Görbe tette egyenesbe a Győrt

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2006.01.15. 03:18
Címkék
A női BL csoportküzdelmeinek második fordulójában a Győr legyőzte az orosz bajnoki ezüstérmes Volgográdot. A hazaiak legjobbja, a betegségéből éppen csak felépülő, köldöksérv-operáció előtt álló Görbicz Anita volt.
Újabb európai élcsapattal találkozott szombaton a női BL-csoportküzdelmekben a Győri Graboplast, amely egy héttel korábban a legutóbb finalista Kometal Szkopje otthonában gyenge játékkal kikapott. Róth Kálmán edző a második fordulóban sem számíthatott a térdműtéten áteső Vérten Orsolyára, akinek a helyettesítése különösen nagy gondot okoz, hiszen az ezen a poszton szerepeltethető Juhász Gabriella szintén sérült.

"A gondjainkat gyarapította, hogy Görbicz Anita hosszabb ideje megfázással és hőemelkedéssel bajlódott – mondta Róth Kálmán. – Két napja állt edzésbe, így az erőnlétén persze észrevehető a kényszerű kihagyás. A Volgográd ellen nem irányítóként, hanem a bal szélen kezd, majd meglátjuk, mennyire terhelhető."

A győriek közül Ana Djokics is kénytelen volt kihagyni néhány gyakorlást, de Szkopjében összeszedett combsérülése rendbe jött. A vendégeknél az első fordulóban, a dán Aalborg ellen sérülés miatt hiányzott Jevgenyina Rvacseva, akire már Jevgenyij Trefilov, a világbajnok orosz válogatott kapitánya is felfigyelt. Az irányító-balátlövő térde szombatra meggyógyult, így Levon Akopjan edző pályára küldhette.

Kihagyott helyzetekkel borzolta szurkolói idegeit a Győr, amelyben – ki más? – Görbicz Anita vitte a prímet. A 2005-ös év játékosának megválasztott irányító, aki éppen a találkozó előtt vette át az MKSZ díját, már jelenlétével is jó hatással volt társaira, akik azonban támadásban alig-alig becsülték meg a labdát. Elhamarkodott lövéseik után a labda rendre elkerülte Anna Szegyojkina kapuját. Sem Nagy Krisztina, sem Simona Gogirla nem célzott pontosan, és csak az Ana Djokics meg Aurelia Bradeanu által kiharcolt büntetőkkel tartotta magát az ETO.

Róth Kálmán a bal szélre Temes Bernadettet küldte, Görbicz Anita pedig behúzódott az eredeti helyére, de az oroszokat nem hozta zavarba ez a taktikai módosítás. Herr Orsolya egy-egy bravúros védésének, valamint a büntetőt hárító Petróczi Viktóriának köszönhetően nem húzott el a Volgográd, amely semmilyen különlegességgel nem rukkolt ki, csupán türelmesen, ziccerig járatta a labdát, belső emberei bátran és erőszakosan támadtak. Az Ana Djokics helyére álló Ana-Maria Lazer jobbára csak verekedett a szigorú védőkkel, ám nehezen került helyzetbe, ráadásul az elzárási kísérletei sem mindig sikerültek. Ezért hamarosan vissza is állt a mozgékonyabb, temperamentumosabb Djokics.

A viszonylag keveset hibázó Aurelia Bradeanu tartotta a lelket a Győrben, amely Kovacsicz Mónika góljával vette át a vezetést a szünet előtt, majd Görbicz Anita vezérletével lendületesebben, bátrabban támadva növelte előnyét. A feleslegesen szabálytalankodó oroszok rendre emberhátrányba kerültek, és sem Görbiczet, sem Kovacsiczot nem tudták tartani.

Kovacsicz Mónikát sem tudták tartani: a hazaiak szélsôje négy gólig jutott
Kovacsicz Mónikát sem tudták tartani: a hazaiak szélsôje négy gólig jutott
Mirkó István
Kovacsicz Mónikát sem tudták tartani: a hazaiak szélsôje négy gólig jutott

Ana Djokics gólja után (16–12) a felugró Simona Gogirla balszerencsésen érkezett a parkettre, és aláfordult a bokája. A román válogatottat ölben kellett levinni a pályáról.

A kimaradó büntetők ellenére is tartotta szerény előnyét a Győr, amely – Görbicz Anita kiemelkedő teljesítménye ellenére – messze elmaradt legjobb játékától. A hazaiak harcosan kézilabdáztak, és óriási akaraterejüknek köszönhetően szereztek két pontot. A BL-küzdelmek folytatásában azonban sokkal jobb teljesítményre lesz szükségük ahhoz, hogy újabb sikereket érjenek el.

Mestermérleg:

Róth Kálmán, a Győr edzője:
Ilyen szerény színvonalú, de jó ritmusú találkozóra számítottam. Együttesem formája pillanatnyilag legfeljebb közepesnek minősíthető. Ha Görbicz Anita nem játszik kiemelkedően, még ennél is nehezebben szereztük volna meg a két pontot. Ugyanakkor nem csupán a sportformánkkal van baj, hanem egy-két játékosnak a mentalitásával sem vagyok elégedett. Simona Gogirla sérülésében az ellenfél vétlen volt.

Levon Akopjan, a Volgográd edzője:
Kikaptunk, mégsem vagyok elégedetlen csapatom teljesítményével. A nagyon erős Győr otthonában játékosaim sokat tettek a jó eredményért, és sokáig a győzelemre is volt esélyük. A találkozó szakmai színvonalával sem kollégám, sem jómagam nem lehetek elégedett. Hazai pályán igyekeznünk kell legyőzni a Győrt. ---- S ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik