Évek óta nincs hír a bajnokról

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2005.10.05. 03:13
Címkék
Nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1924. október 5-én született a magyar atlétika egyik legsokoldalúbb versenyzője, Gyarmati Olga. Rendkívüli tehetsége hamar megmutatkozott, 17 éves sem volt, amikor száz méteren országos bajnokságot nyert, egy évvel később pedig magasugrásban diadalmaskodott. Legszívesebben azonban a 80 méteres gátfutásban versenyzett, ám ezt is abbahagyta, amikor 20 évesen férjhez ment.
Valahol Amerikában…
Valahol Amerikában…
Valahol Amerikában…
Valahol Amerikában…
Valahol Amerikában…
Valahol Amerikában…
Három éven át hiányzott az atlétikai pályáról, de 1947-ben ismét edzésbe állt. Megpróbálkozott a távolugrással, és legnagyobb meglepetésére már az első alkalommal 570 centiméterig szállt. E kiváló eredmény sem volt azonban elég ahhoz, hogy úgy határozzon, a londoni olimpián ezt a számot választja. A gátfutás és a távolugrás között ingadozott, végül a válogatóversenyen elért 599 centiméteres eredménye döntött az utóbbi mellett.
Londonba esélyesként érkezett, és esélyeshez méltóan nyert - 569.5 centiméterrel. Hosszú pályafutása alatt nyolc versenyszámban (100 méter, 200 méter, 80 méter gát, magas, távol, súly, ötpróba) 31 egyéni és csapatbajnoki címet szerzett, 1953-ban 623 centiméterre javította az országos távolugrórekordot. Ez akkor a világ harmadik legjobb eredménye volt.

1956-ban a melbourne-i olimpián 11. lett, onnan azonban nem jött haza, Angliában telepedett le. Egy idő múlva ismét férjhez ment, és Amerikába költözött. Amíg férje, Aczél Tamás élt, sikerült tartani vele a kapcsolatot, ám azóta eltűnt az itthoniak szeme elől. Tavaly, 80. születésnapja alkalmából hiába szerette volna felköszönteni a MOB, nem sikerült utolérnie őt.

Csak remélhetjük, hogy eljut hozzá a jókívánság: Isten éltesse 81. születésnapján!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik