Nem lehetett becsapni

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2005.09.23. 05:46
Címkék
Az ausztrál Michael Rogers harmadszor nyerte meg az országúti vb egyéni időfutamát. Az ezüstérem José Ivan Gutierrez Palaciosé lett. Fabian Cancellara bosszankodhatott, hiszen mindössze 12 századmásodperccel maradt el spanyol ellenfelétől. Szekeres Csaba a 45. lett. A madridi 44 kilométeres pályát a címvédő Michael Rogers becsapósnak nevezte a rajt előtt, mert - mint elmondta - egyetlen percig sem lehet unatkozni rajta. Folyamatosan emelkedik vagy lejt az út, éles kanyarok teszik nehézzé a bringások életét.
Michael Rogers már gyakorlott mozdulattal harap az aranyérembe
Michael Rogers már gyakorlott mozdulattal harap az aranyérembe
Michael Rogers már gyakorlott mozdulattal harap az aranyérembe
Michael Rogers már gyakorlott mozdulattal harap az aranyérembe
Michael Rogers már gyakorlott mozdulattal harap az aranyérembe
Michael Rogers már gyakorlott mozdulattal harap az aranyérembe
Elsőként Matias Medici gurult ki a starthelyről. A szinte teljesen ismeretlen argentin 55:11 perces idejét (végül kilencedik lett) csak az őt tizenharmadikként követő német Sebastian Lang (8.) javította meg, majd a 49 tagú mezőnyből huszonnegyedikként rajtoló brit Bradley Wiggins (7.) nagy pillanatai következtek. Ekkor már pályán volt Szekeres Csaba is, akinek sajnos nem úgy sikerült a versenye, ahogy azt a rajt előtt eltervezte. Andrej Kasecskin (6.) viszont nagyon ment. A Crédit Agricole kazah versenyzője az idén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Tour de France-on a 25 éven aluliak összetett versenyében a második helyen végzett.

Most meg átvette a vezetést 55:09 perces eredménnyel. A harmincadikként startoló José Ivan Gutierrez Palaciosról sem túlságosan sok feljegyezni való volt korábban. Az Illes Balears 26 éves versenyzője tavaly és az idén is begyűjtötte hazája bajnoki címét ebben a versenyszámban, csütörtökön pedig az egyébként nem túl népes hazai szurkolósereg előtt szinte megtáltosodott, és minden ellenőrző pontnál gyorsabb volt az addig vezető kazahnál. Az ellenfelek közül szinte már mindenki célba ért, de a spanyol ideje még mindig az eredményjelző tábla tetején virított.

Az évek óta az élmezőnyhöz tartozó, ám inkább a rövidebb időfutamok specialistájának tartott Fabian Cancellara közel járt hozzá, de hiába lökte előre a célvonalon a sprinterekhez hasonlóan a kerekét, 12 századmásodperc hiányzott a boldogságához. Alekszandr Vinokurov, az idősebb kazah versenyző, ha néhány másodperccel is, de megelőzte honfitársát (5.), Kasecskint. Ezt a presztízscsatát a tapasztaltabb bringás nyerte meg - de kinek a sikerével zárul a vb?

Már csak a címvédő Michael Rogers és az egy évvel korábbi ezüstérmes, a német Michael Rich volt pályán.

A németen látszott, ez nem az ő napja, ausztrál ellenfele hamar behozta az indításból adódó kétperces hátrányát. Rogersnek az első ellenőrző ponton (10.5 km) még volt öt másodperc hátránya a spanyollal szemben, ez nyolcra nőtt 21.9 kilométer megtételét követően. Hanem a tengerentúli ekkor begyújtotta a rakétákat, és előnybe került. Rogers a harmadik világbajnoki címét (tavaly és két éve is ő nyert) csaknem 24 másodperces, meggyőző előnnyel szerezte meg.

Visszatért az ellenség

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság etikai bizottsága minden vád alól tisztázta Hein Verbruggent, a Nemzetközi Kerékpárszövetség (UCI) elnökét egy nappal az UCI tisztújító közgyűlése előtt. A holland sportdiplomata - aki tagja a NOB-nak és a 2008-as pekingi olimpia előkészületeit ellenőrző testületnek is - negyedik alkalommal pályázik az UCI elnöki posztjára. Ellenfelei azzal gyanúsítják, hogy manipulálni kívánja a pénteki madridi szavazást. A kapcsolat annyira megromlott a felek között, hogy az UCI vezetői kedden elköltöztek Genfbe a madridi világbajnokságról, és példátlan módon nem vettek részt a megnyitón - ám a szerdai bírósági döntés után visszatértek a spanyol fővárosba, és immár közösen úgy határoztak: 2008-ban az olaszországi Varese, egy évvel később pedig a svájci Mendrisio adhat otthont az országúti vb-nek.

Országúti világbajnokság, Madrid
Férfiak. Felnőtt egyéni időfutam (44 km).
Világbajnok: Michael Rogers (Ausztrália) 53:34.49 (49.939 km/órás átlag), 2. José Ivan Gutierrez Palacios (Spanyolország) 23.77 másodperc hátrány, 3. Fabian Cancellara (Svájc) 23.89 mp h., …45. Szekeres Csaba (Magyarország) 5:13.34 p h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik