Elkiabált pontszerzés

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.01.24. 01:07
Címkék
Angola és Togo után harmadikként Ghána is vereséget szenvedett az afrikai vb-résztvevők közül, így a németországi ötökből csak Elefántcsontpart és Tunézia tudott győzelemmel kezdeni a kontinenstornán.
Taiwo (3) egyik szabadrúgása célba ért
Taiwo (3) egyik szabadrúgása célba ért
Reuters
Taiwo (3) egyik szabadrúgása célba ért
Taiwo (3) egyik szabadrúgása célba ért
Taiwo (3) egyik szabadrúgása célba ért
Reuters
Taiwo (3) egyik szabadrúgása célba ért

Nagyon csalódott csapat kontra nagyon boldog csapat, második rész. Akár így is aposztrofálhatnánk a Nigéria–Ghána találkozót, hiszen miként a szombaton lejátszott Kamerun–Angola mérkőzésen, itt is a világbajnokságról óriási meglepetésre lemaradó gárda próbált vigasztalódni a Németországig eljutó tizeneggyel szemben. És akárcsak Kamerunnak, a nagy seregszemléről 1990-et követően ismét hiányzó nigériai "szuper sasoknak" is sikerült némi gyógyírt találniuk fájó sebeikre…

Kamerun és Nigéria sorsában legfeljebb annyi az eltérés, hogy amíg az előbbit Samuel Eto'o gálaelőadással és három góllal indította el a tornán, addig utóbbinak nyögvenyelősre sikerült az egyiptomi bemutatkozása. Nem volt sok fantázia a nigériaiak játékában, és mivel a mezőnybeli tusakodásban tökéletes partnernek bizonyultak a ghánaiak, az idő múlásával egyre biztosabbnak tűnt, hogy megszületik a torna első döntetlenje. Mindkét fél megdöngette ugyan a kapufát – nigériai részről Obafemi Martins, ghánairól Matthew Amoah volt a tettes –, de semmi sem utalt arra, hogy gól születik Port-Szaídban.

Igazából a 86. percben sem kellett volna a labdának eljutnia a kapuig, de Sammy Adjei, a ghánaiak kapusa addig veszekedett a szabadrúgáshoz felállított sorfalával, amíg a legurított labdát Taye Taiwo úgy 30 méterről bevágta a jobb alsó sarokba. Adjei magánszáma azt követően jutott csak el a csúcspontjára…
A két gárda ezzel megismételte a 2002-es negyeddöntőben produkált eredményt (akkor Garba Lawal lőtte a "szuper sasok" gólját), Nigéria pedig sorozatban harmadszor kezdte 1–0-val a kontinensbajnokságot. 2002-ben Algériát, az idén Ghánát győzte le 1–0-ra, két évvel ezelőtt viszont Marokkótól minimális különbséggel kikapott.

A Nigériához hasonlóan a vb-ről csalódást keltő módon lemaradó Szenegál a papíron könynyebb riválisnak ígérkező Zimbabwe ellen próbált jól lábra kapni, de ez csak a második félidőben sikerült neki. Az elsőben El-Hadji Diouf még a legnagyobb helyzeteket is elrontotta (egy méterről is az üres kapu mellé tudta küldeni a labdát), Henri Camara gólját érvénytelenítette a szudáni bíró, a fordulás után viszont már sikerült bedarálni a csoport leggyengébbnek tartott csapatát.

D-csoport, 1. forduló
NIGÉRIA–GHÁNA 1–0 (0–0)
Port-Szaíd
V: Abdel Fatah (egyiptomi). G: Taiwo (86.)
NIGÉRIA: Enyeama – Yussuf, Odiah, Taiwo, Yobo, Enakarhire, Oruma, Obodo (Nwaneri, 89.), Aghahowa (N. Kanu, 80.), Martins, Odemwingie (Obinna, 83.)
GHÁNA: Adjei – Kuffour, Mensah, Paintsil, Pappoe (Frimpong, 89.), Ahmed, Dramini, Appiah, Yakubu (Sarpei, 75.), Kingston, M. Amoah

SZENEGÁL–ZIMBABWE 2–0 (0–0)
Port-Szaíd
V: Abdel Rahman (szudáni). G: H. Camara (60.), I. Ba (80.)
SZENEGÁL: T. Sylva – Beye, Coly, Diatta, S. Diawara, Faye (P. B. Diop, 84.), D. Kamara (Niang, 63.), Diagne-Faye, E-H. Diouf (I. Ba, 79.), H. Camara, Barry
ZIMBABWE: Muzadzi – Mbwando, Mpofu, Makonese, Matola, Dinha (Nengomasha, 61.), Nyandoro, Kasinauyo (Badza, 84.), Benjani, Kawondera, P. Ndlovu (Luphahla, 67.)

A keddi műsor. A-csoport: Líbia–Elefántcsontpart (tv: Eurosport, 16.15, élő), Egyiptom–Marokko (tv: Eurosport, 19, élő)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik