Újra aranyosak a győri lányok

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2006.05.19. 03:08
Címkék
Pezsgőben és örömmámorban úszott szerda este és éjjel Győr. A város női csapata az FTC elleni döntőben Görbicz Anita vezérletével 26–25-re győzött és megvédte bajnoki címét.
Nem véletlenül a világ legjobbja: Görbicz Anita (balra) góljával nyerte meg a döntôt a gyôri alakulat
Nem véletlenül a világ legjobbja: Görbicz Anita (balra) góljával nyerte meg a döntôt a gyôri alakulat
Nem véletlenül a világ legjobbja: Görbicz Anita (balra) góljával nyerte meg a döntôt a gyôri alakulat
Nem véletlenül a világ legjobbja: Görbicz Anita (balra) góljával nyerte meg a döntôt a gyôri alakulat
Nem véletlenül a világ legjobbja: Görbicz Anita (balra) góljával nyerte meg a döntôt a gyôri alakulat
Nem véletlenül a világ legjobbja: Görbicz Anita (balra) góljával nyerte meg a döntôt a gyôri alakulat


Amikor szerda este véget ért a bajnoki cím sorsát eldöntő Graboplast ETO–FTC női rangadó, óriási fieszta kezdődött Győrben. Előbb a város címerével díszített hatalmas tortát tolták be kocsin a küzdőtérre, majd a játékosok átöltöztek, a csarnok előtt pedig felsorakozott tíz Audi 6-os kabrió. A bajnokok pedig a nyitott gépkocsikkal, rendőri felvezetéssel, az ünneplők sorfala között elindultak a városháza felé, amelynek az erkélyén Balogh József, Győr polgármestere, a MOB tagja köszöntötte őket. „A város sportszerető társadalmának örömmel jelenthetem, hogy a Graboplast ETO női csapata a Magyar Kupa ismételt elnyerése után megvédte bajnoki címét is, és ezzel a bravúrral városunk minden polgárának végtelen örömet szerzett – mondta mintegy 3000 szurkoló előtt a város első embere. – Örömünket csak fokozza, hogy a klub leány serdülőcsapata is magyar bajnoki címet szerzett, bizonyítva, hogy a jelen mellett a jövő is biztató. Arra azonban figyelmeztetek mindenkit, hogy örömünk csak akkor lesz teljes, ha szombat este egy újabb serleg, a Kupagyőztesek Európa-kupája elnyerésével, tehát triplázással koronázza meg a csapat egész éves teljesítményét.”

Zúgott a vastaps, durrogtak a petárdák, látványos tűzijátékkal köszöntötték a csapatot. A szurkolók arról beszéltek, szeretnék, ha szombat este megint folyhatna a pezsgő, a KEK-döntő után újra ünnepelhetnének.

Róth Kálmán, az ETO szakvezetője az euforikus hangulat közepette is higgadtan értékelt.

„Nem volt színvonalas a mérkőzés, de a küzdelem óriási volt – mondta a szakember. – Az események alakulásához hozzájárult az is, hogy számunkra szinte kötelező feladat volt a győzelem, míg a Fradit nem nyomasztotta az esélyesség terhe. Ráadásul nem voltak kedvezőek az előzmények sem, hiszen az FTC-től a rájátszás két legutóbbi mérkőzésén vereséget szenvedtünk. A túlzott akarat, a bizonyítási vágy kissé megfogta a csapatot, ennek lett a következménye a sok pontatlanság, a kapkodás, az elhibázott lövés és a sok kapufa. Szerencsére a védekezésünk jól működött, a támadásoknál pedig nagy akarattal ellensúlyoztuk a hibákat. Sokáig izgalmasan alakult a mérkőzés, és bennem csak akkor kezdett oldódni a feszültség, amikor a negyvenedik percben hat gólra nőtt az előnyünk. Ekkor a Fradi sokat cserélt, de az is igaz, hogy a pályára lépő fiatalok remekül harcoltak, felzárkóztak, és ezzel kétségessé tették a végeredmény kialakulását. Tulajdonképpen csak akkor nyugodtam meg igazán, amikor huszonhét másodperccel a találkozó vége előtt Görbicz Anita találatával huszonhat huszonnégyre alakult az eredmény. Ekkor éreztem igazán, hogy megvan a mérkőzés. A találkozó után a városban kicsit ünnepeltünk, de aztán mindenki gyorsan pihenőre tért, mert szombaton újabb jelentős feladat vár a csapatra. Nem titkolt célunk, hogy triplázással tegyük fel a koronát egész évi eredményes szereplésünkre.” ---- Az aranyrangadó során a győriek a javukra megítélt négy hétméteresből hármat elhibáztak, míg az ötödik büntetődobás elvégzését Mörtel Renátára bízta Róth Kálmán edző. Az átlövő pedig a következő öt büntető mindegyikét biztosan értékesítette. „Édesapám, aki gólerős, élvonalbeli labdarúgó volt, mindig azt hangoztatta, hogy a legkritikusabb pillanatokban is hideg fejjel kell cselekedni, nem szabad, hogy megremegjen a láb vagy a kéz – mondta Mörtel Renáta. – Ezt a jó tanácsát megfogadtam, és ezúttal is így álltam a büntetődobás végrehajtásához. Azt viszont nem tagadom, hogy három, sikerrel végrehajtott kísérlet után megfordult a fejemben, vajon mi lesz, ha ezután nem célzok pontosan. Aztán elhessegettem magamtól a gondolatot, és a következő heteseket újból erővel dobtam, és nem is hibáztam.” ---- A Magyar Kupa és a bajnoki cím megvan, már „csak” a KEK-et kell megnyernie a Győrnek ahhoz, hogy teljes legyen a kollekció. Ebben fő szerepe lehet Görbicz Anitának.

– El tudta képzelni, hogy a Győr csak ezüstérmes legyen a bajnokságban?
– Az FTC elleni meccs előtt már valamennyien derűlátóan, óriási harci kedvvel edzettünk, és vártuk az aranyrangadót – mondta Görbicz Anita, akit a minap a világ legjobb kézilabdázójának választottak meg. – Mivel a bajnokság hajrája úgy alakult, hogy hazai pályán volt lehetőségünk az aranyérem megszerzésére, meg sem fordult a fejemben, hogy ez nem sikerül.

– A döntetlen is elég lett volna, hiszen az utolsó rangadó előtt egy ponttal előzte meg a Győr a Fradit.
– Itthon győzni akartunk mindenáron. Remek közönségünknek nem okozhattunk csalódást.

– Mi lehetett az oka a sok technikai hibának, pontatlanságnak?
– A nagy tét miatt nehezebben oldódtunk fel. Ugyanakkor tudtuk, itthon kötelező nyernünk. Profik vagyunk: megígértük, megcsináltuk.

– Miként emlékezik az aranyat eldöntő góljára?
– Már csak eggyel vezettünk, és még lett volna ideje az FTC-nek az egyenlítésre. Társaim nem vállalkoztak, így nekem kellett kockáztatnom, és a nem százszázalékos helyzetből is ellőttem a labdát. Sikerült, bement, két gólt pedig már nem kaphattunk néhány másodperc alatt. Egyet így is lőtt a Fradi, amely az utolsó percig nagyon jól küzdött.

– Kipihenik a fáradalmakat a KEK-döntő szombati visszavágójáig?
– Ezen leszünk. Nagyon sokat dolgoztunk, hogy a Magyar Kupát, a bajnokságot és a KEK-et is megnyerjük. A háromból kettő már megvan, és jó az esélyünk az európai trófea megszerzésére is, hiszen Montenegróban döntetlent értünk el a Podgorica ellen. Persze pokoli visszavágó vár ránk, de négy elvesztett európai kupadöntő után szeretnénk végre nyerni. ---- Könnyek

Szomorúan, könnyeiket nyelve jöttek ki az öltözőből a ferencvárosi lányok. A szégyenkezésre azonban nem volt okuk Németh András játékosainak, hiszen az FTC újra erején felül teljesített. Drámai csatára kényszerítette a saját csarnokában toronymagas esélyesnek tartott ETO-t, így az aranyrangadó remek főpróba volt az EHF-kupa döntőjének szombati, kaproncai visszavágójára. A Győrben látott játékfelfogással újabb csodát tehet a Fradi, és akkor elmaradnak a könnyek.
S.J.

A siker titka a kapusbravúr

„Fárasztó, de sikeres sorozat áll a Győr mögött. A bajnoki címét megvédő együttes véleményem szerint a nagyobb rutinjának köszönhetően verte és előzte meg a sokra hivatott Ferencvárost. Kapusedzőként mondhatom, hogy Petróczi Viktória védései a hajrában szó szerint aranyat értek, mert már nagyon jött fel a Fradi. Agresszív, mozgékony védekezéssel megnyerheti a KEK-et is a Graboplast, amelyet méltán emlegetnek továbbra is a világ legjobbjai között.”
Hoffmann Beáta, 129-szeres válogatott kapus
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik