Premier League: piszkos ügyek

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.09.21. 01:31
Címkék
Bemutatták a BBC televízióban azt a régóta várt leleplező riportot, amelynek célja az angol labdarúgás piszkos ügyeinek felgöngyölítése volt. A műsorban súlyos vádakkal illettek több élvonalbeli menedzsert is, akik most tiltakoznak a kemény állítások ellen.
A Premier League, a világ leggazdagabb futballbajnoksága ? alulnézetbôl
A Premier League, a világ leggazdagabb futballbajnoksága ? alulnézetbôl
AFP
A Premier League, a világ leggazdagabb futballbajnoksága ? alulnézetbôl
A Premier League, a világ leggazdagabb futballbajnoksága ? alulnézetbôl
A Premier League, a világ leggazdagabb futballbajnoksága ? alulnézetbôl
AFP
A Premier League, a világ leggazdagabb futballbajnoksága ? alulnézetbôl

A BBC brit televíziócsatorna lerántotta a leplet az angol labdarúgás zűrös ügyeiről – vagy legalábbis azok egy részéről. A befektetőknek és játékosügynököknek öltöztetett riporterek (az adatgyűjtés központi figurája a német Knut auf dem Berge volt) titokban rögzített beszélgetéseiből kiderült, hogy az élvonalbeli edzők közül a Bolton-menedzser Sam Allardyce és a Portsmoutht irányító Harry Redknapp is tisztességtelen módon járt el csapata játékosvásárlásainál.

Előbbit két játékosügynök vádolta azzal, hogy csúszópénzt fogadott el tőlük az átigazolási tárgyalások megkönnyítése érdekében. Teni Yerima, az ügynökök egyike azt állítja, hogy korábban „megkente” a szakembert, míg a másik játékoskereskedő, Peter Harrison kijelentette, a Bolton-edző akkor még játékosügynökként tevékenykedő fiának, Craig Allardyce-nak fizetett azért, hogy ajánlja be az apjánál. „Ha ideadja a játékos adatait, besétálok a papa irodájába, és leülök vele megbeszélni a dolgot. Ez ilyen egyszerű” – mondja az edző fia a titkos felvételen.

Érdekesség, hogy Sam Allardyce-t korábban a válogatott távozó kapitányának, Sven-Göran Erikssonnak egyik lehetséges utódaként emlegették. A leleplező riport bemutatása után a Bolton hivatalos bizonyítékokat kér a brit médiatársaságtól a csapat edzőjét illető vádakkal kapcsolatban.

Bizonyítékokat vár a miniszter

A csúszópénzek ügyében egyébként – a BBC leleplező riportja mellett – hivatalos vizsgálat is folyik, amelyet Lord Stevens nyomozócége vezet. Az első eredményeket október 2-án hozzák nyilvánosságra egy klubtulajdonosok számára rendezendő öszszejövetelen. Az Angol Labdarúgó-szövetség és Richard Caborn angol sportminiszter is felszólította a BBC-t, hogy bizonyítékaik benyújtásával segítsék a nyomozást. „A sportág tisztaságát meg kell őrizni, ezt a célt szolgálják a menedzserekre és a játékosügynökökre vonatkozó szabályok – mondta a miniszter. – A műsorban tizennyolc menedzserről állítják, hogy csúszópénzt fogadott el; ezek után remélem, hogy mindent, amit ezzel kapcsolatban találtak, átadnak Lord Stevens nyomozónak.”
A műsorban Harry Redknapp Portsmouth-menedzser neve is szóba került: az ő bűne, hogy a Blackburn megkerülésével tárgyalt Peter Harrison játékosügynökkel a csapat egyik védőjének, Andy Toddnak a megvásárlásáról. „Csípem Toddyt, nem? Na, hát akkor meg is venném. Kétségkívül megvenném” – íme az ominózus mondat, amelyről egyébként Harry Redknapp a BBC-műsor levetítése után határozottan állítja: nincs benne semmi illegális.

És ha már megemlítettük Peter Harrison játékosügynök nevét is, érdemes idéznünk a férfi brit futballkultúrával kapcsolatos – igen kiábrándító – véleményét: „Ha létre akarsz hozni egy új ügynökséget, először is a menedzsereket kell megnyerned magadnak. Ez azt jelenti, hogy fizetsz nekik körülbelül 100 ezer fontot (40.5 millió forint – a szerk.) évente, így magadnak termelhetsz, mondjuk, 500 ezer fontos (202.5 millió forint – a szerk.) profitot.”

A korrupció elterjedtségére utal, hogy a műsor állítása szerint tizennyolc, egykori és jelenlegi Premier League-ben dolgozó menedzserről tudnak, akik csúszópénzt tettek zsebre.

Igazán nagy nevek azonban egyelőre nem kerültek elő, és ha a klubokat nézzük, akkor is csak az utánpótlás területén érte pofon az elitcsapatokat. A Chelsea utánpótlás-igazgatóját, Frank Arnesent azzal vádolják, hogy a Middlesbrough 15 éves tehetségének, Nathan Porritnak 150 ezer fontot (mintegy 61 millió forint) ajánlott, hogy hagyja el klubját. Bonyolítja a helyzetet, hogy a játékost a Liverpool is megkereste, hasonló célból – és hasonló eszközökkel.

Bár a BBC ezúttal „csak” néhány kisebb halat emelt ki az angol labdarúgás zavaros vizéből, ezek után nem lenne meglepő, ha kiderülne: akad ott még egy-két cápa is.

A megvesztegethetőnek tartott menedzserek

Sam Allardyce
A Bolton 52 éves szakvezetője, az angol válogatott korábbi szövetségikapitány-jelöltje
VÁD: Csúszópénzek elfogadása játékosügynököktől
REAKCIÓ: „Soha nem kínáltam és nem is fogadtam el kenőpénzt. Nem nézem el senkinek, ha megszegi a szabályokat – még akkor sem, ha szeretett fiam az.”

Craig Allardyce
Nemrég visszavonult játékosügynök, a Bolton menedzserének fia
VÁD: Csúszópénzek elfogadása és fizetett „közbenjárás” apjánál
REAKCIÓ: „Az BBC riporterének eltúloztam a fontosságomat és a lehetőségeimet, hogy jó benyomást tegyek rá. Nem követtem el semmi törvénytelent, sem a Bolton játékosvásárlási ügyletei során, sem a klubbal szemben.”

Harry Redknapp
Korábbi játékos, a Portsmouth 59 éves menedzsere
VÁD: Szabálytalan tárgyalás egy Blackburn-játékost képviselő ügynökkel
REAKCIÓ: „Még nem láttam a műsort, de nagyon várom már. Hazamegyek, leülök egy csésze teával és egy pirítóssal a tévé elé, és tiszta lelkiismerettel végignézem az adást.”

Szavazás

Ön szerint ki lesz az angol bajnok 2007-ben?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik