Bodnár György akcióban, elmarad a Puskás-aukció

SZ. GY.SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2005.10.29. 01:24
Címkék
Magyar kézben maradnak az árverésre szánt Puskás-relikviák, miután Bodnár György cége, az Országos Szaknévsor Bt.  megelőzve a november 2-ra tervezett árverést  a becsült érték többszöröséért megvásárolta a teljes gyűjteményt a londoni székhelyű Bonhams aukciósháztól  írta pénteken a Népszabadság.
Öcsi bácsi relikviáit a „szaknévsoros” vásárolta vissza
Öcsi bácsi relikviáit a „szaknévsoros” vásárolta vissza
Öcsi bácsi relikviáit a „szaknévsoros” vásárolta vissza
Öcsi bácsi relikviáit a „szaknévsoros” vásárolta vissza
Öcsi bácsi relikviáit a „szaknévsoros” vásárolta vissza
Öcsi bácsi relikviáit a „szaknévsoros” vásárolta vissza
Jelentős, a vártnál talán nagyobb összeghez jutott az árverést bonyolító Bonhams és a relikviákat eladásra kínáló Puskás család, miközben nem kell tovább aggódniuk azoknak, akik attól tartottak, szétszóródik és külföldre kerül a 127 tételből álló gyűjtemény. A kollekció azóta szolgáltat folyamatos témát az angol és a magyar sajtónak egyaránt, mióta három héttel ezelőtt Londonban kihirdették: a család kérésére elárverezik Puskás Ferenc személyes emléktárgyainak egy részét.

A relikviák körülbelül fél évvel ezelőtt kerültek Angliába, miután Puskás Ferencné megegyezett az őt régóta ostromló aukciósházak egyikével, a több mint kétszáz esztendős Bonhamsszel.

A ház szabályzata és az értéktárgyakat felkínáló ügyfelekkel kötött szerződések lehetővé teszik, hogy amennyiben valaki – a háznak és az eladónak is – megfelelő összegű ajánlatot tesz (adott esetben a becslési érték két-háromszorosát kínálta a Szaknévsor), a felkínált értékek megvásárolhatók árverés nélkül is. A korábban a magyar futballban MLSZ-elnökségi tagként és a televíziós közvetítési jogok tulajdonosaként ismertté lett üzletember, a Las Vegas Casinóban is tulajdonjoggal bíró Bodnár György a Bonhams hivatalos tájékoztatása szerint 100 ezer fontot (37 millió forintot) meghaladó összegért jutott hozzá a teljes kollekcióhoz. Emlékeztetőül: a Nemzeti Sport kiszámolta, hogy a becsült értékek alapján az árverésen mintegy 13-23 millió forintért kelhettek volna el a Puskás-relikviák, vagyis valóban nagyvonalúnak mondható Bodnár György ajánlata, amelyet el is fogadott az aukciósház.

Az üzletember tulajdonképpen a közakarat szolgálatába állt, amikor az üzlettel "hazahozta" Puskás Ferenc értéktárgyait. Bodnár György a Népszabadságnak elmondta, hogy őt magát is az motiválta, ne kerüljenek külföldre a magyar futball ezen emlékei.

A Nemzeti Sport értesülései szerint Puskás Ferenc felesége nagyra értékeli, hogy Bodnár György magántőkéjéből áldozott az értéktárgyakra, valamint örömmel és megnyugvással fogadta, hogy a gyűjtemény együtt marad, és Magyarországra kerül. Bodnár György a Népszabadságnak azt is elmondta, hogy a megvásárolt tárgyak közül egy P.F. monogrammal díszített arany zsebórát és Puskás Ferenc arany pecsétgyűrűjét szándékában áll visszaajándékozni "Bözsi néniek".

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke kérdésünkre – miszerint nem illett volna-e az államnak megelőznie az árverést az üzletemberhez hasonló módon egy nagyösszegű felajánlással – nemmel válaszolt, mondván: "Számomra a Sportmúzeum igazgatójának szakmai véleménye az irányadó, s ez alapján ebből a gyűjteményből legfeljebb néhány darabért szálltunk volna harcba az árverésen, azokért, amelyek valóban Puskás Ferenc pályafutásához közvetlenül kapcsolódó nemzeti kincsnek tekinthetők."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik