El-Hadari a fáraók kincse

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.02.12. 01:21
Címkék
Ha már a világbajnokságról lemaradt Egyiptom, a hazai közönség előtt elért Afrikai Nemzetek Kupája-győzelmet igyekszik alaposan megünnepelni. Az első számú hős természetesen Esszam el-Hadari kapus, aki az Elefántcsontpart elleni tizenegyespárbajban két labdát is megfogott.
Esszam el-Hadari a hatból három meccset kapott gól nélkül zárt
Esszam el-Hadari a hatból három meccset kapott gól nélkül zárt
Reuters
Esszam el-Hadari a hatból három meccset kapott gól nélkül zárt
Esszam el-Hadari a hatból három meccset kapott gól nélkül zárt
Esszam el-Hadari a hatból három meccset kapott gól nélkül zárt
Reuters
Esszam el-Hadari a hatból három meccset kapott gól nélkül zárt
Ha több afrikai országhoz hasonlóan Egyiptomban is bevett gyakorlat lenne a személyi kultusz, akkor most alighanem Ahmed Hasszánt, illetve a döntőt követően mindenekelőtt Esszam el-Hadarit dicsőítené mindenki. A csapatkapitány az Afrikai Nemzetek Kupáján végig kiválóan futballozott, ő lett a torna legjobb játékosa, és 1998-at követően a második kontinensbajnoki címét gyűjtötte be, míg a kapus az Elefántcsontpart elleni finálé büntetőpárbajában ártalmatlanította a két Didier, Drogba és Zokora kísérletét.

A túlzásokra bármikor kapható arab sajtó az élmények frissessége miatt természetesen inkább el-Hadarit méltatja, és rögvest párhuzamot von a múlttal. A legutóbbi egyiptomi rendezésű sorozaton, 1986-ban szintén tizenegyesek döntöttek az aranyról, és a húsz évvel ezelőtti Egyiptom–Kamerun fináléban is a hazai kapus, Tabet el-Batal volt a hős.

„El-Hadari személyében új afrikai óriás született – lelkendezett az el-Akbar el-Jom című lap szakírója. – Ő a legjobb afrikai kapus. A torna elejétől kezdve hibátlanul védte a kapunkat a kontinens legnagyobb csatársztárjai ellen.” A legnagyobb ászok azért nyilvánvaló túlzás, hiszen világklasszissal csak eggyel, Didier Drogbával kellett farkasszemet néznie, miközben például az elefántcsontparti kapusok (Jean-Jacques Tizie, illetve a fél órát védő Boubacar Barry Copa) többek között Midóval, Samuel Eto’óval és Obafemi Martinsszal párbajoztak. Drogbával, ugye, nem tehették…

Ahmed Hasszán 1998 után másodszor lett kontinensbajnok
Ahmed Hasszán 1998 után másodszor lett kontinensbajnok
Ahmed Hasszán 1998 után másodszor lett kontinensbajnok
Persze ez nem zavarta meg a kairói stadion szpíkerét, illetve Hoszni Mubarak államelnököt, hogy a torna emberének nevezze a valóságban „csak” az ANK legjobb kapusának megválasztott el-Hadarit, míg az el-Maszri el-Jom már-már odáig merészkedett, hogy kizárólag a kapusnak tulajdonította az ötödik diadalt. „El-Hadari tette boldoggá Egyiptomot, és ríkatta meg az elefántokat” – fogalmazott az ellenzéki lap.

El-Hadarinak egyébként sokat köszönhet a legjobb játékosnak megválasztott Ahmed Hasszán is, aki a hosszabbításban tizenegyesből kapufára rúgta az első meccslabdát. Hasszán Sehata szövetségi kapitány utóbb bevallotta, akkor úgy érezte, ez nem Egyiptom napja lesz, és a középpályás sem tagadta, legszívesebben elsüllyedt volna szégyenében. „Forgott velem a világ, azt hittem, nem élem túl a napot. Aztán összeszedtem magam, és úgy éreztem, kétszer egy nap nem ronthatok, ezért vállaltam el az újabb lövést” – adott magyarázatot Ahmed Hasszán arra, honnan volt bátorsága elkezdeni az ötös sorozatot.

Igaz, neki legalább volt döntőbeli tapasztalata, hiszen a pénteken pályára lépők közül egyedüliként ő már 1998-ban is ott volt a győztes gárdában, mi több, a Dél-Afrika elleni fináléban ő szerezte az első gólt.

Most a nyitás elmaradt, de az arany így is összejött.

Fél aranyat ér a rendezés

Sorozatban másodszor nyerte meg az Afrikai Nemzetek Kupáját a rendező ország válogatottja, a 2004-ben a csúcsra érő Tunézia után az idén Egyiptom lett kontinensbajnok. A „fáraóknak” a mostani volt az ötödik diadaluk, és a harmadik hazai közönség előtt. Egyiptom rekordot jelentő negyedik alkalommal adott otthont az ANK-nak (Etiópia, Ghána és Tunézia háromnál jár), és ugyancsak csúcs az öt sikere, illetve a három hazai diadala.

A rendezés egyébként kifizetődő Afrikában, az eddigi 25 ANK-ból immár a tizenegyediken nyert a házigazda (Egyiptom: 1959, 1986, 2006; Etiópia: 1962; Ghána: 1963, 1978; Szudán: 1970; Nigéria: 1980; Algéria: 1990; Dél-Afrika 1996; Tunézia: 2004). A futballban vezető földrészek közül ennél csak Dél-Amerikában jobb az arány, ott 37-ből 18-on ért révbe a házigazda (három alkalommal nem volt klasszikus rendező ország), ugyanakkor Európában 12 lehetőségből csak hárommal élt a vendéglátó (legutóbb még 1984-ben Franciaország). Világbajnokságon 17 esetből hatszor fordult elő, hogy a hazaiak ünnepelhettek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik