Bajnoki tanácsokkal az öv felé

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.02.04. 01:42
Címkék
Az első címmérkőzésre való hangolás jegyében tökéletes ellenféllel, a kolumbiai José Warnerrel (9–9, 4 K. O.–T. K. O.) csap össze Düsseldorfban nagyközépsúlyú reménységünk, Balzsay Károly (10–0, 8).
Balzsay Károly megszenvedett azért, hogy hozza a súlyát
Balzsay Károly megszenvedett azért, hogy hozza a súlyát
Czagány Balázs
Balzsay Károly megszenvedett azért, hogy hozza a súlyát
Balzsay Károly megszenvedett azért, hogy hozza a súlyát
Balzsay Károly megszenvedett azért, hogy hozza a súlyát
Czagány Balázs
Balzsay Károly megszenvedett azért, hogy hozza a súlyát

Igaz, kevésen múlott, hogy immár hagyományosan nem klubja, a Spotlight Promotion, hanem az „anyacég”, az Universum Box-Promotion rendezvényén bokszoló Balzsay Károly már Düsseldorfban övért induljon csatába. Az örmény születésű, de német licenccel bunyózó Alexander Awdijan ellen lekötött meccse volt a német nemzetközi bajnoki koronáért, a rivális azonban néhány hete visszalépett a találkozótól. Az Universum a rivális szintjén könnyített valamennyit honfitársunk életén – Awdijannak mindössze egy veresége volt –, viszont Balzsayt már-már úgy kezelik, mintha címmeccset vívna.
A programban a hetedik párban húz majd kesztyűt – a nagyszünet, az élő televíziós közvetítés előtti utolsó találkozón –, ráadásul ugyanúgy a súlyhatáron (76.2 kg) belül kellett maradnia, mintha a kék sarokból Awdijan rontana rá.

„Azt mondták, a limiten kell mérnem, én a limiten mértem – mondta a péntek délutáni „kötelező program” után Balzsay Károly. – Nem az edzőm, Fritz Sdunek erőltette rám, vele is úgy közölték a szervezők, illetve a vezetők, hogy nem mehetek a versenysúlyom fölé. Reggel is kérdezgették, hogy mennyi vagyok, de megnyugtattam mindenkit, nem lesz gond. Bár ha tudnák, hogy azért szenvedtem kicsit azzal, hogy hozzam a súlyomat… Régen volt már mecscsem, aztán jött a nagy karácsonyi őrület – a kísértés nem volt kicsi… De tudtam, mit várnak tőlem, ezért a szokásosnál is jobban figyeltem, hogy minden rendben legyen.”
Ha a felkészülést nézzük, akkor sem lehet semmiféle gondja Balzsaynak, hiszen az edzések saját bevallása szerint remekül sikerültek.

„Nem volt hullámvölgy, nem volt kínszenvedés, nagyon hamar teltek a hetek – mondta Balzsay. – Az első két hét még elég kemény volt, akkor Fritz erős tréningeket vezényelt, de túléltem, mint ahogyan a háromhetes kesztyűzést is. Egy-két fokkal volt nehezebb, mint korábban, de azért nem most ugrottam fejest a nagy melóba. Sokkal korábban megvolt már az… Amikor kiderült, hogy nem címmeccsen bokszolok, kicsit csalódott voltam, de nem sokáig. Miért kínlódjak rajta? Van még időm, és hiszem, hogy el is jön!”

Ha azt nézzük, hogy az Universum korábban két magyar bunyóst foglalkoztatott, és Kovács István, majd Erdei Zsolt is világbajnoki övig jutott, jogos lehet a reménykedés. Ehhez szombaton sokat segíthetnek Madár tanácsai, aki Fritz Sdunek asszisztense lesz a szombati gálán Karesz mérkőzése alatt.

Ismeretlen ismerős

A felhozó mérkőzések többségével ellentétben a José Warner elleni nem az „ugrás az ismeretlenbe” lesz Balzsay Károly számára, hiszen az Universum, illetve a Spotlight vezetői szereztek felvételeket a kolumbiai bunyósról.

„Warner hasonló stílusú bokszoló, mint legutóbbi ellenfelem, az orosz Szergej Harcsenko – elemezte vetélytársát a magyar öklöző. – Lökdösi a balt, néha elcsapja a jobbot, és ha közel kerül az ellenfeléhez, akkor felütésekkel próbálja megsorozni. Igaz, Warner mozgása távolról sem olyan rendezett, mint Harcsenkóé. Hatmenetes meccsét láttam, érdekes, hogy akkor az utolsó két felvonásra elfáradt. Ráadásul most nyolc menet vár rá.”
Csak miheztartás végett: Balzsay Harcsenkót nagyon sima pontozással verte meg Halléban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik