„Merk elvette tőlünk a döntőt!”

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.04.28. 02:06
Címkék
Az olasz sajtó és a Milan képviselői meglehetősen gyorsan megtalálták, hogy a piros-fekete gárda miért nem jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe: ha a 69. percben Markus Merk német játékvezető megadja Andrij Sevcsenko szabályos gólját, alighanem másként alakult volna a találkozó.
Sevcsenko (jobbra) többször is megelôzte Puyolt, Merk bíró (nagy képünkön) szerint azonban a legfontosabb pillanatban szabálytalanul tette ezt
Sevcsenko (jobbra) többször is megelôzte Puyolt, Merk bíró (nagy képünkön) szerint azonban a legfontosabb pillanatban szabálytalanul tette ezt
Sevcsenko (jobbra) többször is megelôzte Puyolt, Merk bíró (nagy képünkön) szerint azonban a legfontosabb pillanatban szabálytalanul tette ezt
Sevcsenko (jobbra) többször is megelôzte Puyolt, Merk bíró (nagy képünkön) szerint azonban a legfontosabb pillanatban szabálytalanul tette ezt
Sevcsenko (jobbra) többször is megelôzte Puyolt, Merk bíró (nagy képünkön) szerint azonban a legfontosabb pillanatban szabálytalanul tette ezt
Sevcsenko (jobbra) többször is megelôzte Puyolt, Merk bíró (nagy képünkön) szerint azonban a legfontosabb pillanatban szabálytalanul tette ezt
A Milan játékosainak és a szakmai stáb tagjainak nincs kétségük: Andrij Sevcsenko szabályos gólt szerzett a Camp Nouban. Mint ismeretes, a második félidő közepén az előreívelt labdát az ukrán csatár a Barcelona kapujába fejelte, ám a gól érvénytelen volt, mert a bíró szerint a csatár felugrás előtt meglökte Carles Puyolt. (Sőt tulajdonképpen meg nem adott gólról sem beszélhetünk, a német Merk játékvezető ugyanis „belefütyült” az akcióba, tehát nem kellett érvénytelenítenie a találatot.)

„Ha kell, megesküszöm rá, hogy hozzá sem értem Puyolhoz, egyszerűen nem értem, hogy a játékvezető mit látott – bosszankodott Sevcsenko. – A gólom teljesen szabályos volt, rossz bírói ítélet született. Ami a mérkőzést illeti, emelt fővel búcsúzunk a Bajnokok Ligájától, és most minden erőnkkel a bajnokságra összpontosítunk, amelyben három nagyon fontos mérkőzés vár ránk. Az idény mérlegét csak utána vonjuk meg.”

Sevcsenkónál erősebb szavakat használt Carlo Ancelotti, a Milan edzője:
„A játékosokkal együtt nagyon sajnálom, hogy kiestünk, hiszen a tavaly elveszített döntő után az idén mindenképpen úgy akartunk javítani, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját. Ez már nem sikerülhet, ami elsősorban nem rajtunk múlt. Mindent kiadtunk magunkból, csak néhány balszerencsés epizód miatt estünk ki.

Markus Merk nem adta meg Andrij Sevcsenko gólját
Markus Merk nem adta meg Andrij Sevcsenko gólját
Markus Merk nem adta meg Andrij Sevcsenko gólját
Sevcsenko gólja szerintem teljesen szabályos volt, nem értem, hogy egy olyan tapasztalt, rutinos játékvezető, mint Merk, hogyan ítélhetett szabadrúgást. Ez a hibás döntés alapvetően rányomta a bélyegét a mérkőzésre, hiszen ha sikerült volna vezetést szereznünk, akkor talán mi jutunk tovább. Annak viszont örülök, hogy bebizonyítottuk: legalább olyan erősek vagyunk, mint a Barcelona. Az utolsó pillanatig volt esélyünk a győzelem megszerzésére.”
A legkeményebb szavakat Adriano Galliani ügyvezető igazgató és alelnök használta Merkkel kapcsolatban.

„Egyértelműen bírói hiba döntötte el a továbbjutás kérdését, Merk elvette tőlünk a döntőt! A meg nem adott gól mellett egyéb bosszantó hibákat is elkövetett: szerintem nem három, hanem legalább négy percet kellett volna hoszszabbítania a meccs végén, és még a ráadást is megkurtította húsz másodperccel. Tényleg irritáló módon viselkedett. Enyhén szólva bosszantó ügy, arról nem is beszélve, hogy a tavalyi BL-döntőben három nullás vezetésünknél is elvettek tőlünk egy szabályos gólt, amellyel négy nullára mentünk volna el a Liverpooltól. A mostani két meccs száznyolcvan perce alatt bebizonyítottuk, hogy egyenrangú ellenfelei vagyunk a Barcelonának.”

A Milan képviseletében megszólalók közül egyetlen játékos volt, aki igyekezett elvonatkoztatni Merk ténykedésétől, és valóban a meccsen történtekkel foglalkozott: Clarence Seedorf.

„Ezt a párharcot nem Barcelonában, hanem egy hete Milánóban veszítettük el, amikor túl sok helyzetet hagytunk ki. Itt, a Camp Nouban a maximumot nyújtottuk, az utolsó huszonöt percben folyamatosan nálunk volt a labda, de ez nem volt elég” – nyilatkozta a holland középpályás.

A kiesés után a Milannak most valóban a bajnokságra kell összpontosítania, hiszen három fordulóval a zárás előtt már csak három pont a hátránya a hatalmasat fékező Juventus mögött. A piros-fekete csapat háza táján azonban már a távolabbi jövőt is tervezik.

Ancelotti mester szerint ugyan a következő idényre nem kell nagyon átalakítani a keretet, ám a lapok úgy vélik, hogy legalább a védelmet meg kellene fiatalítani, míg a francia L’Équipe úgy értesült, hogy a Milan Dida helyére a Juventusszal összevesző Gianluigi Buffont készül átigazolni a kapuba.
Kezdésnek nem rossz...



Szavazás

Mely' csapat nyeri a BL-t?

---- CARLES PUYOL (Barcelona)
„Az volt a legfontosabb, hogy a Milan csatárait újra elhallgattassuk, mert akkor nem érhet baj bennünket. Megoldottuk, és nagyon boldogok vagyunk, hogy bejutottunk a döntőbe. Most már meg akarjuk nyerni a trófeát. Az Arsenal nagyon jól támadó, remek csapat gyors játékosokkal, nem becsüljük le, hanem nagyon tiszteljük.”

SAMUEL ETO’O (Barcelona)
„Keményen dolgoztunk, hogy megvalósíthassuk az álmunkat. A Bajnokok Ligája döntője a csúcs, és mindenki oda szeretne bekerülni. Jó döntő lesz, hiszen a legtöbb gólt szerző csapat méri össze erejét a legkevesebb gólt kapóval.”

ANDRÉS INIESTA (Barcelona)
„Ha egytől tízig kellene osztályozni, akkor tízest adnék a Barcelonának. Tudtuk, hogy kemény meccs lesz, próbáltuk a saját játékunkat nyújtani, helyzeteket kidolgozni, de az volt a legfontosabb, hogy a Milant ne engedjük a kapunk közelébe. Ha kimondom, hogy döntősök vagyunk a Bajnokok Ligájában, azonnal lúdbőrös leszek.”

LUDOVIC GIULY (Barcelona)
„A lakóhelyem közel van Párizshoz, biztos, hogy az egész családom ott lesz majd Saint-Denis-ben. Remélem, ott is szerencsém lesz, és gólt lövök, de ha nem én, akkor Eto’o, Deco vagy valaki más betalál, és nyerünk. Magunkért, valamint a közönségünkért.”

RAFA MÁRQUEZ (Barcelona)
„Még egyetlen mexikói sem játszott döntőt a Bajnokok Ligájában, én lehetek az első, és szeretném az összes pillanatát kiélvezni! A Milan ellen nem mentem fejjel a falnak, igyekeztem keveset szabálytalankodni, hogy elkerüljem a harmadik sárga lapomat. Köszönöm a szurkolóink támogatását, remélem, Párizsba is elkísérnek bennünket.”

GIOVANNI VAN BRONCKHORST (Barcelona)
„Egy álom vált valóra, ráadásul egy különleges álom, hiszen a régi csapatom, az Arsenal ellen játszhatjuk a döntőt. Őrületes meccs lesz! A Milan ellen nagyon nehéz dolgunk volt, különösen az elején, amikor az olaszok rengeteget változtatták a helyüket. A második félidőben többet figyeltem a pálya közepe felé, és akkor már jobban ment a játék.”

RUI COSTA (Milan)
„Két mérkőzés alapján estünk ki, nem egy kiragadott pillanat miatt. Az első meccsen Giuly gólja megfogott bennünket. Most Sevcsenko találata alighanem szabályos volt, de kiestünk, igaz, emelt fővel vonulhattunk le a színről. Puyol esésénél a bolondját járatták a bíróval, kár, hogy ez történt, mert ha megadja, elérhettük volna a hosszabbítást.”

ARSÉNE WENGER (Arsenal)
„Ronaldinho bármelyik pillanatban képes váratlan megoldásra, minden mozdulatára nagyon oda kell figyelnünk. Azt hiszem, van esélyünk, és máris megkezdjük a felkészülést. Ha jól gazdálkodunk a helyzeteinkkel, nyerhetünk. Természetesen történelmet szeretnénk írni.” ---- Frank Rijkaard játékosként a Milannal kétszer (1989, 1990) is megnyerte az első számú európai kupasorozatot, edzőként viszont először készül hasonlóra – éppen egykori csapata kiejtését követően.

– Nehezebben ment, mint ahogyan számították?
– Tudtuk, hogy meg fogunk szenvedni, hiszen a Milan nagyszerű csapat, néhány egészen kiváló játékossal – mondta Rijkaard. – Tettük a dolgunkat, vigyáztunk az előnyünkre, és nagyon boldogok vagyunk, hogy bejutottunk a döntőbe. Minden percben minden labdáért meg kellett küzdeni, egyetlen pillanatra sem lankadhatott a figyelmünk.

– Nem furcsa, hogy a kiváló támadókkal megáldott csapatok mérkőzése gól nélkül ért véget?
– Megközelíthetjük úgy is a kérdést, hogy bebizonyítottuk, gólok nélkül is lehet érdekes meccset vívni. Voltak lehetőségeink, de figyelnünk kellett a játékosaikra, hiszen közülük sokan egy-egy villanással fordulatot idézhettek volna elő. A második félidőben a Milan keményebben nyomott a gólért, de tartottuk magunkat.

– Leszámítva Sevcsenko vitatott gólját. Ön szerint meg kellett volna adni a találatot?
– Nem akarok többet gondolni az esetre, csak annyit mondanék, hogy volt egy gól, amelyet érvénytelenítettek.

– Mi a véleménye a döntőbeli riválisról, az Arsenalról?
– Azt hiszem, nagyszerű menetelést láthattunk a csapattól, amely tele van fiatalokkal, és amely biztosan kemény, de nemes ellenfél lesz. Ugyanakkor még nem akarok a fináléra gondolni, csak a következő, a Cádiz elleni bajnoki foglalkoztat, mert nekünk minden mérkőzés nagyon fontos. A döntővel ráérünk akkor törődni, ha az lesz a következő találkozónk. ---- LA GAZZETTA DELLO SPORT (olasz)
A bíró kilökte a Milant a döntőből. Sevát leállították gólszerzés közben, pedig minden szabályos volt. A Barcelona az utolsó pillanatig remegett.

TUTTOSPORT (olasz)
Haragos Milan. A Barca egy meg nem adott Sevcsenko-gólnak köszönhetően jutott be a döntőbe.

CORRIERE DELLO SPORT-STADIO (olasz)
Kirabolták a Milant. Nem adták meg Seva szabályos gólját. Ancelotti és Galliani: abszurd hiba volt.

LA STAMPA (olasz)
Milan, vége a történetnek. Nem volt elég a Milan számára a büszkeség és a történelmi múlt. A BL döntőjét a Barcelona és az Arsenal játszhatja, azaz Ronaldinho lép pályára Henry ellen, ez ma a legjobb döntő, amelyet az európai piac kínál.

AS (spanyol)
Igen, igen, igen, mi utazhatunk Párizsba – igaz, a játékvezető segítségével. A Milan emelt fővel búcsúzott.

EL MUNDO DEPORTIVO (spanyol)
A Barca megérdemelten jutott be a döntőbe. Ameddig Rijkaard csapata úgy akarta, a Milannak esélye sem volt.

YAHOO.DE (német)
Markus Merknek, a német FIFA-bírónak alig volt nehéz pillanata a mérkőzésen, korlátlan úr volt a pályán. Akkor is helyén volt, amikor Sevcsenko szabálytalanságot követően nyert meg egy párharcot, és juttatta kapuba a labdát: Merk azonban nem adta meg a gólt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik