Ez a hetes is jól végződött

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.12.08. 01:47
Címkék
Sok hibával kézilabdázva, szerencsével szerzett pontot a legyőzhetőnek vélt Szlovénia ellen a többre hivatott magyar együttes, amelytől a csoportküzdelmek további két fordulójában elvárható, hogy végre kitegyen magáért Dél-Korea és Norvégia ellen.
A magyar válogatott beállósának, a dunaújvárosi Borbás Ritának nagyon nehéz dolga volt az erôszakos szlovén védôkkel szemben
A magyar válogatott beállósának, a dunaújvárosi Borbás Ritának nagyon nehéz dolga volt az erôszakos szlovén védôkkel szemben
MTI
A magyar válogatott beállósának, a dunaújvárosi Borbás Ritának nagyon nehéz dolga volt az erôszakos szlovén védôkkel szemben
A magyar válogatott beállósának, a dunaújvárosi Borbás Ritának nagyon nehéz dolga volt az erôszakos szlovén védôkkel szemben
A magyar válogatott beállósának, a dunaújvárosi Borbás Ritának nagyon nehéz dolga volt az erôszakos szlovén védôkkel szemben
MTI
A magyar válogatott beállósának, a dunaújvárosi Borbás Ritának nagyon nehéz dolga volt az erôszakos szlovén védôkkel szemben

Egy habkönnyű és egy kiszenvedett kötelező győzelem után szerdán igazi rangadó várt a magyarokra. Szlovénia eddig nem sok vizet zavart a sportág elitjében, ám szinte ugyanez az együttes Krim Ljubljana néven folyamatos rettegésben tartja az ellenfeleket. A sztárcsapat kétszer (2001-ben és 2003-ban) is megnyerte a Bajnokok Ligáját, ám a válogatott nem ért el jelentős sikereket. Néha bizony úgy tűnt, hogy a klasszisok számára nyűg a világversenyek sorozatterhelése, ezért rendre elmaradtak a kiugró eredmények. A 17. női világbajnokság rajtja előtt sem tartoztak az esélyesek közé, ám a mindössze 36 éves Robert Begus játékosai már a nyitó napon meglepték a világot. Négy legnagyobb sztárjuk vezérletével látványos mecscsen 42–35-re legyőzték Dél-Koreát. Az Anja Freser, Tatjana Oder, Natalia Derepasko, Deja Doler kvartett 38-szor volt eredményes, valósággal sokkolva ezzel az ázsiaiak kapusait.

Ha valaki, akkor Farkas Andrea ismeri a szlovénok vezéregyéniségeit, hiszen az olimpiai és vb-ezüstérmes kapus az elmúlt szezont a Krim Ljubljanánál töltötte. "Engem is meglepett Szlovénia remek rajtja, hiszen számomra úgy tűnt, a válogatottbeli szereplés inkább kellemetlen teher a Krim klaszszisainak – mondta Farkas Andrea a magyar–szlovén mérkőzés előtt. – Doler, Oder, Freser és Derepasko is sokat bajlódott sérüléssel az utóbbi időben, s a tavalyi magyarországi Európa-bajnokság előtt sem tűntek túlzottan motiváltnak. Biztos, hogy nem bírják a sorozatterhelést, hiszen Szlovéniában a bajnokság teljesen egyoldalú, így csak a Bajnokok Ligájára koncentrálnak a kulcsemberek. Ott viszont sok a pihenő a mérkőzések között, éppen ezért a világbajnokság feszített tempójában nem tudnak kellően regenerálódni. Bízom a magyar válogatottban, mert ha jól működik a védőfala, Pálinger Katinak nem okozhatnak gondot Freserék lövései."

Nos, a Farkas Andrea által említett átlövő valóban nem állította megoldhatatlan feladat elé a magyarok Dániában légióskodó kapusát, hiszen az első félidőben mindössze egyszer talált be, ezzel együtt harminc perc után három góllal vezetett Szlovénia.

Hogy miért?

Védekezésben hiába lépett ki szorgosan Borbás Rita és Vérten Orsolya, a mögöttük levő területet nem tudták hatékonyan őrizni a hármas védők, így gyakran került helyzetbe a beállósposzton az ellenfél. Tovább szaporította a gondokat, hogy a magyar támadások felállt fal ellen nem jelentettek semmi veszélyt, pedig a szlovén védőfal nagyon közel engedte a magyar átlövőket, akik ennek ellenére naggyá tették Sergeja Stefanisin kapust. Így hamar felrémlett az angolai meccs nem egészen huszonnégy órás emléke, hiszen négy góllal elhúzott Szlovénia.

Szerencsére sikerült rendezni a védekezést, mielőtt nagyobb lett volna a baj, Görbicz Anita, Borbás Rita és Vérten Orsolya rengeteg mozgással igyekezett megzavarni az ellenfél támadásait. Így – bár a mieink átlövőteljesítménye továbbra is gyengécske volt – sikerült egyenlíteni. A sorozatban elrontott támadások miatt újra meglépett Szlovénia, és háromgólos előnnyel fordulhatott.

Szavazás

Megszerzi-e a magyar válogatott a vb-bronzérmet?

Görbicz Anitát emberfogással követte az ellenfél, s mivel az átlövőteljesítmény nem javult, Németh András Siti Esztert küldte harcba jobbátlövőként. Eleinte az FC Köbenhavn légiósa sem találta a ritmust, ám a mérkőzés legkritikusabb időszakában ő lett az egyik húzóember. Szlovénia ugyanis a mieink hibáit kihasználva négy góllal is vezetett a hajrába fordulva, s ha Siti nem szerez fontos találatokat betörésekből, még nagyobb lehetett volna a baj. Amikor már veszni látszott a mérkőzés, kettős emberelőnyben játszhattak a magyarok, s egy percen belül szereztek három gólt, ezzel pedig újra nyílttá vált a csata. A hajrában Balogh Beatrix vette hátára a csapatot, rendre becsapta az ellenfél kapusát, míg a kapuban Pálinger Katalin lépett elő főhőssé.

Öt perc volt hátra, amikor a második félidőben remeklő Derepasko büntetőjét hárította Pálinger, majd hatvan másodperccel a meccs vége előtt végleg elvette az átlövő kedvét, hiszen emberhátrányban, egyenlő állásnál tette ártalmatlanná az átlövő közeli bombáját.

TISZTELT OLVASÓINK!

A Nemzeti Sport egyes példányaiból nyomdai hiba miatt kimaradt a 11. oldal, helyette kétszer az 5. oldal jelent meg. Emiatt ezekben a lapokban a női kézilabda-válogatott Szlovénia elleni mérkőzéséről szóló tudósítás nem találhatták meg. A hibáért szíves elnézésüket kérjük.
Nemzeti Sport
szerkesztőség
A győzelemért támadhattak a mieink, ám a játékvezetők paszszív játék miatt elvették a labdát, jöhetett Szlovénia, s akciója végén időn túli hétmétereshez jutott. Oder nézett farkasszemet Pálingerrel, s a párharcot a magyar kapus nyerte meg – maradt a döntetlen. Kapusa bravúrjának köszönhetően pontot mentett Magyarország.

A csütörtöki szünnapot követően a pénteki és a szombati fordulóban sokkal precízebb védekezésre, pontosabb támadójátékra és hatékonyabb átlövőteljesítményre lesz szükségük a sikerhez Dél-Korea, majd Norvégia ellen. ---- Mestermérleg

Németh András, a magyarok szövetségi kapitánya: - Továbbra sem vagyok elégedett a csapat teljesítményével, ugyanis Szlovénia ellen nyernünk kellett volna. Játékosaim a hajrában, különösen az utolsó tíz percben jól küzdöttek, de ez kevés volt. Sokkal jobb összpontosítást várok a lányoktól a folytatásban. A Dél-Korea elleni pénteki, valamint a Norvégiával vívandó szombati mérkőzésünkön győznünk kell, hogy elkerüljünk minden számolgatást.

Robert Begus, a szlovénok szövetségi kapitánya: - Mindig hatalmas küzdelmet vívunk a magyarokkal, akikkel szemben számunkra siker a pontszerzés. Valamicskét javítottunk az eddigi negatív mérlegünkön, és értékeljük az egy pontot, ugyanakkor közel álltunk a győzelemhez. Nem keseredünk el, megyünk tovább a saját utunkon.

Bejött a kapus megérzése

"Nem figyeltem Oder arcát az utolsó büntetőnél, de azt gondoltam, hogy ilyen kiélezett szituációban egy játékos szinte sosem lövi ki a felső sarkot – mondta Pálinger Katalin (képünkön), a mérkőzés hőse. – Így aztán arra tippeltem, hogy lefelé lő, és bejött a számításom. Nehéz mérkőzés volt, védekezésben és támadásban is akadtak gondjaink, hiszen a szlovénok a beálló posztjáról sok gólt lőttek, s a támadásban is követtünk el bakikat. Összességében azonban a csapat hosszú hajrát nyitott és hatalmas szívvel megszerzte a döntetlent."

Skaliczki László: Volt tartása a csapatnak

"Velem együtt alighanem sokakat meglepett, hogy kissé elfogódottan kezdtek a magyar lányok a legyőzhetőnek tartott, ám remekül felkészített Szlovénia ellen. Az első félidőben nehézkesnek tűnt a támadásépítésük, pontatlan átadásokkal hozták egymást nehéz helyzetbe, valamint az akcióik előkészítésébe is a szokottnál több hiba csúszott. Derepaskót kivették ugyan a játékból a mieink, ám Dolerre nem figyeltek, s ő megbontotta a védőfalukat. Támadásban a felállt védőfallal szemben nehezen boldogultak átlövőink. A második játékrészben több jó csere lépett pályára. Siti és Balogh átlendítette társait a holtponton, és éreztem, van tartása a csapatnak. A lerohanások is jobban sikerültek. A hajrában enberhátrányban sem roppant össze együttesünk, hanem végig óriási akarattal küzdött."

Az NS szakértője: Skaliczki László szövetségi kapitány ----
A-csoport
1. Oroszország33113– 586
2. Hollandia32180– 694
3. Horvátország32193– 884
4. Japán312101– 862
5. Kína31282– 982
6. Uruguay3346–1160
B-csoport
1. Magyarország321118– 665
2. Szlovénia321110– 755
3. Norvégia321108– 704
4. Dél-Korea321100– 994
5. Angola3392–1050
6. Ausztrália3332–1450
C-csoport
1. Dánia33100– 696
2. Németország32193– 754
3. Ausztria32187– 804
4. Brazília32190– 884
5. Lengyelország3377– 950
6. Elefántcs.3368–1080
D-csoport
1. Románia33111– 616
2. Franciaország3391– 506
3. Macedonia311183– 693
4. Ukrajna311190– 823
5. Argentína3341– 960
6. Kamerun3359–1170
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik