Nyáron áttér a rövidre

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.01.17. 01:10
Címkék
A mezeifutó-világbajnokságok történetében Kenenisa Bekele volt az első férfi, akinek ugyanabban az évben sikerült győznie a rövidebb és a hosszabb távon is. Az etióp futó 2002-es duplázását azóta háromszor megismételte, 10 000 méteren olimpiai bajnokságot és két világbajnoki aranyat nyert, 5000 méteren és 10 000 méteren világcsúcstartó.
Bekele: egy etióp zseni, aki nem ismerte az éhezést
Bekele: egy etióp zseni, aki nem ismerte az éhezést
Bekele: egy etióp zseni, aki nem ismerte az éhezést
Bekele: egy etióp zseni, aki nem ismerte az éhezést
Bekele: egy etióp zseni, aki nem ismerte az éhezést
Bekele: egy etióp zseni, aki nem ismerte az éhezést

Boldogsága mégsem teljes, mert tavaly januárban a menyasszonya, az 1500 méteren ifjúsági világbajnok Alem Tachale edzés közben összeesett, és meghalt. Bekele természetesen lemondta akkori versenyeit, így nem indult az edinburghi mezeifutó-viadalon sem, az idén azonban elment a skót városba. Hírnevéhez méltóan futott, s látványos hajrában könnyedén előzte meg Szaif Szaid Sahint, aki szintén világcsúcstartó.

– Lehet, hogy kívülről úgy tűnt, könnyen futok – nyilatkozta lapunknak Bekele a versenyt követően –, én azonban egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy első leszek. Csak három hete edzek komolyan, nem vagyok igazán formában, kíváncsi voltam arra, hogy mit tudok kihozni magamból. Lelkileg is nehéz volt számomra ez a verseny, hiszen tavaly éppen az itteni viadalt megelőzően történt a tragédia.

– Mindezek alapján biztos lehet abban, hogy a mezeifutó-világbajnokságon az idén sem előzik meg. Egyes hírek szerint azonban csak az egyik távon szeretne rajtolni.
– Ezt tervezem, azt azonban még nem döntöttem el, hogy áprilisban Fukuokában a tizenkét kilométert vagy a négy kilométert választom-e.

– Milyen versenyekkel készül a világbajnokságra?
– Több mezein ebben az idényben már nem rajtolok, fedett pályás viadalokon indulok. Az már biztos, hogy Karlsruhéban és New Yorkban ott leszek, ezerötszázat, illetve egy mérföldet futok.

– Huszonhárom éves, de már kétszer választották meg az év atlétájává. Egyesek szerint mire visszavonul, a sportág történetének legjobbja lesz.
– Ez hízelgő, de azért jó néhány kiemelkedő atléta van. Én például azért kezdtem el futni, mert tizennégy évesen láttam a tévében Haile Gebrselassie atlantai győzelmét. Az volt a nagy álmom, hogy vele edzhessek. Boldog voltam, amikor teljesült.

– Úgy tudom, az édesapja eleinte nem örült annak, hogy sportol.
– Azt szerette volna, ha rendes civil foglalkozást választok. Én nem tartozom azok közé, akik a nélkülözés elől menekültek a sportba. Az apám farmer volt, ahol mi éltünk, ott volt mit enni, az etiópiai éhínségről csak az iskolában tanultam.

– Hányan vannak testvérek?
– Három fiú- és két lánytestvérem van. Az öcsém Tariku, nagyon jó futó, ötezer méteren harmadik volt a junior-világbajnokságon.

– Mit tervez az idén nyárra?
– A korábbinál többször fogok rövidebb távokon rajtolni. Szeretnék ismét világcsúcsokat javítani, az a vágyam, hogy háromezer métertől tízezerig enyém legyen a rekord.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik