„Pihenő után jön a műtét”

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.08.13. 01:00
Címkék
Szombaton is világsztárok küzdöttek az Ullevi-stadionban, de a magyar tábor Zsivoczky Attilát ünnepelte. A tízpróba országos csúcstartója a szám első napján jócskán elmaradt legjobb eredményeitől, a másodikon azonban csodával határos módon feljött a második helyre.
Nemcsak riválisok, edzôtársak is: Zsivoczky Attila (jobbra) együtt ünnepelt az aranyérmes cseh Roman Sebrlével
Nemcsak riválisok, edzôtársak is: Zsivoczky Attila (jobbra) együtt ünnepelt az aranyérmes cseh Roman Sebrlével
AFP
Nemcsak riválisok, edzôtársak is: Zsivoczky Attila (jobbra) együtt ünnepelt az aranyérmes cseh Roman Sebrlével
Nemcsak riválisok, edzôtársak is: Zsivoczky Attila (jobbra) együtt ünnepelt az aranyérmes cseh Roman Sebrlével
Nemcsak riválisok, edzôtársak is: Zsivoczky Attila (jobbra) együtt ünnepelt az aranyérmes cseh Roman Sebrlével
AFP
Nemcsak riválisok, edzôtársak is: Zsivoczky Attila (jobbra) együtt ünnepelt az aranyérmes cseh Roman Sebrlével

– Hogyan telt az éjszakája?
– Keveset aludtam, nagyon fáradt voltam, lüktetett a lábam, annyira kimerültem – mondta Zsivoczky Attila.

– Nem is ünnepelt?
– Nem volt rá idő, a doppingvizsgálaton késő este végeztem.

– Kevesen gondolták volna, hogy ilyen első nap után dobogós lesz.
– Csütörtökön nagyon rosszul szerepeltem, de nem tudom, miért. Csak a súlylökésem volt elfogadható, a többi nem.

– Vegyük végig a tíz számot!
– Százon tizenegy másodpercen belül szerettem volna futni, ehhez képest 11.17-tel értem célba. A különbség nagyon sok. Csak azért nem ijedtem meg, mert a legtöbben szintén rosszul kezdtek. Távolban jónak éreztem magam, de éppen emiatt közel kerültem a deszkához, s a nekifutás végén vissza kellett fognom magam. Így értem el elsőre hétszázhat centimétert. Az eső megzavart, a szünet után nem tudtam úgy visszarázódni a versenybe, ahogyan a többiek.

– Mindenki az eső után kísérletezett másodszor?
– Olyan döntés született, amilyet korábban sohasem tapasztaltam. Néhányan másodszorra már zuhogó esőben ugrottunk. A bíró úgy vélte, nem lenne igazságos, ha ezt a kísérletünket is beszámítanák a versenybe, ezért a szünet után ismét próbálkozhattunk. Így négyszer ugorhattam, kár, hogy nem tudtam élni a lehetőséggel, és nem javítottam. A súlylökésben elért 15.74 méteres eredményemmel elégedett vagyok.

– Ekkor hogy érezte magát?
– Még nem volt baj, körülbelül annyit rontottam, mint az ellenfeleim, ezért ott álltam, ahol három szám után vártam.

– A magasugrását látva viszont infarktus kerülgethette a lelátón ülő édesanyját.
– Nem csak őt, mindenkit. Az volt a baj, hogy ebben a számban éreztem a legjobban az Achilles-inamat, ezért ugrottam a százkilencvenhét centis kezdőmagasságomat harmadszorra. Ezt követően megpróbáltam teljes talpon nekifutni, így kevésbé fájt a lábam, és kétszázkilencig jutottam. A kétszáztizenkettőt is majdnem átvittem, szerintem a magyar AP Rekord léc fenn is maradt volna. Ez viszont leesett. Négyszázon negyvenkilenc másodperchez közeli eredményre számítottam, az, hogy ötvenen kívül futottam, kiábrándító volt. Már háromszáz méternél úgy éreztem magam, mint máskor a célban.

– Mire számított az első nap után?
– El voltam keseredve, úgy éreztem, örülhetek, ha nyolcba kerülök.

– Hogy lehet ilyen csalódottan a második napnak nekivágni?
– El kell felejteni az addig történteket. Rutinos versenyzőként ez sikerült, csak az első számra, a gátfutásra koncentráltam. Az jól ment mostanában, ezért bíztam magamban. Nem is csalódtam. 14.66 másodpercet gátaztam, ami 11.17-es száz méterre különösen jó. Diszkosszal elsőre elég nagyot, 46.87 métert dobtam, de jó lett volna, ha még javítok. Szerencsére a többiek nem dobtak különösebben jól.

– Rúdugrásban eleinte éppúgy bizonytalankodott, mint a magasugrásban.
– Ismét az esőszünet zavart meg. Háromszor kellett bemelegítenünk, végül úgy kezdtük el a versenyt, hogy előtte újból már nem ugorhattunk. Hogy végül négyszázkilencven centivel beállítottam a szabadtéri csúcsomat, engem is meglepett. Gerelyhajításban már a bemelegítésnél éreztem, hogy jó leszek, a 66.79 méteres egyéni csúcsom után pedig már tudtam, hogy dobogóra állhatok. Ezerötszázon arra kellett figyelnem, hogy Stefan Drews ne győzzön le öt másodpercnél többel, Alekszej Drozdovot én előzzem meg négy másodperccel, Alekszandr Pogorelovot pedig tizenhárommal. Az volt a baj, hogy a mögöttem futó Drozdovot nem tudtam figyelni, és a kivetítőn sem láttam, hogy milyen közel van hozzám. A célba beérkezve hátranéztem, így tudtam, hogy mekkora a különbség közöttünk, ezért sejtettem, hogy második vagyok. Mégis megkönnyebbültem, amikor kiírták a végeredményt.

– Hogyan tovább?
– Pihenő után jön a műtét. Mindkét Achilles-inamat rendbe kell tenni ahhoz, hogy Pekingben harcolhassak a dobogóért. Három évvel ezelőtt mindkettőt megműtötték, s a hátralévő idő nem volt elég ahhoz, hogy az athéni olimpiára megfelelően felkészüljek. Ezért most nem várok tovább. ----
A kalapácsvető Pars Krisztián hatodik, a 110 gátas Kiss Dániel hetedik, az ötezres Papp Krisztina nyolcadik lett. A rúdugró Jelena Iszinbajeva és a hármasugró Christian Olsson fölényesen győzött.

Szombaton sem kegyelmezett az időjárás Göteborgban a 19. Európa-bajnokság résztvevőinek. Délben a női maratoni futókat esőben indították el útjukra, s bár kora délután volt egy rövidebb száraz időszak, a műsor végéhez közeledve ismét szakadni kezdett. Különösen a dobókat zavarta a csúszós kör, kalapácsvetőnk, Pars Krisztián még esett is egy nagyot. A szombathelyi versenyző éremesélyes volt, igaz, ellenfelei közül még legalább hatan mondhatták el magukról ugyanezt. Pars hálós dobással kezdett, másodikra 75.60 métert, harmadikra 78.34-et dobott, amivel ötödikként került be a nyolcas döntőbe. Negyedik kísérleténél forgás közben kicsúszott lába alól a talaj, és a betonra, a hátára esett. Ötödikre ismét a hálóba engedte a szert, az utolsó lehetőségét pedig idegesen elkapkodta. Elkezdte a kísérletét, leállt, beragasztózta a kezét, majd alig három másodperccel ideje lejárta előtt dobott egyet, amit nem méretett le. Időközben egy hellyel visszacsúszott, végül hatodik lett. Az aranyérmet Ivan Tyihon nyakába akasztották, a fehérorosz kalapácsvető 81.11 méterrel lett első.

Diszkoszvetőink sem tudtak megküzdeni az esővel – Varga Roland (60.12) a 11., Máté Gábor (57.35) a 12. lett –, de az éremre áhítozó nagy öregnek, Lars Riedelnek (64.11) sem termett babér, a nyolcadik helyen végzett. Virgilijus Alekna ezúttal is magabiztosan dobott, 68.67 méterrel győzőtt.

Kiss Dániel a 110 méteres gátfutás elődöntőjében futamában negyedikként (13.68) ért célba, így bejutott a legjobb nyolc közé. Igaz, ezt annak is köszönhette, hogy a vele együtt rajtoló francia világbajnok, Ladji Doucouré sérülés miatt kiengedett. A fináléban Kiss jól kapott lábra, ellenszélben (–1.0) 13.77 másodpercet futott, amivel hetedik lett. Női 5000 méteren Papp Krisztina megállta a helyét, 15:16.85 perccel nyolcadikként ért célba.

Még egy versenyzőnk, Molnár Krisztina lépett pályára szombaton. A rúdugrás országos csúcstartója 430 centiméterig jutott, a 11. helyen végzett. A számot Jelena Iszinbajeva 480 centiméterrel nyerte meg, ezzel az orosz versenyző aranyérem-kollekciója teljes lett. Láthatóan élvezte az Európa-bajnokságot, s a szakadó eső ellenére az 502 centiméteres világcsúcsmagasságon háromszor is próbálkozott.

A legnagyobb ováció természetesen Christian Olssonnak járt. A svéd hármasugró korábban már minden világverseny bajnoki címét megszerezte, ám ezúttal hazai közönség előtt győzött, ami mindig különleges. Bár az elmúlt évet sérülés miatt kihagyta, nem hagyott kétséget afelől, hogy változatlanul ő a legjobb (17.67). ---- Edwards segíti Olssont
Három évvel ezelőtt, a párizsi világbajnokságon találkozott legutóbb egymással Jonathan Edwards és Christian Olsson. A hármasugrás brit világcsúcstartója a francia fővárosban sérülés miatt kénytelen volt félbehagyni a versenyt, és abban az évben be is fejezte pályafutását, végleg átadva helyét a svéd trónkövetelőnek. Ezen a héten Göteborgban ismét találkoztak, és beszélgetésük eredményeként megegyeztek: Olssont téli, monacói edzésein Edwards látja majd el tanácsokkal, segíti abban, hogy még jobb eredményt érjen el. Edwards egyébként 11 éve éppen Göteborgban érte el 18.29 méteres világrekordját.

Szaporodó gyűjtemény
A göteborgi Európa-bajnokság előtt a belga atléták mindössze két aranyérmet nyertek a kontinensviadalokon. Az elsőt Gaston Roelants 1962-ben, Belgrádban akadályon, a másodikat Karel Lismont 1971-ben, Helsinkiben maratonin. A svéd városban másfélszer ennyit gyűjtöttek. Kim Gevaert 100 és 200 méteren lett első, Tia Hellebaut pedig magasugrásban diadalmaskodott. ---- 19. EURÓPA-BAJNOKSÁG, GÖTEBORG

Férfiak.
110 m gát (–1.0).
Eb: Stanislav Olijar (Lettország) 13.24, 2. Thomas Blaschek (Németország) 13.46, 3. Andy Turner (Nagy-Britannia) 13.52, ... 7. Kiss Dániel (Magyarország) 13.77.
Hármas. Eb: Christian Olsson (Svédország) 17.67, 2. Nathan Douglas (Nagy-Britannia) 17.21, 3. Marian Oprea (Románia) 17.18.
Diszkosz. Eb: Virgilijus Alekna (Litvánia) 68.67, 2. Gerd Kanter (Észtország) 68.03, 3. Aleksander Tammert (Észtország) 66.14, ... 11. Varga Roland (Magyarország) 60.12, 12. Máté Gábor (Magyarország) 57.35.
Kalapács. Eb: Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 81.11, 2. Olli-Pekka Karjalainen (Finnország) 80.84, 3. Vagyim Gyevjatovszkij (Fehéroroszország) 80.76, ... 6. Pars Krisztián (Magyarország) 78.34

Nők.
5000 m.
Eb: Marta Dominguez (Spanyolország) 14:56.18, 2. Lilija Sobuhova (Oroszország) 14:56.57, 3. Elvan Abeylegesse (Törökország) 14:59.29, .... 8. Papp Krisztina (Magyarország) 15:16.85.
Maratoni. Eb: Ulrike Maisch (Németország) 2:30:01, 2. Olivera Jevtics (Szerbia) 2:30:27, 3. Irina Permityina (Oroszország) 2:30:53.
3000 m akadály: Aleszja Turava (Fehéroroszország) 9:26.05, 2. Tatjana Petrova (Oroszország) 9:28.05, 3. Violetta Janowska (Lengyelország) 9:31.62.
Rúd. Eb: Jelena Iszinbajeva (Oroszország) 480, 2. Monika Pyrek (Lengyelország) 465, 3. Tatjana Polnova (Oroszország) 465, ... 11. Molnár Krisztina (Magyarország) 430.
Súly. Eb: Natalja Horonyeko (Fehéroroszország) 19.43, 2. Nagyezsda Osztapcsuk (Fehéroroszország) 19.42, 3. Petra Lammert (Németország) 19.17
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik