Fegyelmezett harcosok

Á. L.Á. L.
Vágólapra másolva!
2006.08.23. 00:18
Címkék
Majd’ három hónap elteltével látta újra élőben a norvég válogatottat, a magyar nemzeti együttes első Eb-selejtezős ellenfelét Simon Antal, a bajnokságban listavezető ZTE vezetőedzője. Bozsik Péter szövetségi kapitány norvég referense szerint a szeptember 2-i ellenfél ereje gondolkodásmódjának és harcmodorának egyszerűségében rejlik.
John Carew szinte elnyomhatatlan, a hatalmas norvég támadó ellen a testi erô nagyon kevés ? ésszel kell legyôzni
John Carew szinte elnyomhatatlan, a hatalmas norvég támadó ellen a testi erô nagyon kevés ? ésszel kell legyôzni
John Carew szinte elnyomhatatlan, a hatalmas norvég támadó ellen a testi erô nagyon kevés ? ésszel kell legyôzni
John Carew szinte elnyomhatatlan, a hatalmas norvég támadó ellen a testi erô nagyon kevés ? ésszel kell legyôzni
John Carew szinte elnyomhatatlan, a hatalmas norvég támadó ellen a testi erô nagyon kevés ? ésszel kell legyôzni
John Carew szinte elnyomhatatlan, a hatalmas norvég támadó ellen a testi erô nagyon kevés ? ésszel kell legyôzni
Május 25. és augusztus 16. között norvég vonalon, a futball vonatkozásában több azonosság is felfedezhető: Aage Hareide tanítványainak az említett dátumokon az oslói Ullevaal-stadionban volt jelenésük, mindkétszer dél-amerikai alakulattal meccseltek az északiak, s a lelátón egy széket ekkor is, akkor is Simon Antal foglalt el. A ZTE vezetőedzője, Bozsik Péter szövetségi kapitány „norvégügyi bizalmasa” a Paraguay (2–2) és a Brazília (1–1) elleni fellépésnek is szemtanúja volt. Az apropó: a magyar válogatott szeptember 2-án a vörös mezesek elleni budapesti összecsapással startol az Eb-selejtezőben.

„Sem a hadrendben, sem a felfogásban nem fedeztem fel eltérést a vb-szereplőkkel vívott két mérkőzés között – mondta rögvest a közepébe vágva Simon Antal. – Gazdasági és szakmai szempontból is tudatos választás volt a dél-amerikaiak meghívása, mivel rájuk – akárcsak a magyar válogatottra – a játékosabb futball jellemző. Különbségek persze vannak, mi már és még nem képviseljük azt a szintet, amit ők. Ami a norvégokat illeti: a labdarúgók az arra élő átlagemberhez hasonlóan roppant racionálisan gondolkodnak, és ennek megfelelően cselekszenek a pályán. A régi angol stílust mind a mai napig előszeretettel alkalmazzák, azaz rengeteget ívelnek, szégyenérzet nélkül átlövik a középpályát. Ehhez a harcmodorhoz olyan futballisták kellenek, mint amilyeneket a helyi utánpótlás kinevel: erősek, akaratosak, magasak. Nem ügyetlenek a földön sem, de a kombinatív játék kevésbé norvég sajátosság.”

A felállás hosszú évek óta változatlan, azaz a leendő rivális a 4–4–2-es alakzatot favorizálja. A két felkészülési találkozón a kezdőcsapaton csak minimális mértékben változtatott Hareide, a kivétel jellegű módosítást – öröm azon az oldalon – részben a manchesteri Ole Gunnar Solskjaer reaktiválása indokolta. A krisztusi korú, változatlanul bébiarcú támadó visszatérése a válogatottba mennyiségileg és minőségileg akkora nyereség, mint más aspektusból a liverpooli balbekk, John Arne Riise elvesztése. A vörös üstökű „erőgép” szinte biztosan nem lesz a Budapestre érkező keret tagja, mivel első olvasatban háromhetes pihenőt irányoztak elő számára az orvosok.

„Morten Gamst Pedersen és Riise nemzetközi mércével is megsüvegelendő duót alkot a norvég együttes bal szélén, alapvetően ez a rivális »jobbik« oldala – értékelt Simon Antal. – A védelem masszív, két métert közelítő magasságú harcosokból áll, szögleteknél és szabadrúgásoknál a két belső ember is előremegy fejelni, ahol eleve ott tornyosul John Carew. A levegőben nehéz őket megverni, nekünk is a földön kell akcióznunk. Carew klasszis, Solskjaer olyan tekintélynek örvend, mint senki más, példakép, a kapitány Martin Andresen pedig igazi vezéralkat, ő a csapat esze.”

Az edző mindamellett mégsem a kiemelkedő egyénekben vélte felfedezni a skandinávok fő erejét.

„A norvégok tudnak valamit, s azt, ha esik, ha fúj, hozzák. Nem akarnak többet annál, mint amire eredendően képesek. Lenyűgözően fegyelmezettek, céltudatosak. Ezzel a stílussal bárkire veszélyesek, ellenben ha alkotniuk kell, a második vagy a harmadik vonalba tartozó együttesekkel szemben is bajban vannak.” ---- Huszonhét éves, gambiai apa és norvég anya gyermeke, az első színes bőrű labdarúgó, aki hivatalosan is norvég válogatott mezbe bújhatott, nemzeti csapatbeli mutatója 54 mérkőzés/13 gól: íme, John Carew, azaz „Kicsi John”, címszavakban.

A manapság a francia bajnok Lyont erősítő csatárról Simon Antal különvéleményt is megfogalmazott.

„Atlétának gondolnám, ha nem tudnám, hogy labdarúgó – mondta Simon Antal. – Ráadásul kiváló futballista. Majdnem két méter magas, fejjátéka átlag feletti, erős, agilis, ha van területe, villámgyorsan végigviszi az ellentámadást. Veszélyes fegyver a norvég csapatban. Termete ellenére rendkívül gyors, s nem csupán lendületből. A televízió előtt ülve nem tudja felmérni az ember, valójában mennyire fürge. Robbanékony, jó pár alkalommal a brazil védők sem tudták lábon követni, csupán szemmel. Illetve maradt a szabálytalanság…” ---- Szeptember 2-án Norvégia lesz a magyar válogatott ellenfele, ezzel a találkozóval kezdődik számunkra a 2008-as Európa-bajnokság selejtezősorozata. De hol lesz a mérkőzés? A Puskás Ferencről elnevezett egykori Népstadion, és a Szusza Ferenc nevét viselő újpesti létesítmény jöhet szóba.

A Magyar Labdarúgó-szövetség arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Puskás Ferenc Stadionban lesz a mérkőzés. A találkozó előtt hatvan nappal ugyanis be kell jelenteni, melyik aréna lesz a helyszíne a találkozónak, és ettől csak rendkívüli helyzetben (katasztrófa esetén, vagy más, hasonló jellegű esetekben) lehet eltérni – természetesen az UEFA külön engedélyével. Kérdés, hogy a Robbie Williams-koncert, amely állítólag erősen megrongálta az egykori Népstadion gyepszőnyegét – egyes hírek szerint a színpad felépítésénél a legkevésbé sem törődtek a futballpályát érő esetleges károkkal –, extrém szituációnak minősül-e. Zimmermann Ottó, az MLSZ kommunikációs tanácsadója lapunk kérdésére elmondta: valóban szóba került a helyszínváltás két héttel ezelőtt, és Kisteleki István elnök erről beszélt is az Ausztria elleni felkészülési mérkőzés előtt Grazban a csapat tagjaival, de bizonyosnak tekinthető, hogy a találkozó a Puskás-stadionban lesz. Keddi számunkban megírtuk, hogy a gárda nevében Dárdai Pál csapatkapitány úgy vélte: nekik nem dolguk eldönteni, hol legyen az összecsapás, de örömmel vették, hogy a szövetség vezetője a futballisták véleményére is kíváncsi ebben az ügyben. Bár több játékos is úgy gondolja, ha megtelik az újpesti stadion, jobb hangulatú lenne a Megyeri úton a meccs, az MLSZ úgy kalkulál: legalább húszezren szeretnék élőben nézni Bozsik Péter szövetségi kapitány első tétmérkőzését, Újpestre pedig ennyien nem férnek be.

Hétfőn levél érkezett az MLSZ-be, amelyben Török Ottó, a Népstadion és Intézményei igazgatója garanciát vállalt arra, hogy a szeptember első szombatján esedékes 90 percre a gyepszőnyeget megfelelő állapotba hozzák, így a legnagyobb stadion ellen szóló egyik érv megdőlni látszik.

A már emlegetett koncert előtt egyébként a szervezők megerősíttették a stadion felső karéját, és a mostani állapotában valamivel több mint harmincezer ember foglalhat helyet a tribünökön.

Nem mellékes: az MLSZ-nek bérleti díjat kell fizetnie mindkét helyszínen, ha válogatott mérkőzést rendez. Más kérdés, hogy Európában hány válogatottnak kell fizetnie azért saját hazájának, hogy otthon játszhasson… Zimmermann Ottó kérdésünkre úgy válaszolt, anyagi szempontból is kedvezőbb a magyar futballszövetségnek, ha a Puskás Ferenc Stadion a helyszín.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik