Kétarcúak és kétszínűek

Á. L.Á. L.
Vágólapra másolva!
2006.07.24. 01:24
Címkék
Kétszínű az újságíró és kétarcú a csapat – mondja Sandro Tomic, a bajnok DVSC-TEVA horvát kapusa a szerdai Bajnokok Ligája-selejtező, valamint az ellenfél, a macedón Rabotnicski Kometal Szkopje kapcsán.
Sandro Tomic inkább a pályán segítene
Sandro Tomic inkább a pályán segítene
Meggyesi Bálint
Sandro Tomic inkább a pályán segítene
Sandro Tomic inkább a pályán segítene
Sandro Tomic inkább a pályán segítene
Meggyesi Bálint
Sandro Tomic inkább a pályán segítene

– Képzelje el a DVSC-t hadseregként, Supka Attilát pedig a kompánia tábornokaként. Miként határozná meg ebben a felállásban önmagát?
– Egyszerű katonaként – felelte a kérdés végét meg sem várva Sandro Tomic, a Loki horvát kapusa.

– A trénernek, Supka Attilának nyújtott technikai jellegű segítség a Rabotnicskiről vezérkari szintet sejtet.
– Álljunk csak meg! Része, tagja vagyok egy véletlenül sem átlagos magyar csapatnak, ahol a labdarúgó csak a játékra koncentrálhat. Ugyanazért dolgozom, amiért a többiek: szeretném, ha a DVSC továbbjutna a BL-ben a macedónokkal szemben. Magától értetődő, hogy minden tőlem telhetőt megteszek a sikerért – futballistaként. Merthogy alapvetően az vagyok. Igen, segítettem ugyan az edzőnknek az információgyűjtésben, de ez nem különleges. Ennyivel le is zárhatnánk ezt a témát.

– Nem állt szándékomban felbosszantani...
– Tudja, ha szerb együttessel találkoznánk, Igor Bogdanovics, Bojan Brnovics vagy Dragan Vukmir is azt tenné, amit most én. Szóra sem érdemes.

– Tegyük fel, a Fehérvár továbbjut, és exjugoszláv ellenfelet kap.
– Ha felhívnának, segítenék. Viszont soha nem tolakodnék, hogy halló, itt vagyok! Egyébként manapság amúgy sincsenek titkok. Az internet korában?

– Akad macedón futballélménye?
– Nem sok: néhány edzőmeccs, és egy tétmérkőzés kilencvenhétből, az NK Zagreb kapusaként a Szloga Jugomagnat ellen. Kettős győzelemmel jutottunk tovább.

– Ezúttal mire számít?
– Már csak a mutatók miatt is mi vagyunk a favoritok, de óvatosnak kell maradnunk. Kétarcú csapat a szkopjei. A macedónok olyanok, mint a görögök: harcosak és ellenállóak, képesek három napig egyfolytában futni.

– Ez talán túlzás, akár a macedón lapokban a Rabotnicski továbbjutására adott, korántsem szédítő tíz százalék.
– Helyi jellegzetesség. Ha az újságírónak nincsenek használható kapcsolatai, információi az ellenfelet illetően, mindenfélét leír. Például nevetséges adatokat, történeteket. Ez puszta kétszínűség. Leplezni kívánja, mennyire nincs képben, miközben azon mesterkedik, hogy ez a szám a másik ország sajtójában is felbukkanjon, mert ezzel elaltathatja, félrevezetheti a a rivális játékosait. Pedig egyszerűen csak nem mond igazat.

– A tavalyi Hajduk-verés sem kelthet ilyen háborodott tiszteletet? Macedón futballistának a splitiek jelentik a netovábbot!
– Ekkorát nem! Azért azt se tévesszük szem elől: Horvátország a futball tekintetében nem eldorádó. Maradjunk a földön. Illene továbblépnünk, de a sikerért meg kell feszülnünk. ---- A ---- J
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik