A tévé és King is rá vár

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.01.03. 03:22
Címkék
Már biztos, hogy Erdei Zsolt a tervezettnél hoszszabb pihenőt tart a Mehdi Sahnoune elleni, nagyszerű címvédése után: a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú világbajnoka az ünnepeket Magyarországon töltötte. A tervek szerint április előtt biztosan nem lesz mérkőzése.
Erdei Zsolt profiként még nem bokszolt Ázsiában
Erdei Zsolt profiként még nem bokszolt Ázsiában
Erdei Zsolt profiként még nem bokszolt Ázsiában
Erdei Zsolt profiként még nem bokszolt Ázsiában
Erdei Zsolt profiként még nem bokszolt Ázsiában
Erdei Zsolt profiként még nem bokszolt Ázsiában

– Hogyan bírta ki hosszú ideig boksz nélkül?
– Valahogy megoldottam… – mondta Erdei Zsolt. – Hat hét telt el, úgymond, passzív pihenéssel. Egyszer-kétszer elmentem futballozni a barátokkal, de semmi több. Két héttel ezelőtt kezdtem el mozgolódni, most már futkározom a hegyen, egy kis árnyékboksz meg fekvőtámasz is belefér, de egyelőre semmit sem viszek túlzásba, mert úgy tűnik, nem mostanában bokszolok legközelebb.

– Eddig februárról lehetett hallani.
– Ennek ellenére még márciusban sem húzok kesztyűt. Áprilisban, esetleg májusban lesz esedékes az újabb meccsem.

– Így nem jön össze a korábban ön által óhajtott évi három fellépés.
– Hacsak nem iktatunk be szeptemberre és decemberre még egy-egy találkozót. De ez nehéznek tűnik, inkább azt mondom, kétezer-hét elejére csúszik át a harmadik csata.

– Nem zavarja a hosszú szünet?
– Ha lehetne, bokszolnék én háromszor is, de nem tőlem függ. Az Universumnak rajtam kívül van még néhány versenyzője, akadnak más gálák is. A klubom és a televízió egyaránt azt szeretné, hogy enyém legyen a főmeccs, nekem pedig igazodnom kell az akaratukhoz. Az Universum majd választ a ZDF által kínált időpontok közül, én pedig elfogadom a dátumot.

– Az Universummal szemben ennyire nagy úr a televízió?
– Egy gála csak akkor lehet igazán jövedelmező, ha sikerül eladni valamelyik társaságnak. Ez olyan, mint amikor a vevő bemegy a boltba, kér, mondjuk, sárgarépát. Ilyenkor nem kaphat fehéret helyette. A vevő igényeit ki kell elégíteni, márpedig most a ZDF a vevő, az Universum pedig az eladó, ha úgy tetszik, a kiszolgáló.

– Az mindenesetre biztató, hogy mindenki Erdei Zsoltot akarja látni fő attrakcióként.
– Így van, legalábbis ahogyan hallom. A minap hívott fel volt edzőm, Klein Csaba, hogy olvasta, milyen magas volt a Mehdi Sahnoune elleni meccsem nézettsége: aki odakapcsolt, nem is váltott csatornát.

– Meglepő lett volna…
– Én sem bírtam otthagyni. Természetesen örülök neki, hogy ennyien kíváncsiak voltak rám, hogy most engem akar a csatorna, de nem szabad itt megállnom, nem lehetek megelégedve.

– Főként mert itt az újabb kihívás. Don King és az első hallásra furcsa iraki túra ötlete.
– Annyi bizonyos, a fejébe vette, lehet, hogy össze is hozza, erre most hetven százalék esélyt látok. Arra, hogy én is bokszolok, már kevesebbet. Ehhez mindennek nagyon kellene passzolnia, az időnek, az ellenfélnek, az érdekeknek, szóval mindennek.

– Ha most odaállnának ön elé, hogy Erdei úr, itt van egymillió dollár, és mondjuk, május harmincadikán bokszolnia kellene Tomasz Adamekkel, mit tenne?
– Elgondolkoznék rajta. Egymillió dollár nem rossz pénz, de szerintem egy ilyen meccsért többet is bedobhatnának.

– Mi volt az első gondolata, amikor hallott a tervről?
– Végigszaladt bennem az ideg, ha nem is Irak miatt. Mindig így van, ha nagyobb kaliberű mérkőzésre gondolok. Adamek jó bunyós, nem lehet félvállról venni. Ugyanakkor az Universummal közösen úgy gondoltuk, hogy kemény mecscsek vannak a hátam mögött, ezért – ha ilyen szinten egyáltalán lehetséges – most könnyebb riválissal folytatnám. Remélem, mire az Adamek elleni találkozóval kapcsolatban konkrétabbak lesznek a hírek, megszűnik az iraki háború is!

– Mindettől függetlenül, gondolom, hízelgő, hogy egyáltalán felvetődött a neve.
– Természetesen. Azt jelenti, hogy már Amerikában is számon tartanak, arrafelé nem véletlenül vetődik fel egy ökölvívó neve. Dagad is tőle a májam. De fenntartással kell kezelnem a híreszteléseket, amíg nincs belőle betű, mindenképpen. Az ötlet elhamarkodottnak tűnik, de lehet benne ráció. Nem tudom.

– Az Universumnál ezután anyagilag jobban megbecsülik?
– Még a Julio César González elleni találkozóm után aláírtam az új szerződésemet, sokat nem tudok változtatni rajta. De azért próbálok mozgolódni, hiszen még nem akarom abbahagyni.

– Akkor lassan megint jöhet a keményebb munka. Régebben központi kérdés volt, honnan, hány kilóról kezdi.
– Ha arra gondol, hogy kicsit erősödtem, az igaz, talán többet is, mint szerettem volna, de gond azért nincs. Elhatároztam, hogy jobban figyelek az étkezésre, aztán hirtelen jött a legrosszabb időszak. Karácsonykor ki tud ellenállni a kísértésnek? Így csak most, az ünnepek után húzom meg a nadrágszíjat. ---- Erdei Zsoltnak elméletileg szabadon választott ellenféllel szemben kell megvédenie övét, azaz következő riválisa a WBO-rangsor első 15 helyezettje közül kerül majd ki. A www.profiboksz.hu magazin értesülései segítségével szemügyre vettük, ki a három, talán leginkább esélyes rivális.

Alekszej TROFIMOV (ukrán, 25–1, 20)
A ranglistán negyedik helyen álló ukránt korábban többször is emlegették az ellenféljelöltek sorában. Ezzel együtt Trofimovot igazán erős riválissal még egyszer sem eresztették össze: huszonöt győzelméből hetet bemutatkozó bunyóssal szemben szerzett, legnagyobb titulusa a WBC nemzetközi bajnoki öve.

Pietro AURINO (olasz, 34–2, 16)
A hatodik helyen álló olasz cirkálósúlyból fogyasztott vissza félnehézsúlyba, "fent" Európa-bajnoki, "lent" nemzetközi bajnoki övig jutott. Bokszolt már vb-övért, de cirkásósúlyban a WBO koronájáért mérkőzve technikai K. O.-val kikapott Johnny Nelsontól, majd a WBC trónjáért meccselve hasonló módon maradt alul Juan Carlos Gómezzel szemben.

Darrin HUMPHREY (amerikai, 21–5, 10)
A hírek szerint jelenleg a kilencedik pozícióban álló amerikait egyszer már csak egy hajszál választotta el az Erdei Zsolt elleni ütközettől. Nem a világ legszabályosabb bunyósa, már négy meccse végződött "no contest"-tel. Nehézsúlyból lépegetett vissza félnehézsúlyba, legutóbbi meccsén elbukott a WBC nemzetközi bajnoki övéért vívott találkozón. ---- George Foremant és Muhammad Alit sikerült elvinnie Kinshasába, és összehozta minden idők egyik legnagyszerűbb nehézsúlyú meccsét (the Rumble in the Jungle); középsúlyban gyakorlatilag világbajnokságot tartott a négy nagy szervezet bajnokai között; megszervezte Antonio Tarver és Roy Jones Junior második ütközetét. Csak három jelentős esemény a világ talán leghíresebb, de feltétlenül a leghírhedtebb promotere, Don King karrierjéből. Amit eddig a fejébe vett, azt meglehetősen jó százalékban tető alá is hozta. Most éppen azt találta ki, hogy az iraki "zöld zónában" szervez bokszgálát az ott állomásozó haderő szórakoztatására.

King elképzelései szerint vb-címmeccs lenne a fő attrakció. A program háromesélyes: Lamon Brewster és Vladimir Klicsko nehézsúlyban, Erdei Zsolt és a WBC-király, Tomasz Adamek félnehézsúlyban, Antonio Margarito és Zab Judah pedig váltósúlyban ütközhetne meg.

A WBO (itt világbajnok Brewster, Erdei és Margarito) mindenesetre már gratulált Kingnek az ötlethez, Francisco Válcarcel elnök jelezte, minden támogatást megadnak a gála megszervezéséhez.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik