Az érmek mellé CD-ket gyűjt

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.12.21. 02:05
Címkék
Olvasóink már döntöttek. A Nemzeti Sport által hat kategóriában meghirdetett év legjobbjai játékra rengeteg SMS érkezett, több esetben igen kiélezett küzdelemben dőlt el, ki nyer. Sorozatunk harmadik részében az edzői kategória győztesét, Hangyási László cselgáncsedzőt mutatjuk be.
"Fergeteges évet zártunk" – mondta Hangyási László. Igaza van.
Hangyási László Kovács Antal után Braun Ákost is a csúcsra vezette
Hangyási László Kovács Antal után Braun Ákost is a csúcsra vezette
Farkas József
Hangyási László Kovács Antal után Braun Ákost is a csúcsra vezette
Hangyási László Kovács Antal után Braun Ákost is a csúcsra vezette
Hangyási László Kovács Antal után Braun Ákost is a csúcsra vezette
Farkas József
Hangyási László Kovács Antal után Braun Ákost is a csúcsra vezette
A paksi mesteredző tanítványa, Braun Ákos tavaly kis híján visszavonult. Hajszállal, de lemaradt az athéni olimpiáról, és utána mintha eltört volna benne valami. Hiába nógatták, nem utazott el az edzőtáborokba. Aztán egyszer csak igent mondott. "Visszaédesgetett" – mondta Hangyási Lászlóról 2005 hőse, Braun Ákos.

Tény: szebb évet kevés edző álmodhat magának. A paksi különítmény, Braun Ákos, Bor Barna, Rajcsányi Gergő, Kovács Antal és Mészáros Anett szinte minden Világkupa-versenyről éremmel tért haza, Bor Barna ipponnal oktatott a Hungária-kupán, Braun Ákos Varsóban, Kovács Antal pedig Rómában állhatott a dobogó felső fokára. Az Európa-bajnokság előtt Bor Barna kidőlt a sorból, négyen vágtak neki a rotterdami kalandnak. A paksi klub történetében először Braun Ákos Európa-bajnoki aranyérmes lett, míg a juniorkorú Mészáros Anett bronzérmet szerzett élete első felnőttvilágversenyén.

"Nem unatkoztam. Ákos és Anett, akik egyébként egymás edzőpartnerei, ugyanaznap, mindig egymás után léptek tatamira. Végigordítottam Ákos meccsét, majd mehettem Anett mérkő-zésére. Fárasztó, de fantasztikus nap volt!" – mondta Hangyási László. Bor Barna a bronzmecscsen kikapott, de azért az ötödik hely is szép siker, egyedül Kovács Antalnak nem sikerült a kontinensviadal. A paksi mérleg tehát: egy arany, egy bronz meg egy ötödik hely.

Aztán jött a nyár. Persze a maximalista, munkamániás Hangyási László keze alatt dolgozva senki sem álmodozhatott nyaralásról, főleg, mert közelgett a kairói világbajnokság. Ezúttal két paksi vágott neki a versenynek, Bor Barna porca ugyanis egy héttel a vb előtt végképp leszakadt. A tavalyi junior-világbajnok Mészáros Anett (aki ez év januártól csatlakozott a Hangyási-teamhez) ezúttal első meccsén fennakadt a későbbi bronzérmes belga lányon, ráadásul a karja is megsérült, de Braun Ákos újfent megállíthatatlan volt.

"Gyönyörű volt nézni is, ahogyan Ákos végigverte a világot, mindenkin átszáguldott – emlékezett Hangyási László. – Egy edző számára nem létezik ennél nagyobb öröm és elismerés. Ákos az idén megnyerte az Európa-bajnokságot és a vébét is, ami fantasztikus bravúr. De azért is nagyon büszke vagyok, hogy Magyarország két dzsúdós világbajnokkal büszkélkedhet: Antit és Ákost is én edzettem."

Hangyási László az első edző Magyarországon, akinek olimpiai, világ- és Európa-bajnoka is van.

"Az Európa-bajnoki döntőt sem felejtem el egyhamar, ám az év pillanata számomra mégis az, amikor a kairói vébédöntő után magasba emeli a kezét. A versenyzők általában leeresztenek egy Európa-bajnoki arany után, Ákos viszont más. Nem tudom elmondani, mit éreztem akkor…" – magyarázta az egykori szövetségi kapitány.

S hogy milyen ember a magánéletben Hangyási László?

"Szívós, munkamániás, fanatikus – jellemezte őt a 2005 legjobb európai dzsúdósa, Braun Ákos. – Mindig a maximumot követeli tőlünk. De ő is ennyit ad ki magából az edzéseken, a versenyeken."

A tatamin az éremgyűjtés a hobbija, és otthon is hasonló szenvedélynek hódol.

"Minden világversenyen kamerázunk, én vagy valamelyik versenyzőm – mondta a tréner. – Legalább kétszáz kazettányi anyag gyűlt össze, és ezeket fel is használjuk a szakmai munkában. Van egy hatszáz-hétszáz darabos zenei CD-gyűjteményem is, de újabban már csak főleg olyanokat szerzek be, amelyekhez személyes emlék fűz. Például a Simply Red- vagy a U2-koncerten ott voltam, és amikor kiadták CD-n, lecsaptam rá."

Hangyási László
Született: 1956. december 8., Baja
Klubjai. Versenyzőként: Baja, BHSE, Újpesti Dózsa. Edzőként: Szekszárd, BHSE, Atomerőmű SE Paks
Legnagyobb sikerei. Versenyzőként: junior Eb-3. (1976, Lódz), magyar bajnok minden korosztályban. Edzőként: az első edző Magyarországon, akinek olimpiai (Kovács Antal), világ- (Kovács Antal, Braun Ákos) és Európa-bajnok (Braun Ákos) versenyzője is van. 1987 óta szakedző, 1993 óta nemzetközileg elismert hatdanos mesteredző, férfi szövetségi kapitány (1993–96), MJSZ-elnökségi tag, szakmai alelnök (1997–2000, 2004–2005)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik