Nem olvadt el az előny

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.04.08. 01:49
Címkék
A kedden Norvégiában aratott győzelem után Ózdon is sikert ért el a vb- és Eb-bronzérmes magyar női válogatott az Európa-bajnok skandinávok ellen.
Nem túlzás azt állítani, hogy az ózdiak nagyon készültek a világbajnoki bronzérmes magyar válogatott fellépésére. Hétfő reggel kezdték el árulni a belépőket, és alig 24 órával később már ki is tehették a pénztár fölé a Minden jegy elkelt táblát. Így, a színházakban használt zsargont kicsit átalakítva, elmondhatjuk: a későn jövők egyáltalán nem foglalhatták el helyüket, nekik maradt a tévéközvetítés. Azok a szerencsések viszont, akik ott voltak a lelátókon, már fél órával a kezdés előtt fantasztikus hangulatot varázsoltak, így már a bemelegítésnél érezhették a játékosok, hogy bár csak felkészülési mérkőzés vár rájuk, igazi kézilabdaünnepre számíthatnak.

A fiatal norvégokat a svédek tesztelik

A vendég norvégok már most fel akarják mérni erőiket, s egy meglehetősen furcsa szisztémát választottak. A hét elején több mint harminc embert gyűjtöttek össze, s a keret előbb Kristiansandban lépett pályára a mieink ellen, majd kettévált. A szövetségi kapitány, Marit Breivik az egyik csapattal Svédországba utazott, míg segítője, Thorir Hergeirsson a többiekkel Magyarország felé vette az irányt. A szakember a találkozó előtt elmondta, hogy ez számukra a kísérletezés időszaka, így Ózdon öt újoncot avatnak.

A magyar válogatottban a norvégiai találkozón hárman estek át a tűzkeresztségen, míg az ózdi találkozón a debreceni Orbán Annamária debütált a nemzeti együttesben. A Ferencváros kapusa, Pastrovics Melinda majd a szombati mérkőzésen, Miskolcon ünnepelheti első válogatottságát.

Görbicz és Tóth a főszerepben

Remek hangulatban, de rengeteg technikai hibával kezdtek a csapatok. Sőt még szerencséjük sem volt a lányoknak, hiszen ha sikerült végigvinni egy támadást, akkor többször is a kapufán csattant a labda. A norvégok még büntetőt is hibáztak, a mieink pedig Görbicz Anita és Tóth Tímea találata után nyugodhattak meg egy kicsit. A remekül védő Sugár Tímeának is nagy szerepe volt abban, hogy az északiak csak a 10. percben szerezték meg első góljukat, Linn-Kristin Riegelhuth hétméteresből volt eredményes. Néha akadozott a magyar együttes játéka, ám hatalmas akarattal küzdöttek a mieink (7–4). Az északiaknál Riegelhuth kapta el nagyon a fonalat, a vendégek jórészt neki köszönhették, hogy hátrányuk nem nőtt. Néha a beállós Hege Vikebö is megoldhatatlan feladat elé állította a magyar védőfalat, ha hozzá került a labda, akkor gól vagy büntető volt az akció vége.

A folytatásban sokkal agresszívabbá vált a magyar válogatott védekezése, s ennek eredményeképpen újra nőtt a különbség. A második félidő első szakaszában kifejezetten látványos volt Németh András tanítványainak támadójátéka, sorra születtek a szebbnél szebb gólok, s úgy tűnt, padlóra került a fiatal norvég válogatott. A hajrá előtt már tetemesre nőtt a magyar együttes előnye (24–16), ám ekkor következett a rövidzárlat. Már-már azt hittük, ugyanaz történik fordított előjellel, ami kedden Norvégiában, hiszen akkor az északiak vezettek 20–12-re, s innen egyenlített, majd nyert Magyarország. Riegelhuthék azonban ,,csak” 5–0-s rohamra voltak képesek, s amikor túl közel lopódzhattak volna, Ferling Bernadett megtörte az átkot, majd Herr Orsolya következett bravúros védéssel.

Ettől kezdve már sima volt a végjáték. Az ózdi közönség pedig nagyon hálás volt a győzelemért, a találkozó végén még hosszú percekig ünnepelte Németh András csapatát.

Miskolcon harmadszor is nyerhetnek a mieink

Akik későn eszméltek, s nem jutottak jegyhez, azok bánhatták, hogy nem láthatták élőben ezt a remek hangulatú mérkőzést. Igaz, szombaton még bepótolhatnak valamit, hiszen 17 órától (Tv: Sport1) Miskolcon újra találkozik a magyar és a norvég válogatott.

Németh András, a magyarok szövetségi kapitánya
Az első félidőben pontatlanul játszottunk, a másodikban már kezdtünk csapatként fukcionálni. Ekkor is bebizonyosodott, hogy akkor tudunk jól játszani, amikor agresszíven védekezünk, labdákat tudunk szerezni, és gyorsan indulunk. A kapusainkkal maradéktalanul elégedett lehettem. Tomori védekezésével elégedett voltam, s jól illeszkedett a hátsó alakzatunkba Szamoránsky. Az újonc Orbán roppant lámpalázasan kézilabdázott, de irányító posztra két edzést követően nagyon nehéz beállni.

Thorir Hergeirsson, a norvégok megbízott edzője
Sajnos rosszul kezdtük a mérkőzést, az első tíz percben nem találtuk a ritmust, és rengeteg technikai hibát követtünk el. Aztán szerencsére feljavultunk, és úgy érzem, méltó ellenfelei tudtunk lenni a remek magyar csapatnak. Igaz, a vendéglátók második félidei kemény védekezésével időnként nem tudtunk mit kezdeni, s ebből sok könnyű gólt kaptunk, de összességében nem okoztunk csalódást.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik