Visszafogottan is kiütés

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.04.23. 01:39
Címkék
Kovács Attila a papírformának megfelelően sima győzelemmel tudta le a Steve Conway elleni világbajnoki címmérkőzése előtti utolsó akadályt, és a hatodik menetben kiütötte a lengyel Marcin Piatkowskit a Felix-Promotion paksi gáláján.
Kovács Attila nem bírta kivárni a meccs végét
Kovács Attila nem bírta kivárni a meccs végét
Czagány Balázs
Kovács Attila nem bírta kivárni a meccs végét
Kovács Attila nem bírta kivárni a meccs végét
Kovács Attila nem bírta kivárni a meccs végét
Czagány Balázs
Kovács Attila nem bírta kivárni a meccs végét

„Láttam a lengyel srácot, ügyes bunyós, Attila megszenvedhet vele” – jósolta Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke Füzesy Zoltánnak, az este nyitányaként sima győzelmet arató Popovics Tamás edzőjének röviddel a Kovács Attila (18–1, 12 K. O.–T. K. O.)–Marcin Piatkowski (18–6–2, 5) mérkőzés előtt. A prófécia nyilvánvalóan csakis az amatőrmúltból indulhatott ki, hiszen a profik között Piatkowskinak a nagyváltósúlyú lengyel nemzetközi bajnoki öv a legjobb eredménye, ez a renomé pedig nagyon távol áll a jelenleg az EBA (Európai Bokszszövetség) trónján ücsörgő Kovácsétól, akinek ráadásul ez a találkozó inkább csak tájékoztató jellegű volt. Neki ugyanis a szombati mérkőzés csak megálló volt az újabb nagy cél, a június elejére tervezett, Steve Conway elleni IBO-világbajnoki címmeccs előtt.

Elrontották Bognár búcsúját

Bár a Felix-Promotionön belül talált gazdára az IBC (Nemzetközi Boksztanács) kisváltósúlyú vb-öve, a paksi közönség döntő többsége ennek aligha örült, hiszen a helyi kedvenc, az utolsó mérkőzését vívó Bognár László (36–10–2, 14) húzta a rövidebbet. A 12 éves profi karrierje befejező fejezetét író 37 esztendős öklöző a szlová-kiai Andrzej Sark (9–2, 8) ellen a harmadik menetben kétszer is a padlóra került, a második után pedig a mérkőzésvezető számolás nélkül beszüntette a küzdelmet.
„Emiatt is kértük azt tőle, hogy bokszolja végig a mérkőzést, nem árt neki a nyolc menet, mielőtt elkezd készülni a Conway elleni tizenkettőre. Mondtuk neki, hogy ne törekedjen a kiütésre, bokszoljon, érezze a mozgást, a kis pihenő után ez sohasem árt” – mondta a harmadik-negyedik menet fordulóján Rácz Félix, a magyar öklöző promotere.

Addigra ugyanis már érződött, ezen az estén Kovácsnak nem az az elsődleges, hogy folytassa hatmeccses K. O.–T. K. O.-sorozatát. Bár többször is a kötelek mellé terelte riválisát, az ötös-hatos összetételek helyett beérte kettes-hármasokkal, holott korábban az ilyen helyzetekben könyörtelenül ráment volna a gyors befejezésre. Most viszont más volt a feladata.

Egy ideig igyekezett is megfelelni neki, aztán történt valami. Piatkowski sokadik mélyütése, illetve Kovács rövid szóbeli elégedetlenkedése után a magyar bunyós elindult előre. Az első, pusztítónak szánt ütése még csak a le- vegőben „tett kárt”, a második viszont Piatkowskiban. Tényleg csak egy villanást, majd egy zsákot láthattunk. Az előbbit Kovács balhorga, az utóbbit pedig az állcsúcson eltalált Piatkowski személyesítette meg. Dőry Miklós mérkőzésvezető szerencséjére csak tízig kellett számolni a kiütéshez, mert különben talán még most is tartana a matekóra… A lengyel ugyanis láthatóan azt sem tudta, hol van, a szorítósegédeknek közös erővel kellett a Kovács sarkában elhelyezett székre leültetniük, ahol sikerült regenerálódnia. Úgy öt perccel a folytatáshoz rendelkezésre álló tíz másodperc letelte után…

„Egy gyilkos…” – kommentálta röviden védence produkcióját Rácz Félix.
Vajon mit mondott volna a menedzser, ha még nem is fogja vissza?

Nagy János meghallgatta menedzsere, Rácz Félix, illetve edzője, Klein Csaba kérését, vigyázott magára Jevgenyij Sztrauszov ellen, de nem feledkezett meg hibátlan rekordjáról sem. A Jorge Barrios elleni WBO-világbajnoki címmérkőzésre készülő kiskönynyűsúlyú magyar öklöző amúgy edzésből, nagyon simán, egyhangú pontozással legyőzte a fejelés miatt még intéssel is sújtott orosz riválisát. Nagy látható külsérelmi nyomok nélkül jutott túl a találkozón, így az utolsó akadály is elhárult a május 20-ra tervezett Los Angeles-i fellépése elől.

PROFI GÁLA, PAKS
Eredmények. Férfiak.
Pehelysúly (a WBO interkontinentális bajnoki övéért): Mészáros András–Nagy Zsolt p. gy. 12 m-ben ; kiskönnyűsúly: Nagy János– Sztrauszov (orosz) p. gy. 8 m-ben, kisváltósúly (az IBC világbajnoki övéért): Sark (szlovákiai)–Bognár László T. K. O. gy. a 3. m-ben; váltósúly: Petrovics János–Jónás Attila T. K. O. gy. a 3. m-ben; nagyváltósúly: Kovács Attila–Piatkowski (lengyel) K. O. gy. a 6. m-ben; félnehézsúly: Popovics Tamás–Angyijanov (orosz) p. gy. 6 m-ben.
Nők. Harmatsúly: Csábi Bettina–Hockmi (francia) p. gy. 10 m-ben
A nem jelölt nemzetiségű bokszolók magyarok
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik