A bolygó hollandi

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.08.17. 01:21
Címkék
Feküdhetne a szállodai szobájában, nézegethetné a Nagytemplom előtt a korzózó lányokat, vagy éppen hódolhatna golfszenvedélyének, hiszen vasárnapra pihenőt kaptak a Debrecenben edzőtáborozó katari el-Samal futballistái. De nem, ő nem pihen.
A golfmániás Ronald de Boer az ütögetés helyett Magyarországon a meccsnézést választotta
A golfmániás Ronald de Boer az ütögetés helyett Magyarországon a meccsnézést választotta
Getty Images
A golfmániás Ronald de Boer az ütögetés helyett Magyarországon a meccsnézést választotta
A golfmániás Ronald de Boer az ütögetés helyett Magyarországon a meccsnézést választotta
A golfmániás Ronald de Boer az ütögetés helyett Magyarországon a meccsnézést választotta
Getty Images
A golfmániás Ronald de Boer az ütögetés helyett Magyarországon a meccsnézést választotta
Ronald de Boer a 16. OTP-Karnevál-kupát választotta kikapcsolódásul, mert vallja: a focit sohasem lehet megunni, legyen szó Bajnokok Ligája-döntőről, katari bajnoki meccsről vagy éppen utánpótlástornáról.

„Csodálatos, ahogy a gyerekek játszanak, élvezik a labdarúgást – mondja a beszélgetésre való hajlandóságát firtató kérdésre Ronald de Boer. – Ilyenkor újra gyereknek érzem magam, legszívesebben én is beszállnék a kicsik közé focizni. Remek ez a torna, amerre csak nézek, mindenfelé pályák, ez lehet a jövő záloga.”

A 36 éves középpályásnak annak idején nem sok alkalma volt a fiatalok között csiszolódni, hiszen már 1987 novemberében, 17 évesen bemutatkozott a holland első osztályban és a Bajnokok Ligájában is. Előtte azonban ikertestvérével, Frankkal együtt már letették névjegyüket az amszterdami klub második csapatában, hiszen a Holland Kupában emlékezetes menetelést produkáltak. Erre az ifjú társaságra épült a Johan Cruyff utáni Ajax-éra legnagyobb sikereket elérő csapata. A csúcspont természetesen a 11 évvel ezelőtt BL-győzelem, s Ronald (mint minden Ajax-szurkoló) ma is fejből felidézi azt a csapatot, amely 1995. május 24-én kifutott a bécsi Ernst Happel Stadion gyepére. Van der Sar – Reiziger, Blind, Frank de Boer – Rijkaard – Seedorf, Litmanen, Davids – Finidi, Ronald de Boer, Over-mars összeállításban kezdett a holland együttes, s végül a csereként beálló Patrick Kluivert találatával 1–0-ra legyőzte a Milant.

„Persze, hogy az 1995-ös Bajnokok Ligája-döntő volt pályafutásom legemlékezetesebb mérkőzése – mondta a dicsőséges 90 percről a holland klasszis. – Nem mi voltunk az esélyesek, hiszen a Milan az előző hat idényben háromszor megnyerte a legrangosabb kupasorozatot, így természetesen a bécsi finálé előtt is Fabio Capello csapata volt a favorit. Mi azonban nagyon egységesek voltunk. S hogy nem véletlenül jutottunk fel a csúcsra, azt egy évvel később is bizonyítottuk, hiszen újra elverekedtük magunkat a döntőig, és csak tizenegyesekkel maradtunk alul a Juventusszal szemben. Abban az időszakban valóban a miénk volt az egyik legerősebb csapat Európában.”

Ronald de Boer

Született: 1970. május 15. Hoorn (Hollandia)
Magassága/testsúlya: 180 cm/78 kg
Állampolgársága: holland
Klubjai: De Zouaven (holland), Lutjebroek (holland), Ajax (holland), Twente (holland), Ajax, Barcelona (spanyol), Rangers (skót), el-Rajan (katari), el-Samal (katari)
Válogatottság/gól: 67/13
Első válogatottsága: 1993. 3. 24. San Marino–Hollandia 0–6
Utolsó válogatottsága: 2003. 4. 2. Moldova–Hollandia 1–2
Kiemelkedő eredményei: BL-győztes (1995) európai Szuperkupa-győztes (1995), vb-4. (1998), Eb-3. (2000), 5x holland bajnok (1990, 1994, 1995, 1996, 1998), 2x Holland Kupa-győztes (1993, 1998), spanyol bajnok (1999), skót bajnok (2003), 2x Skót Kupa-győztes (2002, 2003)
Az 1995–1996-os BL-sorozatban Magyarországon is megcsodálhattuk az Ajaxot, hiszen a Fradi egy csoportban szerepelt a címvédővel. A holland gárda akkoriban valóban a csúcson volt, jelzi, hogy a derekasan küzdő Ferencvárosnak egyedül az amszterdamiak ellen nem volt esélye a pontszerzésre. Álomfutball és 5–1-es Ajax-siker az Üllői úton, laza 4–0 a visszavágón. Hogy Ronald de Boer memóriája hibátlan, igazolja, hogy a budapesti meccsre ugyanolyan élénken emlékezik, mint a BL-döntőre.

„Remek hangulatú mérkőzést játszottunk a Ferencváros otthonában, s bár a magyarok egy ideig jól tartották magukat, a végén biztosan nyertünk öt egyre – idézte fel a Fradi elleni meccset Ronald de Boer. – Abban az időben nagyon együtt volt a csapatunk, nem véletlenül jutottunk el újra a döntőig. Hallottam, hogy a Fradit anyagi nehézségei miatt kizárták az első osztályból. Remélem, úrrá lesznek a gondokon, s eljutnak még a Bajnokok Ligájáig. Most azonban a Debrecen a magyar bajnok, nem is csoda: ahol ilyen gyerektornát szerveznek…”

Frank vagy Ronald? A De Boer fivéreknek sokszor tették fel ezt a kérdést, hiszen (ahogy egypetéjű ikrekhez illik) kísértetiesen hasonlítanak egymásra. Ráadásul pályafutásuk során az Ajaxon kívül együtt játszottak a Barcelonában és a Rangersben is, mi több, a katari el-Samal is két De Boerral érkezett Magyarországra.
„Négy hetet töltünk Debrecenben, remek feltételek között – mondta csapata felkészüléséről Ronald de Boer. – Egyértelmű a cél, szeretnék a katari labdarúgást felzárkóztatni a világ középmezőnyéhez, és erre nem sajnálják a pénzt. Az utóbbi években remek játékosokat szerződtettek a helyi klubok, így egyre erősebb a bajnokság. Ez a harmadik szezonom az ázsiai országban, ahol valóban csodálatosak a körülmények. Az el-Samal nem tartozik a legerősebb csapatok közé, szép futballt játszunk, de nem túl eredményeset. A felzárkózás lehetősége Katarban is a fiatalokban van, hiszen a mai felnőtt játékosokon már nem sokat lehet alakítani.

Ronald de Boer az Olasz Focisuli vezetôjével, Heged?s Gáborral és az ifjú debreceni játékosokkal
Ronald de Boer az Olasz Focisuli vezetôjével, Heged?s Gáborral és az ifjú debreceni játékosokkal
www.olaszfocisuli.hu
Ronald de Boer az Olasz Focisuli vezetôjével, Heged?s Gáborral és az ifjú debreceni játékosokkal

Megszokták a könnyed életet, megvan mindenük, nehéz őket motiválni. A jövő azonban sokkal fényesebb lehet, hiszen rengeteg pénzt és energiát áldoznak a gyerekekre. Sok utánpótláscsapat edzőtáborozik Európában, így Magyarországon is, és a gyerekek mellé újabban tapasztalt külföldi szakembereket szerződtetnek. Én ezt az idényt mindenképpen végigjátszom az el-Samalban, aztán majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Nem szeretnék elszakadni a futballtól, elképzelhető hogy edzőként is kipróbálom magam.”

Aztán vége a beszélgetésnek, érkeznek a debreceni gyerekek a közös fényképezésre, az apukák pedig autogramért állnak sorba. „Ronald vagy Frank?” – hangzik el sokadszor a holland sztár által már iskoláskorából ismert kérdés. Ő pedig csak mosolyog…

A csodálatos ember dicsérete
Hasszen Szoltani, az el-Samal tunéziai fizioterapeutája a közös munka során alaposan megismerhette a holland klasszist.
„Ronald nemcsak remek futballista, hanem csodálatos személyiség is – mondta barátjáról a tunéziai fiatalember. – A katari gyerekeknek nagyon sokat jelent, hogy ilyen labdarúgókat láthatnak élőben játszani. Láttam a magyar bajnok Debrecent, s higgyék el, az önök focijának is jót tenne néhány idősebb, de még ereje teljében levő klasszis szerződtetése.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik