A férfiaknál és a nőknél is az oroszok vezetnek

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.06.29. 00:33
Címkék
A nőknél és a férfiaknál is fölényesen vezetnek az oroszok az Európa-kupa szuperligájának első napja után. A férfiaknál tavaly és tavalyelőtt győztes németek csak nyolcadikok. A második helyért óriási küzdelem várható.
Monika Pyreket az erôs szél sem zavarta, 475 centimétert ugrott
Monika Pyreket az erôs szél sem zavarta, 475 centimétert ugrott
Monika Pyreket az erôs szél sem zavarta, 475 centimétert ugrott
Monika Pyreket az erôs szél sem zavarta, 475 centimétert ugrott
Monika Pyreket az erôs szél sem zavarta, 475 centimétert ugrott
Monika Pyreket az erôs szél sem zavarta, 475 centimétert ugrott
A szokásoktól eltérően hét közben rendezték meg az idei Európa-kupa szuperligájának küzdelmeit. Bár szerdán és csütörtökön a szokásosnál kevesebb nézőre számíthattak a szervezők, mégis az volt az ésszerű, ha a hét vége helyett olyan napokra teszik a versenyt, amelyen nem tartanak mérkőzést a futball-világbajnokságon. A 27. alkalommal megrendezett viadalnak a spanyolországi Málaga ad otthont, s mivel az itteni stadion atlétikai pályája kilencsávos, nyolc helyett kilenc csapat indulhatott. Ennek köszönhetően a nőknél a házigazdák képviselőivel egészült ki a mezőny – ők tavaly az első osztályban csupán másodikok lettek, s nem juthattak volna feljebb – a férfiaknál 2005-ben a szuperligában hetedik, azaz kieső helyen végző britek élhettek a lehetőséggel.

Bár a viadalon részt vevő országok igyekeztek legerősebb összeállításban pályára küldeni csapatukat, nem tudták minden sztárjukat rávenni az indulásra. Hiányzott például a rúdugrás orosz világcsúcstartója, Jelena Iszinbajeva, s nem indult honfitársa, a tavalyi Golden League-sorozat egymillió dolláros jackpotjának nyertese, a hármasugró Tatjana Lebegyeva sem. Ám az ő távolmaradásuk sem csökkentette az orosz nők esélyeit, akik sorozatban tizedik győzelmükre készültek. Még akkor is így van ez, ha rúdugrásban végül nem szereztek pontot. A korábbi világcsúcstartó, Szvetlana Feofanova ugyanis kiesett az általa választott 440 centiméteres kezdőmagasságon, és sírva távozott a pályáról. Mentségére legyen mondva, rendkívül kellemetlen szél zavarta a versenyzőket, és a szokatlanul nagy hőséggel is meg kellett küzdeniük.

A következő nullapontos az ukránok nyolcszázasa, Tetjana Petljuk lett, aki a boly közepén futva hatalmasat esett, s hordágyon vitték le a pályáról. A számot az orosz Szvetlana Kljuka (2:01.99) óriási fölénnyel nyerte meg, ugyanúgy mint a négyszázat csapattársa, Szvetlana Poszpelova (50.77).

„Lehet, hogy úgy látszott, könynyedén győztem – mondta célba érés után Poszpelova –, ez azonban nem igaz. Nem szoktam hozzá az ilyen hőséghez, már a rajt után rosszul éreztem magam, a célegyenesben pedig azt hittem, leszakad a lábam.”

Bár panaszkodtak az orosz hölgyek, ám hatalmas fölénnyel vezetnek az első nap után, harc csak a második helyért folyik.

A férfiaknál kiegyenlítettebb küzdelemre lehetett számítani, de az oroszok az erősebb nem versenyében is az élen állnak. Igaz, ők nem győztek öt számban, mint honfitársnőik, csupán a magasugrás és a súlylökés aranya lett az övék, de a nőkhöz hasonlóan kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak. Tizenhét ponttal előzik meg a lengyeleket, akik mögött egy-egy ponttal lemaradva az ukránok, majd az olaszok, a britek és a franciák következnek. Az előző két évben diadalmaskodó németek eddig halványan szerepeltek, kieső helyen állnak.

A britek sokat vártak Dwain Chamberstől. A három éve doppingolás miatt THG-val elsőként lebukó vágtázó eltiltása után ebben a hónapban versenyezhetett újra, s Gatesheadben 100 méteren 10.07 másodpercet futott. A nagy meglepetés azonban elmaradt. Chambers nem rajtolt jól, rosszul is kapott lábra, s hiába futott meggyőzően a táv második felében, a francia Ronald Pognont (10.13) nem tudta befogni.

A nap legjobb eredményét a női rúdugrás hozta, amelyet a lengyel Monika Pyrek a világ idei legjobbjával (475) nyert meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik