Lesz-e belőlük aranykakas?

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.10.19. 02:42
Címkék
A számmisztika alapján akár a csütörtöki rajt előtt elküldhetnék az aranyérmeket Debrecenbe, hiszen a legutóbbi négy idényben egyaránt az előző évi döntő vesztese örülhetett. Igaz, Rajko Toromannak teljesen új csapatot kellett építenie a rajtig, úgy, hogy augusztusban csupán négy játékossal kezdhette el a munkát.
A negyvenedik születésnapja felé közelítô Sejo Bukvára komoly feladatok várnak az elôttünk álló idényben
A negyvenedik születésnapja felé közelítô Sejo Bukvára komoly feladatok várnak az elôttünk álló idényben
A negyvenedik születésnapja felé közelítô Sejo Bukvára komoly feladatok várnak az elôttünk álló idényben
A negyvenedik születésnapja felé közelítô Sejo Bukvára komoly feladatok várnak az elôttünk álló idényben
A negyvenedik születésnapja felé közelítô Sejo Bukvára komoly feladatok várnak az elôttünk álló idényben
A negyvenedik születésnapja felé közelítô Sejo Bukvára komoly feladatok várnak az elôttünk álló idényben
A szerb szakember két "aranyos" Európa-bajnokságon is dolgozott másodedzőként a jugoszláv felnőttválogatott mellett (1991-ben és 1995-ben), és ő vezette a juniorokat az 1996-os kontinenstornán a harmadik helyig. Az 50 éves edző megfordult Görögországban, Lengyelországban, Hollandiában, Belgiumban és Kínában is. A Vadkakasoknál kicsit megdöbbent az üres öltöző láttán, ám segítőjével, az erőnléti edzésekért felelős Jadranko Nikoliccsal munkához láttak, és szép lassan érkeztek a játékosok is.

"Az elején nagyon kevesen voltunk, és ez meg is látszott a csapat kezdeti produkcióján – idézte fel a felkészülés első időszakaszát Rajko Toroman. – Nagy nyereség számunkra a két amerikai játékos, Terry Williams és Wayne Powell, hiszen igazi csapatemberek, jó szellemű kosárlabdázók. Velük együtt remek közösség alakult ki az öltözőben, és a pályán sem jellemzi játékosaimat az egyénieskedés."

Rajko Toroman egyébként nem követte a Magyarországon eddig dolgozó szerb szakemberek csapatépítési stratégiáját, hiszen elődei előszerettel szerződtették honfitársaikat a keret, no meg saját pozíciójuk megerősítésére. A debreceniek közül viszont csak a veterán bosnyák centert, Sejo Bukvát, valamint a szlovén bedobót, Roman Horvatot ismerhette az edző. A legutóbbi szezonban ezüstérmet szerző alakulatból velük is csak hírmondók akadnak, hiszen nyolc – többnyire – kulcsember távozott, így nem maradt a helyi publikum nagy kedvence, Patrick Lee sem. A játékos megítélésében szerepet játszott, hogy Toroman "csapatképébe" nem igazán illett bele a sokat egyénieskedő amerikai, aki ráadásul a rájátszás kulcsmeccsein rendre csődöt mondott. Komoly veszteség a debrecenieknek, hogy nem sikerült megszerezniük Czigler Lászlót, aki gyakorlatilag már a Vadkakasok játékosa volt, ám nem íratták alá vele az előszerződést, és a center végül családi okok miatt Pakson maradt.

Igaz, október elején érkezett a francia Vichyből a 24 éves, 204 centi magas litván erőcsatár, Martynas Andriukaitis, ám centerposzton még mindig szükség lenne erősítésre, hiszen Bukva magára maradhat. A vezetők szeretnék honosítani a bosnyák kosárlabdázót, de a célok eléréséhez mindenképpen erősíteniük kell a palánk alatti csapatrészt. Takács László, a klub első embere ugyanis a szezont felvezető sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az aranyérem a cél, és az edző sem szeretné alább adni, erre utal, hogy csak akkor jár prémium Toromannak, ha a csapat bejut a döntőbe. S hogy Debrecenben komolyan veszik a kosárlabdát, azt jelzi: a gárda a férficsapatok közül egyetlenként kilép az európai kupaporondra. Igaz, az ULEB-kupában csökkentették a létszámot, így csak a Páneurópai Kupában jutott hely: a Vadkakasok szerda délután a Főnix-csarnokban játssza első meccsét a cseh Prostejovval. A csoport harmadik tagja a svájci Boncourt, és a trióból két együttes jut be a legjobb 16 közé.

Aki még sokat érhet
A litván erőcsatár jó ajánlólevéllel érkezett: tagja volt hazája U20-as Eb-t nyerő válogatottjának, míg a legutóbbi évad során a francia Vichy játékosaként 10.6-es pont-, és 3.6-es lepattanóátlagot ért el. A PannonPipe-kupán mutatkozott be, és a cseh Kunin ellen 21 ponttal tett le a névjegyét.
További érkezők: Fodor Márton (Pécs), Molnár András (MAFC), Molnár Miklós (Pécs), Wayne Powell (Louisiana Tech University, amerikai), Tomasz Swietonski (Prokom Trefl, lengyel), Terry Williams (Florida State University, amerikai)

Aki még hiányozhat
Ponterős, sokoldalú játékost veszítettek a debreceniek a szlovák-ugandai állampolgárságú játékmester személyében, akire az ULEB-kupában figyelt fel a belga Antwerp. Pedig David Toya rutinjára nagy szüksége lenne a gárdának, ha oda akar érni a dobogó legfelső fokára.
További távozók: Vladimir Anzulovic (?), Patrick Lee (Galil Elyon, izraeli), Lóránt Pétet (Antwerp, belga), Puskás Artúr (Szolnok), Szendrei József (Fribourg, svájci), Robert Thomson (?), Trummer Rudolf (Körmend) ---- Irányítók 6
NS-vélemény: Talán itt vesztették a legtöbbet a debreceniek, hiszen David Toya és Vladimir Anzulovic is klasszisnak számított a hazai mezőnyben, míg a jelenlegi játékmesterek rutintalanok

Bedobók 8
NS-vélemény: A Roman Horvat, Tóth Gábor duó sok kellemetlenséget okozhat az ellenfeleknek, hiszen ha beindulnak a fiúk, hullanak a triplák

Centerek 7
NS-vélemény: A Wayne Powell, Martynas Andriukaitis kettős négyes poszton erősnek tűnik, ám a palánk alatt Szejo Bukva mellé elkelne az erősítés

+++
Rajko Toroman nem tűri az egyénieskedést, egységes csapatot épít

A csapat otthona, a Főnix-csarnok az első osztály legnagyobb és legkorszerűbb arénája

A város magáénak érzi a gárdát, így stabil a Vadkakasok anyagi háttere

Egyedüli magyar férficsapatként kilép az európai kupaporondra


---
A sok távozó miatt az alapoktól kellett kezdeni az építkezést

A felkészülés elején kevés volt a játékos, így a rajtra nem biztos, hogy összeáll a csapat

Ha foglalt a Főnix, költöznie kell a gárdának a jóval kisebb Oláh Gábor utcai csarnokba

A legutóbbi három évadban reális esélye volt a csapatnak az aranyéremre, ám mindig megbotlott ---- ZTE KK (10.)
A válogatott bedobó, Kámán Tamás távozásával egyik vezérét, emblematikus figuráját vesztette el a gárda. A jelenlegi fiatal keret néhány év múlva sok örömet szerezhet a zalai szurkolóknak, ám ebben az idényben a nyolc közé kerüléssel is erőn felül teljesítenének Dzunics Braniszlav tanítványai.

Marc-Körmend (9.)
A negyedik bajnokavatásra egyelőre nem kell készülnie a vasi kisváros drukkereinek, ám a mindössze két légióssal felálló Marc hazai pályán méltó vetélytársa lehet az élcsapatoknak is. Grebenár Péter hiányát a lengyel Miroslaw Lopatka próbálja meg enyhíteni centerposzton, míg az MTE-tábor nagy örömére visszatért a triplaspecialista Trummer Rudolf.

Kaposvári KK (8.)
A 2004-es bajnoki cím már a múlté, legutóbb a nyolc közé jutásnak is örültek a somogyiak. A tavaszi csapatból távozott mind az öt légiós, és a válogatott Dénes Gábor sem maradt a KKK-ban. Így a nyáron érkező edző, Farkas László új csapatot kezdett építeni, ám a jelenlegi kerettel a nyolcadik hely megszerzése is remek eredmény lenne.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik