb-montenegrói) 0-2 (Vuksevics 33., Radonjics 46.)
Teplice (cseh)-Espanyol (spanyol) 1-1 (Jirsák 48., ill. Luis García 84.)
Viking (norvég)-Austria (osztrák) 1-0 (Mumba 71.)
Besiktas (török)-Malmö (svéd) 0-1 (Alfonso Alves 71.)
Feyenoord (holland)-Rapid Bucuresti (román) 1-1 (Kuyt 40., ill. Vasilache 76.)
Brann (norvég)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 1-2 (Winters 45., ill. Ruopolo 70., Lebegyenko 76.)
Rennes (francia)-Osasuna (spanyol) 3-1 (Frei 27., 74., Hadzsi 83., ill. Milosevics 50.)
Basel (svájci)-Siroki Brijeg (bosnyák) 5-0 (Delgado 10., 79., 88., Ergic 70., Eduardo Da Silva 85.)
Liteksz Lovecs (bolgár)-Genk (belga) 2-2 (Venkov 64., Novakovics 90., ill. Daerden 52., Sztojanovics 85.)

PAOK (görög)-Metalurg Doneck (ukrán) 1-1 (Szalgipidisz 25., ill. Siscsenko 67.)
Valerenga (norvég)-Steaua Bucuresti (román) 0-3 (Radoi 24., Iacob 35., Goian 74.)
Grasshoppers (svájci)-MyPa (finn) 1-1 (Rogerio 1., ill. Manso 22.)
Apoel (ciprusi)-Hertha (német) 0-1 (Marcelinho 90. - 11-esből)
Slavia Praha (cseh)- Cork City (ír) 2-0 (Hrdlicka 62., Piták 78.)
Lens (francia)-Groclin (lengyel) 1-1 (Hilton 12., ill. Lachor 13. - öngól)
Crvena zvezda (szerb-montenegrói)-Braga (portugál) 0-0
Bröndby (dán)-Zürich (svájci) 2-0 (Skoubo 45., Johansen 74.)
Tromsö (norvég)-Galatasaray (török) 1-0 (Szekeres T. 78.)
Auxerre (francia)-Levszki Szófia (bolgár) 2-1 (Poyet 53., Pieroni 80., ill. Bardon 34.)
Hamburg (német)-FC Köbenhavn (dán) 1-1 (Van der Vaart 37., ill. Van Heerden 40.)
Germinal Beerschot (belga)-Marseille (francia) 0-0

Hibernian (skót)-Dnipro (ukrán) 0-0
GAK (osztrák)-Strasbourg (francia) 0-2 (Pagis 1., Lacour 45.)
Dinamo Bucuresti (román)-Everton (angol) 5-1 (C. I. Niculescu 27., Zicu 45., Petre 71., Bratu 75., 90., ill. Yobo 30.)
Halmstad (svéd)-Sporting (portugál) 1-2 (Thorvaldsson 43. - 11-esből, ill. Wender 45., Deivid 47.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik