„Az kell a jó bokszhoz, ami a háborúhoz is”

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.05.03. 00:42
Címkék
Három világbajnoki övvel is gazdagodhat a Felix-Promotion, hiszen május 6-án Miló Viktória Regina Halmichtól a WIBF légsúlyú, május 20-án Nagy János Jorge Barriostól a WBO kiskönnyűsúlyú, június 3-án Kovács Attila pedig Steve Conwaytől az IBO nagyváltósúlyú koronáját próbálja meg elvenni.
Rácz Félix most már a legnagyobb sztárok ellen is gyôzelmi eséllyel küldheti a ringbe versenyzôit
Rácz Félix most már a legnagyobb sztárok ellen is gyôzelmi eséllyel küldheti a ringbe versenyzôit
Czagány Balázs
Rácz Félix most már a legnagyobb sztárok ellen is gyôzelmi eséllyel küldheti a ringbe versenyzôit
Rácz Félix most már a legnagyobb sztárok ellen is gyôzelmi eséllyel küldheti a ringbe versenyzôit
Rácz Félix most már a legnagyobb sztárok ellen is gyôzelmi eséllyel küldheti a ringbe versenyzôit
Czagány Balázs
Rácz Félix most már a legnagyobb sztárok ellen is gyôzelmi eséllyel küldheti a ringbe versenyzôit


– Az időrend miatt meg udvariasságból is Vikivel kezdeném, és azt mondom, van esély rá, hogy hazahozza az övet – mondta Rácz Félix. – Halmich a meccs favoritja, az európai női bunyó egyik legnagyobb sztárja, mégis megfogható. Nagy Jani és Barrios nálam egyforma eséllyel indul, azt hiszem, az dönt, melyikük fog ki jobb napot.

– Velük ellentétben Kovács Attila itthon bokszolhat.
– Ezért is mondom azt, hogy neki minimum hatvan százalék a sansza Szolnokon. De Conway, szerintem, nem annyira rossz bokszoló, amilyennek néhányan tartják. Két bokszolótól lehet kikapni: a jótól és a kellemetlentől. Kótai Mihály ellen láthattuk, mennyire kellemetlen pali a brit.

– Beindulhat az üzlet vagy csak újabb előrelépés jön?
– Már tavaly is azt mondtam, érdemes megvárni 2006 nyarát-őszét, mert az embereim akkor jutnak el a látványos mecscsekig. Nem akartam kapkodni, megvártam a megfelelő lehetőségeket. Most mindenkinél reális esély van a győzelemre, bár garantálni semmit sem tudok.

– Hogyan tudott ennyit várni?
– Meg kellett tanulnom türelemmel várni és sakkozni. Próbáltam a jóktól, a nálam jobbaktól tanulni. Stratégaként Frank Warrentől, a britek tótumfaktumától, szervezésben és diplomáciában pedig Klaus-Peter Kohltól, az Universum atyjától.

– Nem is próbálta a saját útját járni?
– Azért ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ugyanazt tettem-teszem, mint ők. Vannak módszerek, fogások, amelyeket érdemes ellesni, de tőlük függetlenül kell meghoznom a döntéseimet. Nem keresztezzük egymás útjait, de figyelünk a másikra. Elférünk, elég nagy a tér a profi bokszban.

– Lesznek valaha is egyazon szinten?
– Legalábbis ezt szeretném, ezért dolgozom. A menedzsereknél, mint minden más szakmában, az éveket nehéz behozni. Kohl harminchárom éve van a pályán, én ennyi idős vagyok, Warren meg tavaly ünnepelte működése huszonötödik évfordulóját. Jó úton járok, de egyik napról a másikra még a felzárkózás sem megy. És az anyagi lehetőségeinket sem szabad összetéveszteni. A tévés partnereinktől, például, ugyanolyan számokkal ellátott csekket kapunk, csak náluk utána font, illetve euró a pénznem, nálam forint. Nekem mást kell előhúznom, például a szellemi tőkémet.

– Csak szellemi tőkéért senki sem lép ringbe a gáláján.
– Erre azt mondom, pénzért a hülye is tud vásárolni. A munkatársaim tudják, két kedvenc szavam van: a barter és az ingyen. Az üzleti partnereimnek olyat próbálok adni cserébe, ami értéket képvisel, a különböző forrásokból befolyó pénzt meg nem elszórom, hanem építkezésre használom.

– Meg aztán fizeti a bokszolóit. Ők elégedettek?
– Még nem panaszkodtak, de a pénznek senki sem ellensége, ezért próbálom őket minél többször bokszoltatni.

– Sok pénz van a bokszban?
– A labdajátékok mellett biztosan benne van az első ötben Magyarországon. Sőt az egyéni sportokban talán el is viszi a prímet.

– Irigyek önre?
– Persze. Megboldogult édesapám egyik kedvenc mondása volt, hogy „A kutya ugat, a karaván halad”. Eleinte nem értettem, próbáltam meggyőzni embereket, megfelelni mindenkinek, de már tudom, mennyi igazság rejlik a szavak mögött.

– A külföldiekkel sohasem volt gondja?
– Hat-hét éve, amikor elkezdtem járni a különböző kongresszusokra, mindenki azt hitte, valakinek a hozzátartozója vagyok, és majd jön az igazi vezető is. Nem jött, engem meg elfogadtak. Száz hájjal vannak megkenve, és van rajtuk vagy tíz centi bőr.

– Mekkora az ön páncélja?
– Azt mondják, már alakul. A lehetőségekhez képest még több eredményt szeretnénk elérni, de azért vannak korlátok is. Mert az kell a jó bokszhoz, ami a háborúhoz is: pénz, pénz, pénz…

A golffal bővül a profil

A Felix-Promotion, illetve Rácz Félix neve az elmúlt években szinte egybeolvadt az ökölvívással, de a tervek szerint hamarosan még egy sportág, a golf is bekerül ebbe a körbe. Rácz Félix ugyanis a Felix-Promotion leányvállalatának számító, korábban szintén bokszolókat foglalkoztató Fair Play nevű cégét a golf szolgálatába állítja.

„Hat plusz egy rendezvényből álló sorozatot indítunk, az első helyszín a gödi Pólus Palace lesz – mondta Rácz Félix. – Körbenéztünk, láttuk, hogy Magyarországon egyre többen érdeklődnek a golf iránt, egyre népszerűbb, ezért készítettünk egy olyan koncepciót, amely hajdan az ökölvívásban is sikeres volt. Népszerű a sportág, közismert személyiségek is játsszák, és hisszük, hogy kettő, de legkésőbb négy éven belül eljutunk arra a szintre, amelyen most a profi ökölvívásban állunk.”

Ugyanakkor a menedzser azt határozottan cáfolta, hogy ezzel a lépésével pénzt vonna ki a bokszból. „Azért nyitunk a golf felé, mert megvan a tőkénk a továbblépésre – így Rácz Félix. – Nem elveszünk a boksztól, hanem külön erre a célra elkülönített pénzt használunk fel.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik