Az új kapitány végre dolgozhat

Á. L.Á. L.
Vágólapra másolva!
2006.04.21. 00:39
Címkék
Immár hivatalosan is van kapitánya a magyar válogatottnak, hiszen csütörtökön Bozsik Péter és segédedzője, Détári Lajos aláírta a szerződését. Most még mindenki mosolygós volt...
Bozsik Péter (balra) és Détári Lajos elôbb aláírt, azután együtt örült
Bozsik Péter (balra) és Détári Lajos elôbb aláírt, azután együtt örült
Czagány Balázs
Bozsik Péter (balra) és Détári Lajos elôbb aláírt, azután együtt örült
Bozsik Péter (balra) és Détári Lajos elôbb aláírt, azután együtt örült
Bozsik Péter (balra) és Détári Lajos elôbb aláírt, azután együtt örült
Czagány Balázs
Bozsik Péter (balra) és Détári Lajos elôbb aláírt, azután együtt örült
„Találunk kávéautomatát az épületben?” – kérdezzük önző érdektől vezérelve az MLSZ idén átadott kőérbereki székházának felénk sétáló alkalmazottját.

„Nincs, egyébként sincs még sok látnivaló errefelé, ha netán vásárolni szeretnének valamit, az egyetlen hely a virágüzlet, ahol költhetnek. Itt van a közelben” – fújja emberünk egy szuszra. Mindamellett nem ez az egyetlen, s nem is a legkellemetlenebb meglepetés, amellyel tíz óra előtt néhány perccel, a szövetség részben nyilvánosnak hirdetett elnökségi ülése előtt szembesülnünk kell. Mellbevágóbb, hogy az MLSZ honlapján még a kezdési időpontban is látogathatónak beharangozott összejövetel az utolsó pillanatban zárt körűvé módosul. (Eme malőr akkor is bosszantó, ha a Kamaraerdő-közeli futball-főhadiszálláson a nyitánykor elvétve találni sajtómunkást...)

Néhány kattintás és vágókép erejéig a stábok mégiscsak bebocsátást nyernek az aprócska konferenciaterembe, aztán záródnak az ajtók, s hogy semmilyen külső körülmény ne vonja el a bent helyet foglaló grémium, illetve a meghívott szakértők figyelmét, a szalagfüggönyt is működésbe hozza egy láthatatlan kéz.

Ők mondták

„Az elkövetkező napok feladata többek között a szakmai stáb végleges kialakítása. Első lépésben vissza kívánjuk állítani a válogatottság presztízsét, a kerettagságot is érezzék megtiszteltetésnek a futballisták. Állandó csapatban gondolkozunk, akárcsak sikeres elődeink” – Bozsik Péter szűzbeszédének legvisszhangosabb része.
„Nem írjuk alá!” – Détári Lajos mosolygós székházbeli antréja.
„Már ezért megérte...” – újabb Détári-sziporka, fél órával később, a szignálás emlékére kapott különleges tollra rácsodálkozva.
„Célunk, hogy kétezer-tizenkettőre ütőképes csapatunk legyen, s mi ketten üljünk a magyar válogatott kispadján a remélhetőleg hazai rendezésű Európa-bajnokságon” – a legnagyobb tapsot kapó mondat, szintén Détáritól.
A kvázi hermetikusan lezárt helyiségből információ nem, csak az elnökségi tagok szivárognak ki alig valamivel egy óra előtt – nem véletlenül. A március közepén Kisteleki István MLSZ-elnök által meglepetésszerűen bejelentett kapitányjelölt, Bozsik Péter, illetve segédje, Détári Lajos most szentesíti kézjegyével a „házasságlevelet”, azaz a szerződést, mely szerint a két szakember első ütemben a 2008-as Eb-selejtezők zárultáig , azaz 2007 novemberéig látja el feladatát. Ha a válogatott az első háromban végez csoportjában, akkor a megállapodás a következő kvalifikációs sorozat végéig automatikusan meghoszabbodik, míg negyedik hely esetén az elnökség dönt a folytatásról.

Ahogy ünnepi alkalmakkor dukál, az elnöki köszöntő rövid és velős, végtére is – elnökségi ülés ide vagy oda – ma mégsem ő a főszereplő. Bozsik Péter ezúttal is közvetlen, mégis határozott, a szövetségi edzői titulussal jelölt Détári Lajos szintúgy, s minthogy kérdés alig hangzik el, a ceremónia fél kettőre véget is ér. Tíz perc, és az elnökségi tagok újra bezárkóznak. Iparkodniuk kell, elvégre a rendkívüli programot magába foglaló szünetig a nyolc napirendi pontból csupán hármat sikerült kipipálniuk. Elvileg a hatos és a hetes a legizgalmasabb és a legtöbb kérdést felvető: a reorganizációs hitellel kapcsolatosak.

„Hat vagy hét órára talán végzünk is” – mondja a számokra rímelve Serényi Péter sajtófőnök, megtoldva azzal: sajtótájékoztató nem lesz.

Szédületes metamorfózis: nyílt elnökségi ülésből zárt, tájékoztató nélküli összejövetel kerekedett. Így megy ez.

Az adósok nem nevezhetnek

1. Az MLSZ elnöksége egyhangúlag úgy szavazott, hogy a következő bajnokságra csak az a klub vagy gazdasági társaság nevezhet, amely a Profi Liga Kft.-től felvett hitelt június 15-ig maradéktalanul, azaz tőke- és kamattartozásokkal együtt visszafizeti.
2. Május 10-én az Üllői úton rendezik meg a Magyar Kupa fináléját, a győztes öt-, a második helyezett hárommillió forintot kap.
3. A következő bajnokság július 29-én kezdődik, az utolsó őszi fordulót december 2-án rendezik. Csak hétvégén lesznek meccsek. A tervek szerint az ősszel 17 fordulót lejátszanak, két tavaszi kör átkerül őszre.
4. Az MLSZ állásfoglalást kért a Füzi-ügyben a FIFA-tól, amely válaszában azt kérte az MLSZ-től, hogy a fegyelmi bizottság tegye meg a szükséges lépéseket, és a döntés meghozatalakor vegye figyelembe a FIFA barátságos mérkőzésekre érvényes kódexét, illetve az MLSZ vonatkozó fegyelmi szabályzatát. Füzi Ákos ügyében pénteken ül össze a fegyelmi bizottság. A játékost egy februári felkészülési mérkőzésen állították ki, a védő szerepeltetése miatt a Vasas, a DVSC és a Sopron is megóvta az Újpest elleni bajnoki meccset.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik