Lépésenként kell eljutni a célig

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.12.12. 00:12
Címkék
Három csapat játszotta végig veretlenül a csoportkört a világbajnokságon. A két százszázalékos, Oroszország és Románia, valamint a magyar válogatott. Németh András tanítványai a vasárnapi szünnapon edzettek a középdöntőnek otthont adó Jégpalotában, vacsoraidőben pedig meglátogattak egy pétervári pizzériát. Ma délután Horvátország ellen folytathatják csodálatos menetelésüket a lányok.
Megszokott kép a szentpétervári világbajnokságról: ünnepel a magyar válogatott. Balogh Beatrix és Borbás Rita Görbicz Anita nyakában, s balról érkezik Tóth Tímea
Megszokott kép a szentpétervári világbajnokságról: ünnepel a magyar válogatott. Balogh Beatrix és Borbás Rita Görbicz Anita nyakában, s balról érkezik Tóth Tímea
MTI
Megszokott kép a szentpétervári világbajnokságról: ünnepel a magyar válogatott. Balogh Beatrix és Borbás Rita Görbicz Anita nyakában, s balról érkezik Tóth Tímea
Megszokott kép a szentpétervári világbajnokságról: ünnepel a magyar válogatott. Balogh Beatrix és Borbás Rita Görbicz Anita nyakában, s balról érkezik Tóth Tímea
Megszokott kép a szentpétervári világbajnokságról: ünnepel a magyar válogatott. Balogh Beatrix és Borbás Rita Görbicz Anita nyakában, s balról érkezik Tóth Tímea
MTI
Megszokott kép a szentpétervári világbajnokságról: ünnepel a magyar válogatott. Balogh Beatrix és Borbás Rita Görbicz Anita nyakában, s balról érkezik Tóth Tímea

Vasárnap elmaradt a csoportkör utáni szünnapok állandó programja, a költözködés. A még versenyben levő 12 válogatott maradt a vb-rajt óta megszokott hatalmas szállodában, amely azonban alaposan megürült, hiszen a mezőny fele hazautazott. A mieink mégis búcsúztak szombat este, méghozzá a számunkra nagyon szép emlékű Szentpétervári Koncert- és Konferenciaközponttól, amelyben a B-csoport meccseit játszották. Az Európa-bajnok Norvégia elleni fantasztikus diadal után még hosszan ünnepelték Görbicz Anitáékat a magyar szurkolók, s a Moszkvából érkező diákcsoport tagjai megígérték, hogy a középdöntő első két meccsén is ott lesznek a lelátón.

A késői lefekvés miatt a szokásosnál később ébredtek a magyar lányok vasárnap, s mivel az eredetileg tervezettnél korábban kaptak edzéslehetőséget a Jégpalotában, kimaradt a szünnapra tervezett programból a világhírű képtár, az Ermitázs megtekintése.

"A középdöntő helyszíne kicsit messzebb van a szállodánktól, mint a kongresszusi központ volt, így több időt vesz igénybe az utazás – monta Sinka László, a magyar szövetség főtitkára. – A szervezők azt ígérték, hogy a mérkőzésekre rendőri felvezetéssel jutnak el a csapatok, reméljük, minden simán megy majd. A Jégpalota egyébként csodalátos, ultramodern létesítmény, amelyet egy irdatlan nagy lakótelep szélére építettek fel. Érthetően jó a csapat hangulata, s szerencsére az otthonról érkező visszajelzések is egyértelműen pozitívak."

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Németh András szombat este óta a horvátok elleni mérkőzésre készül. Segítőjével, Zsiga Gyulával vasárnap remek hangulatú edzést vezényelt a középdöntő helyszínén, a Jégpalotában, majd a lányok kérésére egy szentpétervári pizzériában vacsorázott a társaság.

– Régóta ismerem, de még sohasem láttam olyan felhőtlenül örülni, mint a Norvégia elleni mérkőzés végjátékában.
– Tartottunk a két utolsó csoportmeccsünktől, hiszen a vb előtt megrendezett Világkupa két döntősével találkoztunk – mondta Németh András. – Érthető, ha a két győzelem után mindannyian boldogok voltunk.

– Két rangadó, két győzelem. Mégis micsoda különbség!
– Dél-Korea ellen felszabadultan, szépen kézilabdáztak a lányok, az Európa-bajnok legyőzéséhez egészen más erényeket kellett csillogtatni.

– Hétfőn az a horvát válogatott következik, amelyet a világbajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésen, Balatonfüreden magabiztosan fektetett két vállra a magyar együttes.
– Remélem, ezúttal is legyőzzük őket. Jól ismerjük leendő ellenfelünket, s ahogy a szentpétervári találkozóikat figyeltem, legutóbbi találkozásunk óta nem tudtak semmi újjal előrukkolni.

– A lányok a csoportmecscsek során többször is vesztett helyzetből tudtak fordítani. A rajt előtt érezte, hogy képes lehet erre a csapata?
– A sportág egyik adottsága, hogy egy meccsen belül nagyot változhat a játék képe, pillanatok alatt megfordulhat az eredmény. Az mindenképpen pozitívum, hogy egyetlen pillantig sem adtuk fel a mérkőzéseket, s ennek meg is lett az eredménye.

A vasárnapra tervezett programjuk kicsit felborult, nem jutottak el az Ermitázsba.
– Vannak dolgok, amelyeket nem szabad kapkodva csinálni, ilyen ez is. Lesz még alkalmunk eljutni erre a valóban csodálatos helyre.

– Eddig úgy tűnt, a pályán sem jellemző a magyar válogatottra a fejetlenség, a kapkodás.
– Februárban elkezdtünk egy munkát, amely eltért a korábbitól, nagyobb szerep jutott a klubokban végzett edzéseknek. Az eredményektől függetlenül is úgy tűnik, járható ez az út.

– Többször hangsúlyozta, hogy mindig a következő feladat a legfontosabb. Így van ezzel most is?
– Egyelőre természetesen a hétfői, Horvátország elleni mérkőzésre koncentrálunk. Lépésenként kell haladni, és akkor eljuthatunk a célunkig.

Hazament az élmezőny
A góllövőlista első négy helyezettje már nem léphet pályára a vb folytatásában, így a magyar válogatott irányítója, Görbicz Anita is jó eséllyel pályázhat a legeredményesebb játékos címre. Jelenleg két osztrák válogatott hölgy, Tatjana Logvin és Gabriela Rotis vezet, Görbicz Anita 34 találattal a kilencedik, ám előtte csak két olyan játékos áll, aki még pályára lép Szentpéterváron.

A góllövőlista élmezőnye: 1. Tatjana Logvin (osztrák) 60 gól, 2. Gabriela Rotis (osztrák) 44, 3. Natalija Todorovska (macedón) 42, 4. Marcelina Kiala (angolai) 38, 5. Angélique Spincer (francia) 37, 6. Nadine Krause (német) 36, 7. Li Vei-vei (kínai) és Elodie Mambo (elefántcsontparti) 35-35, 9. Görbicz Anita 34. ---- A horvátok pont nélkül érkeztek a középdöntőbe, miután az A-csoportban kis különbséggel kikaptak Hollandiától (27–29) és Oroszországtól (28–29). A magyarokkal először 1991. szeptember 9-én találkoztak az Egyesült Államokban: Colorado Springsben a mieink nyertek 26–14-re. Ezt még 16 mérkőzés követte. Az összesített mérleg: 10 magyar és 6 horvát siker, egy döntetlen. Ellenfelünk eddig három világbajnokságon szerepelt, a legjobb eredménye az 1997-ben elért hatodik hely.

Eb-n is háromszor vett részt, a legjobb helyezést 1994-ben szerezte meg, ötödik lett. A világbajnokságra jutásért Svédországgal játszott selejtezőt: idegenben 30–26-ra kikapott, a visszavágón viszont 33–26-ra győzött. Az idén október 16-án Fiumében a Horvát Kupán találkoztak, a házigazdák 12–10-es félidő után 30–27-re nyertek Magyarország ellen, és ezzel tornagyőztesek lettek. Ezután Balatonfüreden november 26-án a Pannon GSM-kupán Németh András szövetségi kapitány csapata 16–11-es félidő után 31–25-re győzött. Válogatottunk a legutóbbi összecsapáson az alábbi összeállításban szerepelt a horvátok ellen: Pálinger (Sugár) – Balogh B. 3, Mehlmann 2, Görbicz 5, Borbás 2, Szűcs 2, Vérten 3. Csere: Hornyák, Ferling 3, Kovacsicz 3, Siti E., Kenyeres 6, Kindl, Őri C. 1, Bódi 1. ---- Számunkra nagyon szép és értékes két nappal zárultak a csoportmecscsek. A norvégok elleni sikerrel talán búcsút mondhatunk annak a válogatottunkra jellemző betegségnek, hogy rendszeresen a végjátékban vesztettünk el meccseket. Ezúttal éppen fordítva történt, s ebből erőt meríthetünk a folytatásra. Ami a Dél-Korea, illetve a Norvégia elleni találkozót illeti, két teljesen ellentétes hatvan percet láthattunk. Az ázsiaiak ellen a nagy tét ellenére ötletesen, szépen és eredményesen játszott a csapat, míg az Európa-bajnokot hatalmas akarással, főként a remek védekezésnek köszönhetően sikerült legyőzni.

Számomra különösen örömteli Görbicz Anita teljesítménye, úgy érzem, eddig hatalmas tehetség volt, most azonban úgy játszik, mint igazi vezéregyéniség, és ha kell, a legkényesebb helyzetekben is elvállalja a végrehajtást. Pálinger Katalin mérkőzésről mérkőzésre válogatottunk nyerőembere. Büszke vagyok rá, hogy mind a két lány nálam kezdett el kézilabdázni. Úgy érzem, a magyar csapat egyik fő erőssége, hogy minden tekintetben összeállt a védekezése, nagyon érzi egymást a Tóth Tímea, Kindl Gabriella páros, s ebbe a rendszerbe remekül illeszkedik Vérten Orsolya is. A horvátok és a hollandok elleni meccs következik, mindkét együttes ellen győzelmi eséllyel léphetünk pályára, ám ehhez fegyelmezett, összeszedett játékra lesz szükség, lebecsülni pedig semmiképpen sem szabad őket.

A horvátok ellen legutóbb Balatonfüreden meggyőző teljesítményt nyújtottak a mieink, hasonlót várok hétfőn is. Úgy búcsúztam el a vébé előtt a játékosaimtól, hogy magyar–román döntőt várok, magyar győzelemmel, úgy, hogy közben minden győri kézilabdázó jó teljesítményt nyújt. Remélem, ebből valóság lesz, hiszen a mieink is ott lehetnek a négy között, valószínűleg Oroszország társaságában, míg a másik ágról Romániát és Dániát várom az elődöntőbe.

NS szakértő: Róth Kálmán, a Győr edzője
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik