Távolban egy kék vitorla

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2005.09.25. 03:41
Címkék
Míg a Chelsea hetedszer is nyert, az előző idény tabellájának utána következő négy helyezettje összesen két pontot kapart össze, így a bajnok nagy vetélytársaihoz képest tovább növelte előnyét. A Charlton ugyanakkor remek formában van, idegenben gyűrte le West Bromwichot, és tartja második helyét.
Frank Lampard duplájának köszönhetôen a Chelsea fordított a Villa ellen, és rajtrekordot állított fel
Frank Lampard duplájának köszönhetôen a Chelsea fordított a Villa ellen, és rajtrekordot állított fel
Frank Lampard duplájának köszönhetôen a Chelsea fordított a Villa ellen, és rajtrekordot állított fel
Frank Lampard duplájának köszönhetôen a Chelsea fordított a Villa ellen, és rajtrekordot állított fel
Frank Lampard duplájának köszönhetôen a Chelsea fordított a Villa ellen, és rajtrekordot állított fel
Frank Lampard duplájának köszönhetôen a Chelsea fordított a Villa ellen, és rajtrekordot állított fel
A Chelsea 1986 óta a legnagyobb hazai közönsége (42 146 fizető néző) előtt csapott össze az Aston Villával. Arjen Robben jobbnál jobb húzásai uralták az első félidőt - talán csak a sárga lapot érő műesését nem sorolhatjuk ide -, de társai nem tudták értékesíteni remek passzait. Luke Moore annál inkább élt a maga lehetőségével: a birminghamiek fiatal támadója úgy külsőzte el a labdát a nagyszerű Petr Cech mellett, mintha minden hétvégén valami ilyesmit csinálna.

Ez a 44. percben történt, a Villa mégsem tudott előny birtokában pihenni, a szünet előtt ugyanis Frank Lampard szabadrúgásból átlőtte” a fegyelmezetlen vendégsorfalat, egyenesen a kapuba küldve a labdát. A második félidőben mindkét félnek akadtak helyzetei, de - talán mondani sem kell - gólt csak a fővárosi szupercsapat ért el. A Hernán Crespo helyére csereként beálló Didier Drogbát rántotta le a svéd bekk, Olof Mellberg, és Lampard a büntetőt sem rontotta el.
Már az elmúlt idényben is sok borsot tört a Blackburn Rovers a Manchester United orra alá, mindkétszer döntetlent harcolva ki a vörös ördögök” ellen - most meg egyenesen győzelemmel távozott az Old Traffordról. A manchesteriek annyi helyzetet ügyetlenkedtek el, hogy szinte törvényszerű volt a büntetés, amely fél óra elteltével érkezett. Morten Gamst Pedersen szabadrúgását egy sor játékos elvétette, és a labda végül akadálytalanul hullott a kapuba.

Sir Alex Fergusonnál a második játékrész elején szakadt el a cérna, beküldte Wayne Rooneyt, aki hamarosan letette a névjegyét. Lövését Brad Friedel nem tudta megfogni, az efféle szituációkban rendre a legjobb helyen tartózkodó Ruud van Nistelrooy pedig a kipattanó labdából egyenlített. A három pont otthon tartásáról azonban szó sem lehetett, mert Paul Scholes a saját tizenhatosa előtt eladta labdát, hozzásegítve Pedersent a duplázáshoz.

A Birmingham-Liverpool mérkőzés első félidejében semmi sem utalt arra, hogy négy gólt és egy kiállítást láthatnak a nézők. Steven Gerrard mutatós kapufáját leszámítva kínosan eseménytelenül csordogált a meccs, amíg Rafa Benítez be nem állította Luis Garcíát. Az eladdig magányos harcosként a hazai védők gyűrűjében vergődő Peter Crouch mellel gyönyörűen letett egy ívelést Gerrardnak, a csapatkapitány kiugratta a spanyol támadót, ő meg egyből a jobb alsó sarokba lőtt.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Premier League-t?

Néhány perc telt csak el a Birmingham egyenlítéséig, amit a Liverpool védője, Stephen Warnock vállalt magára: egyszerűen elcsúsztatta a labdát a kapusa elől. José Reina megzavarodhatott a történtektől, mert kisvártatva kiejtett egy könnyűnek tetsző fejest, és a frissen becserélt Walter Pandiani közelről nem hibázott. A bajnokságban korábban még gólt sem kapó Liverpool elkezdett futni az eredmény után, beállt Djibril Cissé, mire a 83. percben rögtön tizenegyest rúghatott. Neil Kilkenny ütötte ki a labdát a gólvonalról, amiért természetesen kiállították, Cissé meg bevágta a büntetőt.

Gera Zoltán West Bromja vereséggel fizetett a Charlton elleni első 45 percben mutatott harmatgyenge teljesítményéért. Danny Murphy egy tizenegyest és Dennis Rommedahl tökéletes centerezését egyaránt higgadtan a kapuba passzolt, úgyhogy Geráék helyzete a forduláskor már-már kilátástalannak tűnt. Ám a hazai pályán debütáló Curtis Davies elég korán szépített, következésképpen a West Bromwich hosszú hajrát nyitott az egyenlítés érdekében. Gera néhány jó beadással jeleskedett, de csapata hiába futballozott óriási fölényben, a Charlton némi szerencsével megőrizte a 2-1-es eredményt.

PREMIER LEAGUE, 7. forduló
Chelsea-Aston Villa 2-1(Lampard 45., 75. - a másodikat 11-esből, ill. L. Moore 44.)
Manchester United-Blackburn 1-2 (Van Nistelrooy 67., ill. M. G. Pedersen 33., 81.)
Birmingham City-Liverpool 2-2 (Warnock 72. - öngól, Pandiani 75., ill. Luis García 68., D. Cissé 83. - 11-esből)
West Bromwich Albion-Charlton 1-2 (C. Davies 51., ill. Murphy 9., 31. - az elsőt 11-esből)
West Ham United-Arsenal 0-0 Newcastle-Manchester City 1-0 (Owen 18.)
Everton-Wigan Athletic 0-1 (Francis 47.)
Bolton Wanderers-Portsmouth 1-0 (Nolan 25.)
A Middlesbrough-Sunderland mecscset vasárnap, a Tottenham Hotspur-Fulham találkozót hétfőn játszszák.

Következik (október 1-jén és 2-án) a 8. forduló: Blackburn-West Bromwich, Charlton-Tottenham, Fulham-Manchester United, Portsmouth-
Newcastle, Sunderland-West Ham; Arsenal-Birmingham, Aston Villa-Middlesbrough, Liverpool-Chelsea, Manchester City-Everton, Wigan-Bolton ---- Luke Moore, az Aston Villa 19 éves csatára 757 perc után az első rivális játékos, aki bajnokin betalált a Chelsea kapujába. Azért fogalmazunk ilyen nyakatekerten, mert a kékeknek csak” 641 percig volt érintetlen a hálójuk - de legutóbb egy öngólt kaptak, az előző szezon záró mérkőzésén. A Chelsea ettől függetlenül új rekordot állított fel a Premier League-ben, hiszen korábban egy csapat sem kezdte hat shutouttal” az idényt. Ugyancsak példa nélküli a Premiershipben, hogy valamely gárda hét győzelemmel rajtoljon (az összesített csúcstartó a Tottenham, 11-gyel, még 1960-61-ből). A címvédő egyéb statisztikai mutatói is elképesztőek: immár 35 bajnoki óta veretlen - vagyis az Arsenal 49 meccses szériája sincs olyan messze… -, továbbá figyelemre méltó, hogy ebben a naptári évben 28 PL-találkozón összesen nyolc gólt kapott, ezeket is egyesével.

Távirati stílusban
A West Ham és az Arsenal gól nélküli döntetlenje során a hazaiak veterán csatára, Teddy Sheringham állt a legközelebb a gólszerzéshez.

Folytatta remek szereplését az újonc Wigan, ezúttal az Everton ellen, amely zsinórban hatodik tétmeccsén kapott ki.

Először volt eredményes a szarkák” játékosaként Michael Owen a St. James’ Parkban, góljával a Newcastle a több helyzetet elpuskázó Manchester Cityt verte meg.

A Bolton a Portsmouth elleni sovány sikerével a dobogóra lépett. ---- Fontos Wolves-siker Gyepes Gáborral

Gyepes Gábor csapata, a Wolverhampton a Stoke City otthonában aratott 3-1-es diadalt. A magyar légiós már harmadszor volt kezdő a bajnokságban, így joggal tettük fel neki a kérdést: tekinthetjük-e a Wolves alapemberének? Ezt azért még nem jelenteném ki” - válaszolta a válogatott védő. - Persze biztató, hogy minden szereplésem után dicsértek, és ha nem játszottam, akkor azért nem léptem pályára, mert az edzőnk nem akart túlterhelni a sérülésem után. A mostani meccs egyébként nem volt sima, de tetszetősen futballoztunk, ráadásul a négy ponttal előttünk álló riválist múltuk felül” - nyugtázta Gyepes.

A Király Gáborral a kapuban kiálló Crystal Palace az utolsó percben egyenlített a Preston ellen, de honfitársunk így sem lehetett elégedett. Majdnem fél órát voltunk kettős emberelőnyben, a hajrában már szinte söprögetőt játszottam, a végén fejelni is felmentem. Elkerülhető gólt kaptunk, amelyet utólag hárman vállaltunk magunkra. Ebből kitalálható, hogy az adott helyzetben nem értette meg egymást a védelem, ilyen sajnos megesik” - mondta Király.
Buzsáky Ákos a 86. percben állt be a Plymouth Argyle együttesébe, de ő sem tudott változtatni a 0-0-s eredményen. Igaz, a 21. helyen álló Plymouth számára az egy pont egyáltalán nem rossz, tekintve, hogy házigazdája az előző évadban még élvonalbeli Southampton volt.

League Championship
10. forduló: Stoke City-Wolverhampton Wanderers 1-3, Crystal Palace-Preston North End 1-1, Southampton-Plymouth Argyle 0-0, Luton Town-Sheffield Wednesday 2-2, Burnley-Brighton 1-1, Coventry City-Hull City 0-2 Crewe Alexandra-Watford 0-0, Leeds United-Ipswich Town 0-2, Leicester City-Queen’s Park Rangers 1-2, Millwall-Cardiff City 0-0, Norwich City-Reading 0-1, Sheffield United-Derby County 2-1
Az élcsoport: 1. Sheffield United 27 pont, 2. Reading 23, 3. Watford 18 (19-12), 4. Luton 18 (14-8), 5. Wolverhampton 16 (13-10), 6. Stoke 16 (11-14) …15. Crystal Palace 11 …21 Plymouth 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik