Október: Az olasz megváltó hava

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2005.12.31. 03:32
Címkék
Azt mondta Selymes Tibor nem sokkal a nagy szenzációt keltő átigazolás után, hogy márpedig ő ilyen mentalitású, hozzáállású futballistával alig-alig találkozott pályafutása során. Mármint amilyen Giuseppe Signori. A magyar viszonyokhoz szokott rosszmájú szurkoló erre bizonyára azonmód kontrázott, mondván, még szép, hogy dicséri, mert hát a soproniak megbízott edzőjének szájából azt ugyan sohasem fogjuk hallani, hogy a derék olaszt egyáltalán nem érdekli ez az egész, ő csak levezetni jött ide, elfutballozgat, aztán pedig megy a kasszához, hogy mielőbb zsebében tudja a járandóságát.
Signori és soproni „csábítói” – Beppe visszacsábított jó néhány nézôt a lelátókra
Signori és soproni „csábítói” – Beppe visszacsábított jó néhány nézôt a lelátókra
Signori és soproni „csábítói” – Beppe visszacsábított jó néhány nézôt a lelátókra
Signori és soproni „csábítói” – Beppe visszacsábított jó néhány nézôt a lelátókra
Signori és soproni „csábítói” – Beppe visszacsábított jó néhány nézôt a lelátókra
Signori és soproni „csábítói” – Beppe visszacsábított jó néhány nézôt a lelátókra
Merthogy mi ilyenek vagyunk: előbb hisszük el bárkiről a rosszat, mint a jót.

De hát Selymes Tibor ugyebár nem a magyar futballból indult, ebből következően nem fertőződött meg a sportágat idehaza körülvevő mérgező légkörrel – e helyről kívánom neki, hogy ez ne is történjék meg –, így aztán akár el is hihetjük neki, amit Signoriról nyilatkozott.

Jómagam legalábbis elhiszem.

Ugyanis semmi oka sincs arra, hogy mást mondjon, mint amit gondol, meg aztán aki látta a világbajnoki ezüstérmes olasz labdarúgót az elmúlt hetekben játszani, az pontosan tudja, hogy a soproni együttes szakvezetője nem a levegőbe beszélt: Signorinak nincsenek sztárallűrjei, ellenben a csapata – amelyről egészen októberig gyaníthatóan még csak nem is hallott… – iránti alázattal teszi a dolgát. Még akkor sem szólt egy szót sem, amikor a kispadra került, pedig ha valamihez, hát éppen ahhoz a helyhez fűződhetnek a legrosszabb labdarúgó-emlékei, különösen amióta bizonyos Arrigo Sacchi – akkoriban az olasz válogatott szövetségi kapitánya – a brazilok elleni 1994-es világbajnoki döntőben oda száműzte őt.

Ha kizárólag a statisztikai adatokat nézzük, akkor a 38. születésnapjához (február 17.) közeledő klasszis megtette, amit a haza, pontosabban Sopron várt tőle: négyszer kezdőként, háromszor pedig csereként lépett pályára, bajnoki mérkőzésen a Pécsnek és a Debrecennek is lőtt gólt, míg a Zalaegerszeg elleni Magyar Kupa-nyolcaddöntőben – talán ez volt az eddigi legemlékezetesebb fellépése – csereként beállva ugyancsak kétszer volt eredményes, márpedig ez nem rossz mérleg olyan futballistától, akit a múltja, no meg a híre alapján az ellenfél védelme gyaníthatóan megkülönböztetett figyelemmel kísér. Szóval ha a Magyarországon eddig eltöltött másfél hónap során csak ennyit tett volna hozzá a mi kis bajnokságunkhoz, már azzal is elégedettek lehetnénk, ám számomra a hét meccsnél meg a négy gólnál sokkal többet jelent Giuseppe Signori jelenléte.

A reményt.

Ha ugyanis az Eb-selejtezőn jól szereplő utánpótlás-válogatott tagjai, no meg az utánuk következő még ifjabb korosztály tehetségei testközelből láthatnak egy ilyen profi mentalitású labdarúgót, s ha csak a hozzáállást lesik el a Giuseppe Signori típusú játékosoktól (azért ne legyünk igazságtalanok: a magyarok között is akad néhány hasonló mentalitású futballista), akkor van remény rá, hogy végre történjék valami a magyar labdarúgásban. Valami jó, amitől kezdve már nem kapjuk majd fel a fejünket meglepve, ha egy edző arról beszél, hogy magyar pályán végre igazán profi mentalitású labdarúgóval találkozott. Addig is örüljünk Signorinak vagy még inkább az általa képviselt jelenségnek.

Persze az sem baj, ha ráadásként néhány "csodát" is láthatunk tőle a pályán… ---- "Kiálltam anno Jászberényben is a Fradi-szurkolók elé, és politikai felhang nélkül levezényeltem a "Ruszkik, haza!" kórust"
Szabó István ferencvárosi jégkorongedző emléke.

"Megkértem Aján Tamást, a MOB főtitkárát, hogy írjon egy ajánlólevelet… Bár ne írt volna az a csibész gazember…"
Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász egy régi ügy kapcsán.

"Eleinte úgy volt, el sem utazom, később arról volt szó, hogy egy keveset játszom. Aztán amikor Reyes megsérült, és elkezdtem készülődni, Wenger odaszólt, hogy nincs több idő, folytassam a bemelegítést a pályán…"
az arsenalos Thierry Henry viharos gyorsaságú prágai becseréléséről.

"Már említettem Signorinak, hogy a hét végén lesz a római derbi, és azon a Roma nyer"
Horváth András soproni labdarúgó így köszöntötte egykori laziós új csapattársát.

"Az első, amit az edzőm viccesen megjegyzett, hogy egy rém vagyok, borzasztó a hajam. Néhány hónappal ezelőtt vörösre festettem, a sok szenvedéstől ugyanis megbolondult az agyam"
Szabics Imre, a Köln sokáig sérült csatára a visszatérés nehézségeiről.

"Hogy miért Larssont választottam Messi helyett? Tizenegynél jóval több futballistám van, szerencsére mindegyikük tud futballozni"
Frank Rijkaard barcelonai edző egy újságírói felvetésre.

"Az ötösön belül nem messze tőlem landolt a bicska. Nyilván nekem szánták, bár nem örülök az efféle gyilkos ajándékoknak."
Szűcs Lajos ferencvárosi kapus az Újpest elleni rangadó után. ---- Hírek...

1. Talmácsi Gábor botrányos körülmények közepette, saját csapattársát megelőzve nyer a gyorsasági motoros Katari Nagydíjon. l A birkózó Bárdosi Sándor vb-harmadik a BS-ben. 2. Virág Lajos és Deák Bárdos Mihály is második a birkózó-vb-n. l Sebastian Loeb a ralivilágbajnok. 6. Egy év szünet után ismét beindul az NHL. 8. Kiábrándító játékkal 2–0-ra kikap Szófiában vb-selejtezőn a magyar labdarúgó-válogatott. 9. Knapek Edina bronzérmes a lipcsei vívó-vb-n. l A mclarenes Kimi Räikkönen nyeri meg a szuzukai F1-es nagydíjat. 11. Az U21-es labdarúgó-válogatott 16 közé jut az Eb-n. l Első osztályú maradhat a labdarúgó-élvonalból egyszer már kizárt Honvéd. 12. Semmire sem jó 0–0-s döntetlennel fejezi be a horvátok elleni vb-selejtezőbeli szereplését a magyar labdarúgó-válogatott. l A Puskás család árverésre bocsátja a futball-legenda relikviáit. 13. A ligaelnök Kisteleki István indítványai nyomán kettészakad az MLSZ elnöksége. 14. A női párbajtőrcsapat ezüstérmes a lipcsei vb-n. l Matthäus helyére a holland Arie Haan az egyik kapitányjelölt. 15. Lipcsében vb-bronzérmes a női kardcsapat is. 16. A Formula–1-ben a konstruktőrök versenyében is a Reanult végez az élen, az utolsó, a Kínai Nagydíjat Alonso nyeri meg. l Ifjabb Tóth János hetedszer ralibajnok. 18. Húszévesen visszavonul az Európa-bajnok úszó, Risztov Éva. 19. A Sopron szerződteti a vb-ezüstérmes olasz labdarúgót, Giuseppe Signorit. 21. A MOB-elnökség megvonja a bizalmat Aján Tamás főtitkártól. 22. Erdei Zsolt ökölvívó az utolsó menetben kiüti a francia Mehdi Sahnoune-t a WBO hallei félnehézsúlyú vb-címmérkőzésén. 23. Ezüstérmes a férfi cselgáncsválogatott a debreceni csapat Eb-n. 28. Eldől: mégiscsak itthon maradnak a Puskás-relikviák.

...és álhírek

"A tárgyalások végső fázisában járunk az új befektetővel" – jelenti be a Sport1 "Heti Tejzet" című, a vácszentlászlói MGTSZ által is szponzorált műsorában Furulyás János. A Ferencváros elnöke elismeri, hogy korábban előrehaladott megbeszéléseket folytatott a grönlandi fókavadászok dalárdájával, valamint az alabamai tűzoltók és benzinkutasok vegyvédelmi társaskörének megbízott képviselőjével, végül azonban mindkettőnél jobb ajánlattal rukkolt elő a magyar üzletemberek alkotta egyik csoport. Megbízhatatlan értesülések szerint utóbbiban Kulcsár Attila és Lupis János vezető szerepet játszik, továbbá azzal a gondolattal is, hogy valahol biztosan meg fogják találni a viszkis rabló elrejtett pénzét, jobb esetben pedig Attila koporsóját.

Új mozgalom indul központi kezdeményezésre, "Tisztán akarunk látni!" jelszóval. A megnyitó-sajtótájékoztatón egy érdemi hozzászólás is elhangzik a megjelentek sorából: "Jó, de akkor ne igyatok többet!"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik