Henry, kétszázadszor

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.02.05. 03:04
Címkék
Biztos győzelmet aratott a Manchester United és az Arsenal, bár utóbbi eredményeinek a dobogós helyek elosztása szempontjából nemigen van jelentőségük. A Middlesbrough immár kiesőjelöltnek tekinthető.
Thierry Henry (balra) a 200., míg Emmanuel Adebayor az 1. gólját szerezte az Arsenal mezében
Thierry Henry (balra) a 200., míg Emmanuel Adebayor az 1. gólját szerezte az Arsenal mezében
Thierry Henry (balra) a 200., míg Emmanuel Adebayor az 1. gólját szerezte az Arsenal mezében
Thierry Henry (balra) a 200., míg Emmanuel Adebayor az 1. gólját szerezte az Arsenal mezében
Thierry Henry (balra) a 200., míg Emmanuel Adebayor az 1. gólját szerezte az Arsenal mezében
Thierry Henry (balra) a 200., míg Emmanuel Adebayor az 1. gólját szerezte az Arsenal mezében

Az Arsenal mérkőzése közben adott hírt róla a BBC, hogy Sol Campbell nem tűnt teljesen el, ügynöke legalábbis azt állítja, folyamatos kapcsolatban volt a játékossal. Mint ismeretes, Campbellt a hétközi fordulóban hajmeresztő teljesítménye miatt lecserélte Arséne Wenger, az „ágyúsok” szakvezetője, mire a játékos elhagyta a stadiont, és azóta semmit sem tudtak róla a klubnál. Az említett ügynök, Bon Battu szerint a válogatott védő – csapattársa, Robert Pires szerint magánéletbeli problémái vannak – hétfőn már edz.

A St. Andrewsban mindenesetre nélküle is boldogult az Arsenal védelme, jóllehet az átlagéletkora nem haladta meg a húsz évet. A gyengélkedő Birmingham csak riogatta Jens Lehmannt, a Monacótól igazolt, az Afrikai Nemzetek Kupájáról csak szerdán megérkező Emmanuel Adebayor viszont első meccsét közelről befejelt góllal tette emlékezetessé. A togói csatár balszerencséjére Thierry Henry elhomályosította a debütálását, ő ugyanis a kétszázadik találatát jegyezte Arsenal-mezben, ravasz, a rövid felső sarokba süvítő lövéssel.

Lehmann a hátralévő időben vagy kivédte, vagy – óriási szerencsével – „kinézte” a hazai próbálkozásokat, ráadásul Emile Heskey a hajrában piros lapot kapott, az ezer sebből vérző Arsenal tehát lélektanilag fontos győzelmet aratott.

A hétközi, Sunderland elleni sikerből arra is lehetett következtetni, hogy a Middlesbrough megállt a lejtőn, de feltehetőleg pusztán az történt, hogy akkor nála is rosszabb formában lévő riválissal akadt össze. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a világverő társulatnak bajosan nevezhető Aston Villa most saját stadionjában páholta el 4–0-ra. Hiába játszanak olyan futballisták a Boróban, mint Doriva, Gareth Southgate, Gaizka Mendieta, Stewart Downing, Jimmy Floyd Hasselbaink és Mark Viduka – hogy csak a szombati összeállításból csemegézzünk –, fél óránál többre nem futotta az ellenállásából.

Lehet persze, hogy kevésbé megalázó eredmény született volna, ha a Villa üstököse, Luke Moore nem fog ki elképesztően jó napot. A szerdán a Chelsea ellen egyenlítő 20 éves támadó karrierje első mesterhármasát rámolta be a Borónak, így a gárda a West Brom mögé, a 17. pozícióba csúszott a táblázaton. „Védekezés nélkül nem lehet futballmeccset nyerni. A védekezés pedig nem a kapus és a négy védő, hanem az egész csapat feladata. Ez az, ami nekünk nem megy, ezért kaptunk mindenkinél több gólt” – mondta a Borót irányító Steve McClaren, túl szigorúan, hiszen a Sunderland egygyel több gólt kapott.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Premier League-t?

A Fulham nagyszerű összecsapáson maradt alul a Manchester United otthonában, csak az első félidőben öt gól esett. Szerencsésen kezdett az MU, Pak Dzsi Szung lövése egy védőn irányt változtatva lett védhetetlen, aztán Cristiano Ronaldo középre tartó szabadrúgását tolta meg a levegőben a szél. A kétgólos hátrányból Brian McBride fejesével faragott a Fulham, majd Louis Saha, mint mostanában szinte mindig, berúgta a maga gólját (igaz, Ruud van Nistelrooy lesről indult). Heidar Helguson másodszor is szépített, de Cristiano Ronaldo a hajrában hajszálpontos lövéssel döntött.

Távirati stílusban
  • l A Gera Zoltánt továbbra is nélkülöző West Brom – többek között Kevin Campbell 36. születésnapján begyötört góljának hála – jókora meglepetést szerzett a remek formában lévő Blackburn legyőzésével.
  • l Az afrikai kontinensbajnokságot négy kulcsemberének hiánya miatt nagyon megérző Bolton csak Jussi Jaaskelainen kapus bakija miatt nem tudta megverni a szerény produkciót nyújtó Wigant.
  • l Alan Shearer belőtte 201. newcastle-i gólját (egyedül lépve a klubrangsor élére) a Portsmouthnak, amelyen egyelőre a legkevésbé sem látszik a nagybevásárlás eredménye.
  • l Az idényt csapnivalóan kezdő Everton zsinórban a kilencedik mérkőzésén maradt veretlen, mi több, David Weir megpattanó labdájával mindhárom pontot otthon tartotta a Manchester City ellen.
25. forduló

Birmingham City–Arsenal 0–2 (Adebayor 21., Henry 63.)

Manchester United–Fulham 4–2 (Pak Dzsi Szung 6., Cristiano Ronaldo 14., 86., Saha 23., ill. McBride 22., Helguson 37.)

Middlesbrough–Aston Villa 0–4 (Moore 18., 62., 64., Phillips 24.)

West Bromwich–Blackburn 2–0 (K. Campbell 6., Greening 32.)

Newcastle United–Portsmouth 2–0 (N’Zogbia 41., Shearer 64.)

Everton–Manchester City 1–0 (Weir 8.)

Bolton Wanderers–Wigan 1–1 (Jannakopulosz 63., ill. A. Johansson 77.)

West Ham United–Sunderland 2–0 (Ashton 81., Konchesky 87.)

A Tottenham Hotspur–Charlton Athletic és a Chelsea–Liverpool mérkőzést vasárnap játsszák. ---- Már hozzávetőleges időpontot is kitűzött a visszatérésre a lábközépcsonttöréssel bajlódó Michael Owen. A Newcastle United újévkor megsérült támadója a Premiership-szezon utolsó egy hónapjára már készen szeretne állni. „Jól halad a felépülésem. A szobabiciklit már tudom tekerni, sőt a séta is megy. Remélhetőleg hamarosan vissza tudok térni az igazi taposómalomba. Április elején sikerülhet, mert az orvosok nagyon elégedettek a gyógyulás ütemével. Számunkra természetesen az elsődleges cél, hogy feljebb lépjünk a tabellán, de az FA-kupában is állunk még, szóval trófeát is szerezhetünk” – fogalmazta meg vágyait Owen a Newcastle honlapján közölt interjúban. Csapata roppant nehéz helyzetben van, 15. a táblázaton, kilenc pontra a kiesőzónától. Ezért kellett a minap távoznia Graeme Souness vezetőedzőnek. ---- A Crystal Palace kapujában Király Gábor végigvédte a Cardiff City elleni bajnokit, s mivel együttese nyert, megelőzte a Prestont. „Örülök, hogy ismét ötödikek vagyunk, nagy kár, hogy az előző fordulóban éppen a Prestontól kikaptunk. Az viszont jó hír, hogy a Cardiffot megvertük, mert ez a csapat közvetlenül mögöttünk állt. Egyébként nehéz meccs volt, a végén emberhátrányban játszottunk” – mondta lapunknak Király, hozzátéve: ő még nem tett le az automatikus feljutást érő ezüstéremről.

A Leicester City hazai pályán 1–0-ra felülmúlta a Wolverhampton Wandererst. Rósa Dénes a 66. percben állt be a Wolvesba, Gyepes Gábor pedig végigjátszotta a találkozót. „Kapkodó volt a játékunk, sok hibával futballoztunk. Az első félidőben volt néhány helyzetünk, a szünet után viszont a kapu közelébe sem kerültünk. Sajnos az a legnagyobb problémánk, hogy mostanában nem találunk be az ellenfelek kapujába. Egyre nehezebb a helyzetünk, mostantól a döntetlenek helyett is győznünk kell, hogy elérjük célunkat, és bejussunk a rájátszásba” – értékelt a lefújás után Gyepes Gábor.

Fülöp Márton hibátlanul őrizte a Coventry kapuját a Brighton eleni diadal során, míg Buzsáky Ákost a 75. percben cserélték be a Burnleyben elbukó Plymouthba.

LEAGUE CHAMPIONSHIP
32. forduló: Crystal Palace–Cardiff City 1–0, Leicester City–Wolverhampton Wanderers 1–0, Burnley–Plymouth Argyle 1–0, Coventry City–Brighton 2–0, Crewe Alexandra–Reading 3–4, Leeds United–Queen’s Park Rangers 2–0, Luton Town–Hull City 2–3, Millwall–Sheffield Wednesday 0–1, Southampton–Derby County 0–0, Stoke City–Preston North End 0–0. A Norwich City–Ipswich Town találkozót vasárnap, a Sheffield United–Watford meccset hétfőn rendezik.
Az élcsoport: 1. Reading 79 pont, 2. Sheffield United 69 (31 mérk.), 3. Leeds 58 (31), 4. Watford 55 (31), 5. Crystal Palace 52 (31) …9. Wolverhampton 43, …11. Coventry 41, …15. Plymouth 38
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik