Toney: most sem sikerült

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.03.20. 02:51
Címkék
James Toneynak (69–4–3, 43 K. O.–T. K. O.) másodszor sem sikerült nehézsúlyú világbajnoki övet szereznie, igaz, szemben a tavaly áprilisi, John Ruiz elleni mérkőzéssel (akkor utólag vették vissza tőle a koronát, mert megbukott a doppingvizsgálaton), Hasim Rahmannal szemben (41–5–2, 33) nem is nyert, és kívülről úgy tűnt, még a döntetlent is ajándékba kapta. A WBC (Bokszvilágtanács) vb-övét először megvédő Rahman ugyanis az összkép alapján jobb benyomást tett, egy pontozó 117:111-gyel neki is adta a találkozót, ám mivel a másik kettő 114:114-re értékelte a meccset, többségi döntetlent hirdettek ki Atlantic Cityben.
Rahmané (jobbra) maradt az öv
Rahmané (jobbra) maradt az öv
Rahmané (jobbra) maradt az öv
Rahmané (jobbra) maradt az öv
Rahmané (jobbra) maradt az öv
Rahmané (jobbra) maradt az öv
Az elhízottnak tűnő, korábbi önmagához képest sokkal lassabban mozgó Toney messze nem a valós tudásának megfelelően bokszolt, ugyanakkor Rahmant, rácáfolva a papírformára, még az sem zavarta meg, hogy a hetedik menetben megsérült a szemöldöke. Ugyanakkor meglehetősen furcsának hatott, hogy elmaradtak a megrendítő erejű pofonok, pedig a két amerikai bőven 50 százalék feletti K. O.-aránnyal büszkélkedhet. Tudat alatt talán túl nagy volt a tisztelet…
Persze Toneynál ez a mérkőzés utánra elmúlt, és verbálisan megtámadta a meccset 117:111-gyel a világbajnoknak adó Tom Kaczmarakot.

„Fogalmam sincs, mit látott, talán ideje lenne orvosi ellátásban részesíteni – mondta a pontozóról a korábban középsúlytól felfelé minden kategóriában vb-övet nyerő Toney. – Szerintem két vagy három ponttal jobb voltam. Rahman ijedtnek tűnt. Ő is megtapasztalta, James Toneyt nem lehet kiütni. Megnyertem a meccset, de a bokszban hoztak már más furcsa ítéleteket is…”

Két pontozónál mindenesetre a hatékonyabban találó (42 százalék kontra 30), de kevesebb pofont (263 kontra 279) célba juttató Toney egy ponttal vezetett az utolsó menet előtt, csakhogy a záró felvonást ez a páros a címvédőnek adta. A furcsa az, hogy Freddie Roach, Toney edzője az utolsó szünetben kiütésre biztatta tanítványát, mondván, máshogy nem nyerhet, és a kihívó ment is előre, a tudósítások szerint el is vitte a menetet – csak a pontozók érezték másképp.

Így legalább nem született még furcsább eredmény, Hasim Rahman meg készülhet a következő kötelező címvédésére. Lesz mit törlesztenie, hiszen a kazah Oleg Maszkajev ellen kell kockára tennie az övét, aki 1999-ben szó szerint kiütötte őt a ringből.

Akkor legalább volt boksz, szemben a szombat éjszakával…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik