A pofozógép Boro kiütötte a kékeket

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.02.12. 01:21
Címkék
Döbbenetes eredményt hozott a szombati játéknap: a 17. helyen álló Middlesbrough súlyos vereséget mért az éllovas Chelsea-re. Mivel a Manchester United simán nyert, 12 pontra csökkent a listavezető előnye.
A Middlesbrough–Chelsea meccsről erősebb tudatmódosító szerek hatása alatt is nehéz volt elképzelni, hogy a liga egyik legrosszabb formában lévő csapata – az utóbbi egy hónapban a Highburyben hetet kapott, otthon hármat a Wigantől és négyet a Villától – veszélyes lehet az éllovasra. A klub háza táján uralkodó hangulatról annyit, hogy az előző mérkőzésen a nézők egy emberként fütyülték ki a csapatot, amikor pedig az ausztrál légiós, Mark Viduka megtudta, hogy a Chelsea ellen sem kezd, elhagyta a Riverside Stadiont.

Sajnálhatja, mert ha marad, láthatta volna, amint Fabio Rochemback a második percben remekül kényszerítőzött Yakubu Aiyegbenivel, mosolyra fakasztó mozdulattal átverte John Terryt, majd ballal a kissé késve lenyúló Petr Cech lába mellett a kapuba lőtt. Sokáig tehetetlen volt, aztán a szünethez közeledve Mickael Essien révén kis híján visszavágott a címvédő – Mark Schwarzer a lövést, majd csodával határos módon Hernán Crespo újrázását is hárította. Közvetlenül a szünet előtt Stewart Downing húzott be a tizenhatosra, lapos lövése elment Gaizka Mendieta lába között (ki tudja, talán hozzá is ért a spanyol), pont be a bal alsóba. Aiyegbeni a második félidő közepén nullázta le végképp a kékeket, illetve elsősorban a nyomát bottal ütő Ricardo Carvalhót és Terryt. José Mourinho vezetésével még sosem kapott ki ilyen különbséggel a Chelsea! „Ez a harmadik bajnoki kudarcom a csapattal. A Manchester City és a United ellenit nem érdemeltük meg, de ezt igen” – jegyezte meg a portugál.

Mourinho tanácsai nem segítettek, a Chelsea elôször vesztett 2006-ban
Mourinho tanácsai nem segítettek, a Chelsea elôször vesztett 2006-ban
AFP
Mourinho tanácsai nem segítettek, a Chelsea elôször vesztett 2006-ban
S ha szót ejtettünk a Boro katasztrofális eredményeiről, említsük meg, hogy nem ez az első (csak a legnagyobb) bravúrja: októberben 4–1-re elpáholta a Manchester Unitedet.

Nagyon ráfért már a siker a Liverpoolra, elvégre utóbbi négy Premiership-meccsén csak egy pontot szerzett, ami rádöbbentette a szurkolóit, hogy még titokban sem érdemes a Chelsea befogásáról ámodozniuk. Reálisabb célnak mutatkozott végre idegenben nyerni, ez ugyanis az Everton elleni december végi városi derbi óta nem sikerült. A Wigan az első félidőben kitűnő partnernek bizonyult ehhez, részint önhibáján kívül: Paul Jewell szakvezető öt csatára hiányzott, a szélsőhátvéd Paul Scharnert küldte előre, így a csapat képtelen volt értékelhető támadójátékot produkálni.

A liverpooli kispadon bezzeg ott ült egy francia válogatott ék (Djibril Cissé), Robbie Fowler pedig először kezdett a „vörösökhöz” való visszatérése óta. Jól mozgott, ígéretes fejessel nyitott, később óriási passzal szolgálta ki Fernando Morientest, de a spanyol nem helyezte elég jól a lövést, Mike Pollitt reflexből védett. Ekkor azonban már vezetett a Liverpool: Steven Gerrard egyik röviden tisztázott szabadrúgása után Jamie Carragher visszaemelte a labdát a tizenhatosra, és az ott ragadó Sami Hyypiä kapásból a bal alsó sarokba húzta. A későbbiekben feltámadt a Wigan, több ízben az eltiltott José Reinát helyettesítő Jerzy Dudeken múlt, hogy maradt a 0–1. Mióta Rafa Benítez a Liverpool főnöke, a csapat 32. idegenbeli bajnokiján ez csak a tizedik győzelem volt.

Az utolsó pillanatban akadályozta meg az Arsenal, hogy a Bolton megelőzze a tabellán. Kevin Nolan korán túljárt az „ágyúsok” roppant tapasztalatlan védelmének eszén, attól fogva a Bolton labdarúgói leginkább az alkalmat lesték, hogy a kitámadó hazaiakat másodszor is mattolják. Nem sikerült nekik, az eredmény egészen a 93. percig nem változott, akkor Gilberto Silva továbbította a kapuba Cesc Fabregas passzát. A meccs utolsó pillanataiban viszont mindhárom pontot megszerezhette volna az Arsenal, Thierry Henry lövését Ricardo Gardner a gólvonalról vágta ki.

A Manchester United gyorsan elintézte a maga riválisát, jóllehet idegenben lépett pályára. Az első játékrész közepén Ryan Giggs végigrobogott a Portsmouth térfelén, elvitte a labdát a kapus mellett, majd a lécet találta el – Ruud van Nistelrooy persze épp jókor érkezett a kipattanóra. Cristiano Ronaldo léc alá tartó bombával duplázott, később még egyszer betalált, a szünetre tehát voltaképpen eldőlt a párharc. A Portsmouth a hajrára nagyon felpörgött, Matthew Taylor pazar fejesével szépített is, mindazonáltal tény, hogy a nagyszabású téli erősítés dacára 2006-ban még nem nyert bajnokit. ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik