Magyar sikert vár az olasz

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.11.09. 02:41
Címkék
Péntek este nagy meccset játszik a magyar U21-es válogatott: a Róth Antal edzette csapat ellenfele a ötszörös Eb-aranyérmes Olaszország lesz, majd jövő hét kedden következik a visszavágó. A feladat nem könnyű, azonban a sok tehetséges futballistából álló korosztályos csapat képes a bravúrra.
Magasföldi József (elöl) és Juhász Roland csatájához az olasz edzô, Aldo Dolcetti adott tanácsot
Magasföldi József (elöl) és Juhász Roland csatájához az olasz edzô, Aldo Dolcetti adott tanácsot
M. Németh Péter
Magasföldi József (elöl) és Juhász Roland csatájához az olasz edzô, Aldo Dolcetti adott tanácsot
Magasföldi József (elöl) és Juhász Roland csatájához az olasz edzô, Aldo Dolcetti adott tanácsot
Magasföldi József (elöl) és Juhász Roland csatájához az olasz edzô, Aldo Dolcetti adott tanácsot
M. Németh Péter
Magasföldi József (elöl) és Juhász Roland csatájához az olasz edzô, Aldo Dolcetti adott tanácsot
Ha azt a nevet hallják, hogy Clauido Gentile, akkor a futball szerelmesei azonnal tudják, kiről van szó. Az olasz U21-es válogatott szövetségi edzője játékosként rendkívül sikeres pályafutással büszkélkedett – ennek a sikertörténetnek a csúcspontja kétségkívül az 1982-es spanyolországi világbajnokság aranyérmének a megszerzése volt. A Dunavarsányban készülő magyar futballisták közül ekkortájt még senki sem élt – ne feledjük, a selejtezősorozatban azok a játékosok vehetnek részt, akik 1983. január 1-je után születtek –, azonban akad a táborban olyasvalaki, akinek az is megadatott, hogy futballozzon a Juventus kőkemény védője ellen.

Pölöskei Gáborról, a Rába ETO korábbi balszélsőjéről van szó, aki 1979-ben egy KEK-párharc során testközelből tapasztalhatta azt, amit három évvel később a spanyolországi vb-t a televízión követve az egyszerű szurkoló is láthatott: a többek között Maradonát is kékre-zöldre rugdosó Gentile nem válogatott az eszközökben a cél felé vezető úton.

Amúgy azt a bizonyos 26 évvel ezelőtti párharcot a Juventus nyerte az ETO ellenében, azonban biztosan vannak, akik emlékeznek rá: a Torinóban összeszedett kétgólos hátrányt Győrött húsz perc alatt ledolgozta az ETO, és csak a csapatkapitány, Pozsgai Lajos kiállítása után tudott szépíteni az olasz sztárgárda. Egyetlen találat döntött tehát a Juventus javára, három évvel később pedig hét játékos, köztük Claudio Gentile is tagja volt a világbajnok olasz válogatottnak…

A "pokróc" jelző aligha fejezi ki hűen, hogy milyen kőkemény profi volt egykoron Claudio Gentile, aki immáron öt éve irányítja Olaszország U21-es együttesét. És hogy itt is jól teszi a dolgát, azt nem lehet nem észrevenni, 2004-ben az általa irányított válogatott nyerte meg az utánpótlás Európa-bajnokságot.
Nem ilyen sikeres szakember – egyelőre még – Aldo Dolcetti, azonban a Honvéd szakvezetőjét is egyre többen ismerik, mi több, elismerik Magyarországon. A kispesti szimpatizánsok által rajongott edző eddig is gyakori vendég volt az utánpótlás-válogatott mérkőzésein, így különösebb meglepetést nem szerzett, hogy kedden megjelent a csapat dunavarsányi edzőtáborában. Nem biztos, hogy más külföldi edző is így tett volna a helyében, azonban ő úgy gondolta, van miről beszélnie Róth Antallal – olasz állampolgárként a Magyarország–Olaszország Eb-rájátszás előtt.

Ez a szakmai találkozó amúgy Aldo Dolcetti segítője, Borgulya István közbenjárásával jött létre, és ahogyan Róth Antal fogalmazott, nagyon is hasznos volt a tapasztalatcsere.

Egyetlen adalék, milyen alapos ember Aldo Dolcetti: azokról a futballistákról, akiket nem ismer az olaszok keretéből, jó néhány telefonhívást követően megtudta azokat az információkat, amelyek segíthetik a magyar válogatott felkészülését.

"Ezúttal talán nem elsősorban hazafi vagyok, hanem egoista – mondta Aldo Dolcetti. – Magyarországon dolgozom, a csapatomban, a Honvédban is sok a fiatal, ráadásul figyelemmel kísértem és kísérem az U21-es válogatott mérkőzéseit. Az olasz együttesben ezúttal nincsenek olyan kimagasló tehetségek, mint az előző korosztályban, azonban rendkívül egységes, igazi csapat. A magyar futballnak jót tenne, ha a csapat sikerrel venné az Olaszország elleni páros mérkőzést, és nem udvariasságból mondom, hogy bármi megtörténhet a két találkozón."

Amúgy Aldo Dolcetti távozását követően még egy szakember tette tiszteletét Dunavarsányban: a bajnokságot még a Diósgyőr vezetőedzőjeként kezdő, ma már kispad nélkül lévő Gálhidi György. A pro-licences tanfolyam írásbeli vizsgájáról az edzőtáborba autózó szakember örömmel konstatálta, hogy négy egykori labdarúgója – Vadócz Krisztián, Takács Zoltán, Máté Péter és Tisza Tibor – tagja Róth Antal válogatottjának. Azt még nem tudni, hogy Aldo Dolcettit és Gálhidi Györgyöt követi-e más szakember a fiatalok edzőtáborában, azonban a hírek szerint csütörtökön a válogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus is elutazik Dunavarsányba, hogy biztassa, segítse a fiatalokat – nem mellékesen ő jól ismeri az olasz futballt, hiszen négy bajnoki évadon keresztül (1988 és 1992 között) maga is az Internazionaléban profiskodott. ---- Claudio Gentile szövetségi edző vezetésével vasárnap este óta Porto San Giorgióban, egy kis középolasz faluban edzőtáborozik az olasz U21-es válogatott, amely a magyarok elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre készül. A hét elején a szövetségi edző máris kénytelen volt végrehajtani egy cserét a keretében: a hétfői edzésen megsérült Raffaele Palladino, a Livorno csatára, pontosabban az első tréning közben közölte, hogy úgy érzi, még nem múlt el a sérülése. Raffaele Palladino a Juventus elleni hét végi bajnokin a sérülése miatt nem lépett pályára, de bízott benne, hogy a korosztályos válogatottban ott lehet. A bemelegítő futás után azonban jelezte, nem vállalja a játékot.

Claudio Gentile gyorsan lépett, és meghívta a helyére Giuseppe Cozzolinót, a Lecce támadó középpályását, aki a hét végi fordulóban a piros-sárgák kezdőcsapatában szerepelt, sőt a Parma elleni idegenbeli összecsapás első perceiben óriási lövéssel vétette észre magát, amely után a labda a lécről a gólvonal elé, majd onnan a mezőnybe vágódott.
Az olaszok csütörtökön érkeznek meg Budapestre. ---- Megérkezett a bíróküldés: az Illovszky Rudolf Stadionban a belga Serge Gumienny fújja majd a sípot. A játékvezető néhány magyar játékosnak ismerős lehet, hiszen két évvel ezelőtt ő bíráskodott a Dinamo Zagreb–MTK UEFA-kupa-mérkőzésen is.

Miután Fülöp Márton és Vadócz Krisztián hétfő este befutott Dunavarsányba, kedd délelőtt gyakorolt először együtt a teljes keret. Igaz, a húsz mezőnyjátékos között nem lehetett ott Balogh Béla, a bokasérüléssel bajlódó jobbhátvéd valószínűleg már nem is csatlakozhat társaihoz.

Beszámoltunk már erről nemegyszer, de érdemes hangsúlyozni: a péntek esti találkozóra senkinek sem kell jegyet váltania, miután az illetékesek – a csapat érdekeit szem előtt tartva – úgy határoztak, hogy az U21-es Eb-pótselejtező első mérkőzésére a belépés ingyenes lesz.

A Fáy utcai meccset Vaskó Tamás két sárga lapja miatt kénytelen lesz kihagyni, ő a lelátóról szurkolhat a társaknak. Kilenc magyar játékosnak viszont arra kell figyelnie, nehogy "besárguljon" pénteken, mert az egyet jelentene a fermói visszavágó elmulasztásával. ---- "A keddi volt az első nap az edzőtáborban, amikor mindegyik labdarúgó ugyanazt az edzésmunkát végezhette. Ennek különösen örülök, ugyanis azt jelenti, hogy valamennyi játékos egészséges – és ugyebár erre ritkán volt példa a magunk mögött hagyott időszakban… Jó érzés, hogy a keret valamennyi tagján érződik, be akar kerülni az Olaszország elleni kezdő tizenegybe. Az ebédet követően meglátogatott bennünket a Honvéd edzője, Aldo Dolcetti, és nagyon jót beszélgettünk: kollégám néhány dologban megerősítette az eddigi információinkat, de a személyes tapasztalatai alapján sok újat is tudott mondani a riválisunkról.

Mivel Magyarországon dolgozik, ő is csatlakozott a magyar futballedzők sorához, akik eddig is segítettek, és reményeim szerint ezután is segítenek majd bennünket. Ezért a kollégáim és a magam nevében is csak köszönetet tudok mondani. A délutáni edzés ugyanolyan jó hangulatban telt el, mint a délelőtti, azonban egy apróság miatt áll a bál, megy a vita, hogy vajon a kapusok vagy pedig a mezőnyjátékosok nyerték meg a rúgóedzést. Végleges döntés még a lefekvés pillanatában sem volt, alighanem külön elemzést igényel annak eldöntése, hogy ki a jobb… Este aztán újra elővettem az olasz csapatról kapott videokazettákat, és kollégáimmal folytattuk az elemzéseket. A játékosokkal majd csak szerdán osztom meg tapasztalataimat."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik