Lehet ügyes trükk, vagy lehetne egy remek üzlet

SZ. GY.SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2006.01.25. 00:52
Címkék
Zúdulnak a vádak a bukott MLSZ-elnökség korábbi tevékenységére. Szakmai, gazdasági hibákról van szó, és jellemző, hogy Kisteleki István, a szövetség élére választott ad hoc bizottság vezetője újabb könyvvizsgálatot kért.
Noha Bozóky Imre és Berzi Sándor személyében az elmúlt hat esztendőben egy jogász és egy közgazdász vezette a szövetséget, és éveken át semmilyen szabálytalanságról nem lehetett hallani, a vezetőség bukását – közvetve vagy közvetlenül –, de mégiscsak a gazdálkodásban feltárt hiányosságok okozták. Hónapok óta olvashatunk a Lothar Matthäus, Pellady Péter kettős különféle, igen vitatott szerződéseiről, s a legújabb vádak a televíziós közvetítési jogokkal kapcsolatosak. Egészen pontosan azzal a tanácsadói szerződéssel, amely miatt Kisteleki István, az MLSZ-t átmenetileg vezető ad hoc bizottság elnöke haladéktalan intézkedésekre szánta el magát. Röviden a lényeg: az a vád Bozóky Imrével és Berzi Sándorral szemben, hogy az elnökség tudta nélkül eladták a válogatott mecscsek közvetítési jogait évekre előre, másfelől pedig az, hogy a svájci Kentaro AG társasággal kötött megállapodás nem a közvetítési jogdíjak eladására vonatkozik, pusztán tanácsadói szerződés.
"Nincs szó a közvetítési jogok eladásáról, azok továbbra is a szövetség tulajdonát képezik, szemben a korábbi gyakorlattal, amikor eladtuk ezeket – mondta lapunknak Bozóky Imre. – A Kentaro AG-vel valóban tanácsadói szerződést kötöttünk, amelynek keretében a cég segít a szövetségnek megtalálni és kiválasztani a legelőnyösebb televíziós ajánlatot egy-egy adott, már lekötött mérkőzés közvetítésének kapcsán. Így sokkal előnyösebb szerződések köttethetnek, mint korábban a Sport Five-val érvényes megállapodások alkalmával, amikor négy éven keresztül az előre megállapított fix tarifák nem tudták követni a piac változásait. Az elmúlt esztendőkben sok gond volt a közvetítések körül, megtörtént az is, hogy nem került képernyőre egy-egy válogatott meccs, ezek a problémák indokolták, hogy a jogok visszakerüljenek a szövetséghez."

A Kentaro AG persze kizárólagosságot élvez a az ajánlatok felkutatásában, és részesedik a közvetítési jogdíjakból, ezért azt is mondhatnók, hogy a tanácsadói szerződés éppen úgy működik, mintha a szövetség évekre előre eladta volna a közvetítési jogdíjakat, csak egy ügyes trükkel "tanácsadásnak" minősítette a tranzakciót, amelyhez persze valóban nem feltétlenül kell az elnökség hozzájárulása.
Bozóky Imre mindezt cáfolja, hangsúlyozva, hogy a jogok a szövetségnél maradnak, s hozzátéve, hogy a Kentaro AG-vel kötött megállapodás ismert volt az elnökség előtt. Bozóky Imre újfent leszögezte, hogy az MLSZ gazdasági vezetői és könyvvizsgálói is elkészítették a saját beszámolójukat, s az több pontban ellentétes véleményt fogalmaz meg a felügyelőbizottság anyagával. Zajlik az APEH-vizsgálat a szövetségnél.
"Egy biztos, itt minden befolyt és elköltött pénz a magyar futballban maradt, semmi sem ment zsebbe, legfeljebb könyvelési technikákon folyhat a vita" – mondta a volt elnök.

Bozóky Imre megerősítette, hogy nem követi az MLSZ tisztújítása körüli eseményeket, a futballban nem kíván semmilyen szerepet vállalni, leszámítva, hogy a 2012-es Eb-pályázatnak minden segítséget megad a külföldi kapcsolatai felhasználásával.
S ha már az Európa-bajnokság…
Pénteken a svájci Montreux-ben ejtik meg a 2008-as Eb-selejtezők sorsolását. Az eseményen a magyar futballt Huszár István, az MLSZ nemzetközi osztályának vezetője, a liga szakmai tanácsadója, a korábbi szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán, valamint az Újpest tulajdonosa, Kovács Péter képviseli.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik